Quantcast
Channel: mamma
Viewing all 725 articles
Browse latest View live

Jakten på julestemning

$
0
0

Dette stedet:

Langt utenfor bykjernen, inn mellom gamle trær og historiske gårder, ligger et sted som er til å spise opp. I hvert fall kan man ikke gjøre annet enn å ete når man kommer inn der. Svartskogen kolonial har vært der siden 1916 og i dag har den gamle landhandleren blitt til et av de mest sjarmerende steder jeg har satt mine bein i. Vi dro dit. Jeg, Lars, Herman og Helena - og jaktet litt nostalgi i førjulstiden. Sånn selv om snøen ser ut til å holde seg unna en god stund til.


Skal det være et par kleshengere fra en svunnen tid? Eller en fransk barneseng i smijern?Kanskje en brusflaske, slik de så ut i 1926?

Jeg skulle dratt med meg hjem gamle dører, om jeg visste hvor jeg skulle ha dem.

Med den rette skjorta kan førjulsfestene bare komme.

Mer om plassen: Svartskog Kolonial ligger en kort kjøretur fra Oslo. Når vi kommer inn forteller gutten bak disken at i dag har de suppe, med sopp som kafeens eier selv har høstet. På benken står små glass med hjemmelaget pesto, tyttebærsyltetøy og sennep signert stedets egen kokk. Vi kjøper umiddelbart med oss og ser for oss små førjulsgaver til å ta med rundt til venner. De serverer eplemarsipankake (!) til Lars' store fryd og hjemmebakt, varmt landbrød med ost på til min. Og selvsagt alt av hjemmelagde boller og latte. De har små glass med klinkekuler, en låve med antikke småsaker og utebur med kaniner. Et drømmested for stor og liten.

Om klærne våre: Hermans antrekk her et stjerneksempel på hva jeg har tenkt å gjøre med den fløyelsshortsen i løpet av juledagene. Nostalgisk look med strikket matrosgenser og sandaler til (som i dette innlegget) og en helt annen, storeguttversjon med sort kardigan, skjorte, boots og lue som her.

Lua har jeg strikket selv etter mønster fra Guttestrikkeboka. I Mini Duett fra Sandnes garn (elsker merino/bomullsblandingene). På bittesmå pinner tar det en evighet, men det blir så fint! Sort jakke er 70-tallsjakkemønsteret. I samme garn som lua. Jeg har satt hvite knapper i og synes den ble gullegod. Rutete skjorte fra LeCarrousel. Den kan nå bestilles fra Frankrike via norske Nord Design. Sorte sokker er fra Polarn O. Pyret og sorte boots fra Angulus. Grått skjerf fra Okker-Gokker. Den grå cordfløyelshortsen er kjøpt i Spania (Tizzas). Det finnes som sagt en superfin blå i fløyel i denne butikken her hjemme, og ellers kan man finne liknende grå hos LaCoqueta her! (de sender til Norge).

Jeg: Er klar for mang en festlighet fremover. Først ut er navnefest til mitt nye, vesle fadderbarn på lørdag. Og jeg orker ikke gå i kjole hele jula! De strammer så fælt når man skal ha i seg pinnekjøtt. Jeg sverger lett til ankellange dressbukser nå.

Ankelbukser og hvit skjorte med "cape": H&M. Sort blazer: Whyred. Lakkveske: Vintage. Pumps: Bianco.

Foto: Helena Krekling og Charlott Pettersen


// If ever in oslo, you have to rent a car and start looking for this place just outside the city. Svartskogen Kolonial. We went there looking for that nostalgic christmas spirit. Brands me: H&M (shirt and cropped trousers), second hand clutch, Bianco (pumps) and Whyred (blazer). Herman: Knitted hat and jacket after pattern from my book. Shorts (Tizzas), socks (Polarn O. Pyret), boots (Angulus), scarf (Okker-Gokker) and shirt (LeCarrousel Paris.)


Vinn juleklær til barnet, del 2!

$
0
0

Da var vi kommet til den andre av hele fire søndager, dere. Sist var det Astrid Holm-Breda som stakk av med juleklær til eldstegutten for 1000 kroner fra Nord-Design. Denne ganger er det nettbutikken Armer og ben du kan vinne fra. Et eventyr av en norsk nettbutikk!

Armer og ben har et av de aller største spennene på barnemerker på nett her hjemme. Med store, internasjonale navn som Marie Chantal, I Love Gorgeous og Livly skal det godt gjøres å ikke ha en skikkelig juleprinsesse i hus i år. Elsker å se at man kan få tak i litt av det i Norge! Og jepp: Armer og ben har den røde eventyrkjolen fra Livly som vesle Estelle av Sverige hadde på seg på julebildene i fjor. (De nydelige, retro festkjolene over er også derfra).Men det internasjonale suset til tross; nettbutikken har beina godt plantet på jorda på den norske landsbygda. Bak står Mari Henrikke Vadsemb (28) og
Gunn B. Opset (40). Til sammen er de mamma til fem barn (tre gutter og to jenter fra 2 - 10 år).

- Vi hadde begge favorittmerker som vi kun kjøpte på utenlandsferie. Med vår lidenskap for barneklær måtte vi til slutt nesten dikte opp ferieturer for å reise på barneklesshopping, spøker Mari Henrikke. - Disse merkene ville vi få til Norge!, sa vi. Og som sagt så gjort. I 2010 så Armer og ben dagens lys på nett.

Her er butikkmammaenes beste tips til årets juleantrekk:

- Til babyene er det tåkeblå, lyseblått og hvitt som gjelder, gjerne også til jente. Søte shortser og babybluser. Merketips til babyer: PAZ, MarMar og Bonnie Baby.
- Jentene kan enten gå for glitter og stas. Her kan barna velge - jo mer jo bedre. Eller hva med en klassisk rød julekjole med rund krage og ballongskjørt? Merketips: I love gorgeous, Marie Chantal, Livly og Dolly by Le Petit Tom.
- Guttene blir julete i varmbrune, røde og sennepsgule toner. Shorts, nikkers, bukser, gensere og jakker. Gjerne med en stor tversoversløyfe. Merketips til gutta: Aston Martin, Marie Chantal, FUB og MarMar.VINN 1000 KRONER til å handle juleklær til barnet for hos Armer og ben! Slik blir du med:

1. Følg Charlottpettersen.no-siden på Facebook her. (Det er her vinneren annonseres på Facebookveggen, tirsdag etter konkurransen).

2. Finn ditt drømmeplagg eller antrekk til barna med tøy fra nettbutikken til Armer og ben og post link i kommentarfeltet mitt. (Man logger inn med Facebook for å kommentere, det er veldig enkelt). Har du ikke Facebook kan du legge igjen beskrivelse av antrekket under den siste posten min på Instagram.

Vinner annonseres altså hver tirsdag etter konkurransedagen, på bloggens Facebookside her.

 

// Second of four christimas give aways for my Norwegian readers. Check out the web boutique of Armer & ben.

blog_tag: 

1013

$
0
0
Picture: 
Release date: 
Monday, November 25, 2013 - 10:45

Lesernes guttestrikk!

$
0
0

O' jul med din glede. Over 700 bilder fra gutte- (og jentemammaer) over hele landet er nå lagt ut under guttestrikkeboka-taggene på Instagram. Dere er inspirerende til tusen, tusen takk! Her er noen av lesernes guttestrikk fra de siste ukene:Mamma Marte har laget sin første strikkegenser noensinne til vesle Matteo (10 mnd). Theogenseren fra boka i lys turkise/mint fra alpakka fra Drops.


Gutt og jente:Heidi har strikket 70-tallsjakka med striper og toppers lue i lysegrått til sin lille sjarmør. Mamma Malin har fått laget den samme jakka i ensfarget okergult til Amilia, her til body fra Marmar Copenhagen og bukser fra Kids On The Moon.
Gutt og jente 2:Lene Kath har sverget til "Klassisk hettejakke" på gutterommet. Mens Malin Ulvang har fått laget matrosgenseren i en fantastisk jenteutgave til eldstejenta. Beige grunnfarge og marineblå strikesløyfer. Jeg elsker å se matrosgenseren bli til dette. Herman har vandret rundt i sin i barnedåp i helga og gjett om jeg vurderer å få mekket en i andre farger også til neste år... Det matrosmønsteret vil leve til mang en fest her hjemme fremover.
På fransk: Den franske mammaen til denne gutten tagget meg en dag og fortalte hvordan hun hadde blitt inspirert til å strikke fra den norske boka. "Jeg elsker hvordan du kler sønnen din og ville bruke bildene fra bloggen din som inspirasjon til min lille gutt på to måneder. Jeg startet med å strikke en genser ut fra bildene på bloggen og nå denne lua, skriver hun.


1 og 2, double trouble:Trudes tvillinggutter på fotballkamp i strikkenikkers. Og med makne toppersluer. 3 og 6:Agnete er helt rå med pinnene. Hun har strikket masse fra Guttestrikkeboka og tar supersøte bilder. Leggvarmerer i hvitt på hvitt og grå strikkebody med lue til. 4. Marianne er mamma til tre gutter og har tryllet frem denne versjonen av strikkeshortsen fra boka. Gjett om Herman må ha en slik variant med marineblå striper til neste sommer. 5.Agnes har fått laget den duegrå babydrakten i rillestrikk! I love. Er fortsatt helt vill etter knappedetaljen på ryggen på denne. Siste bilde på siden: Theogenser i lys mint, av Nina Isabell.

Til jul: Apropos matrosgenser fra Guttestrikkeboka som trylles med. Silje Helen bak bloggen Morsinehjerter har fått laget enda en variant av den til sin vesle Hannah. Her med sort, egensydd shorts og kyse fra Poppy Rose til. Samt leggvarmere fra Guttestrikkeboka. Silje Helen har mange stylinger klar for denne genseren:

- Vi skal garantert bruke denne til jul. Jeg ser for meg tre juleantrekk og alle er like fristende.
1. Genseren sammen med sort bloomer (som her), beige strømper, sorte lakksko og sort strikket kyse.
2. Sammen med rødt skjørt, hvite strømper, brune sko og min røde og hvite kyse som er i produksjon.
3. Med brun strikket shorts, rødrutet sløyfe i den, hvite strømper og røde Mary janes!

Tusen takk, alle dere! Fortsett gjerne å tagge bildene deres #guttestrikkeboka

Guttestrikkeboka kan kjøpes i landets bokhandlere og på nett her.

// My readers continues to tag their knit from my book with #guttestrikkeboka on Instagram. I just cannot have enough of your wonderful creativity. Thank you!

Gamlebyen

$
0
0


Hey du. Jeg lurer på en sak. Vi skulle vi ikke ha delt den kakaoen?

Yes, please. Gi meg den stolen med sorte skinnseter! Bare husk historien med de norske papirkurvene fra 1970-tallet som med ett gikk på auksjon for vanvittige summer. Alt får sin verdi tilbake bare man ruger på det lenge nok. Nesten alt.

Pappa og Petra. Sistnevnte i hjemmesydde selebukser fra da mamma var liten.

Når det blir så kaldt at man kan tegne i rimen..
..er det fint å ha en kjæreste som foreviger bokstavene deres i et hjerte. I hvert fall til neste regnskur.

Nytt og gammelt.

Og rutete kjærlighet. Kjole sydd til Pernilles mamma da hun var liten. Av mormor. Marineblå skjorte fra As We Grow her. Mørkeblå strømpebukser fra Cubus.Han er glad i mamma'n sin.
Vi har hatt litt av en partyhelg, vi. Tok bilen og kjørte ut av byen. Først for å delta på navnefesten til mitt nye, vesle fadderbarn Albert (nå kunne det høres ut som jeg har flere. Det har jeg ikke, bare ham) og siden gikk turen til min EasyTran-makker Linda og hennes familie på Kongsvinger. Det er alltid slik en glede å komme dit! Jeg og Lars trives så bra i selskapet til Linda og Ole, og ungene er bestevenner. De har jo kjent hverandre hele livet og Pernille har alt erklært at hun og Herman skal gifte seg. Det må de gjerne gjøre, synes mor. Hadde vært helt gull å vite hvem man fikk til svigerdatter. Vi hadde planer om å bli inne og bake pepperkaker hele søndagen, men da sola skinte med iskald varme der ute, ja da kunne vi ikke gjøre annet å komme oss ut. Vi har gått på tur i Kongsvingers gamleby, sklidd på isen og spist vafler - som seg jo hør og bør på en bestemorstue-kafé.

Pernille og Petra har altså på seg hjemmesydd kjole og selebukser fra da mammaen var liten. Jeg elsker å rote i skapet til jentene når jeg kommer dit (jepp, føler meg helt som hjemme). Der henger så mye bra vintage og det klør i fingrene etter å få sette det sammen. Rutekjoler er og blir julens store hit. Jeg vedder på at mange av oss har noe slikt liggende et sted fra da vi var jentunger. Leit på loftet før jul og få julas mest unike barneantrekk!

Herman har lue i alpakka fra William & Waldemar. Jakke i lammeull fra Caramel Baby & Child. Rutete skjorte med rund hals fra LaCoqueta.Skjerf fra Bonton. Fløyelsbuksene fra Mini Rodini som jeg kjøpte på salg i fjor (og som finnes på nytt i sortimentet denne julen). Boots fra Bisgaard.

PS: Den nye vinneren av "Juleantrekk til barnet"er nå annonsert på Facebook her. Og neste søndag er det atter en ny som får juleklær til ungene.

// We had a playdate with this adorable family this weekend. Whenever we visit I get to dress up their little girls. Yay! Their closet is loaded with vintage, handmade dresses from when their mom was a little girl.Brands Pernille: Vintage (checked dress), As We Grow (navy shirt), Cubus (ribbed tights). Brands Herman: William & Waldemar (hat), Caramel Baby & Child (cardigan), La Coqutea (shirt), Bonton (scarf), Mini Rodini (velvet trousers), Bisgaard (boots).

Slik tar du de beste barnebildene

$
0
0

Oppstilt ved siden av juletreet, påklistrede smil og svett lugg – det er det typiske julebildet av barna. Vi har fått tips av to mammaeksperter om hvordan man tar blinkskuddene.

Det er ikke de oppstilte bildene du ser tilbake på med et smil. Det er helt andre bilder, en helt annen stemning og helt andre motiver. Men hvordan fange disse Kodak-øyeblikkene? Hva er triksene for å ta gode barnebilder?

Vi har snakket med to mammaer, som på hver sin måte er eksperter på barnefotografi. Rebecca Zeller er trebarnsmamma og fotograf, og tar mange barnebilder. Pernille Scheele har en sønn og jobber som koordinator i NRK, og har fotografi som hobby. Begge elsker å ta bilder av barn. Så hva er hemmeligheten?

– Det beste med å ta bilder av barn er at de ikke er så selvbevisste, overfladiske eller selvkritiske. De har ikke motforestillinger mot å stå foran kameraet. De klarer å være seg selv på en måte som alltid er vakker. Jeg synes det er så forfriskende, sier Rebecca.

Hun er opprinnelig fra USA, men bor og jobber nå som fotograf i Oslo. Hun er opptatt av å ta bilder av barna i deres eget miljø, og ikke nødvendigvis stille dem opp foran et kamera.
– Det blir noe unaturlig over det hele, og sjelen i bildet blir borte, sier hun.

SMIL DA, OG SE HIT!
Kjenner du deg igjen? Har du et barn, er det vanskelig nok å få poden til å se i kamera og smile uten å blunke idet du trykker på avløseren. Har du tre unger, så er det nesten umulig. Resultatet er ofte kjefting og gråting bare for at vi skal kunne sende eller dele et bilde av våre perfekte, smilende barn.

– Jeg synes det er en fantastisk god idé å sende bilder som julekort eller gi de bort i gaver. Fotobøker er så fint å ta vare på! Ikke bare er de den perfekte gaven til besteforeldre, men mine barn elsker også å se egne bøker av Instagram-bilder, feriebilder og et-tilbakeblikk-på-året-album. Og hvem elsker ikke et fint julekort med bilde? Jeg har mine favoritter hengende oppe hele året, sier fotografen.

Hennes favoritter er ikke nødvendigvis de bildene hvor barna er stilt opp ved siden av et juletre, på fanget til nissen eller foran peisen i familiens stue. Hun understreker at de beste bildene ofte er de som er fra hverdagslivet, de som er tatt i situasjoner hvor barna holder på med det de elsker eller hvor de hopper av glede ute i hagen.
– Du trenger ikke å ha barnas smilende ansikter rett inn i kameraet for at det skal bli et bra bilde, sier Rebecca.

ET KAMERA SOM ALLTID ER TILGJENGELIG.
Du trenger heller ikke siste utgave av et speilreflekskamera for å ta gode barnebilder. Pernille Scheeles store hobby er fotografi. Men hun bruker ikke kamera, hun bruker telefonen.

– Mobilen er det aller beste kamera, fordi den alltid er med! Dermed kan man kan fange de øyeblikkene man vil, sier hun.

Pernille mener at mobilkameraene er såpass bra at om man vet hvordan man får mest mulig ut av det, så savner man ikke et ordentlig kamera.
– Jeg har vanlig fotoapparat. Min Canon står og samler støv i en hylle. Jeg tror det begynner å bli nøyaktig ett år siden jeg tok et bilde med det, forteller hun.

Hun er ivrig Instagrammer, og bildene hennes er blitt lagt merke til.
– I sommer ble noen av bildene mine utgitt i @Shootermag – et magasin som presenterer mobilkunstnere, fotojournalister og profesjonelle fotografer fra hele verden. Det er veldig gøy, og de oppdaget meg rett og slett på Instagram.

SÅRBART LAGRINGSSYSTEM.
Kan man bruke mobilbilder til julekort? Er kvaliteten god nok?

– Ja, absolutt, det er mange som tilbyr trykk av bildene fra Instagram, og de blir overraskende bra! Kvaliteten på mobilfoto holder mer en nok til julekort. Det er ikke utstyret som teller, det er fotografen. Og så er det jo lett å bruke noen apper til å lage litt spesielle julekort. Bare pass på at appene man bruker ikke reduserer kvaliteten på bildene mye, sier Pernille.

Men mobilen er et sårbart lagringssystem.
– Man må være litt ryddig, og tørre å slette bilder fra mobilen. Med Dropbox eller andre lagringsskyer er det lett å spare på masse bilder, forklarer hun.

Mobilen mangler noen essensielle funksjoner sammenlignet med et godt kamera, zoom er en av dem.
– I og med at det er mobilen som brukes, kan man ikke beskjære bildet mye før det blir dårlig. Så jeg prøver å unngå å stå for langt unna det jeg vil skal være fokus i bildet.

Rebeccas beste tips til blinkskudd av barna:

1. IKKE TVING FREM SMIL

Du trenger ikke alltid ha smilende ansikter rett inn i kameraet for at det skal bli et bra bilde. Fang barna mens de gjør noe de elsker. Det forteller så mye mer av en historie enn hva tvungne smil gjør.

 

2. ACTION

Av og til er det vanskelig å få barna til å samarbeide for å ta det perfekte bildet. Ta derfor et bilde i aktivitet. Noen ganger er det det perfekte kompromisset mellom hva de vil og hva din visjon er.

 

3. LYS

Lys – så nødvendig for et godt fotografi, men dessverre mangelvare her i Norge store deler av året. BEVEG DEG MOT LYSET! Flytt motivet til et vindu for å forbedre bildet ditt.

4. BAKGRUNN

Det er så viktig å ha en ren, ikke-distraherende bakgrunn for å få fokuset på subjektet i bildet. La gjerne barna ligge på sengen din – du trenger ikke engang å re den opp!

5. DE SMÅ TINGENE

Detaljer, detaljer, detaljer! Dette er de små tingene du ikke vil glemme. Fotografer alle de detaljene som kan virke kjedelige, men som likevel blir fine minner.

6. KUTT OG KAPP

Beskjær bildene dine til å bare inneholde den viktigste delen. Ofte stemmer utsagnet «less is more».

7. HVERDAGSBILDENE

Ikke vent på en spesiell anledning til å ta frem kameraet. Ha det fremme hele tiden. Ta bilder av hverdagslivet. Jeg får ikke understreket dette nok!

Pernilles tips til de beste mobilbildene: 

PERNILLES APP-TIPS:

De jeg regner som «must haves» er Snapseed og Pixlr Express (for både lett redigering og mer kunstnerisk uttrykk) og Touch Retouch (som enkelt lar deg fjerne for eksempel en søppelkasse som kan ødelegge et ellers fint bilde). Jeg bruker ikke originalkamera på min Android-mobil, jeg bruker en fotoapp som heter PerfectShot Unlimited. Den lar deg kontrollere fotograferingen bedre med flere innstillinger. For Iphonere så er Camera+ populær.

  1. Tenk på mobilen som kamera. Puss av linsen. Hold armene tett inntil kroppen når du tar bildet, eller len albuene på noe så bildet blir skarpt.
  2. Om man liker å ta bilder ut av vinduet når man kjører bil, tog eller fly, legg telefonen på glasset, da er den stødig, samtidig som man slipper gjenskinn og smuss fra ruten.
  3. Ta mange bilder!
  4. Jeg foretrekker bilder av sønnen min, Daniel, når han ikke vet at jeg tar bilder, eventuelt gir blaffen i at jeg holder på. Om jeg prøver å stille ham opp, ender jeg fort opp med 50 bilder av ham som gjør grimaser eller ikke sitter stille. Det kan sikkert flere kjenne seg igjen i.
Bilder av ham når vi går tur, han leker med pinner, vann og så videre, viser ham mer som han er, og som jeg vil vise ham frem. Stopp og ta en rast når man er et fint sted, og la ungene holde på. Med lyden på kamera av, kan man stå i nærheten og knipse i vei. Noen bra blir det alltid om man tar mange nok.
  5. Jeg liker å ta ned farger, eller gjøre bilder svart/hvitt om fokuset er ham og det er mye annet i bildet. For mye farger og stæsj stjeler fort oppmerksomhet og gjør bildet rotete.
  6. Det er ikke viktig for meg at fjeset hans synes, det er stunden og følelsen vi delte som er viktig å ha et minne av. Jeg tar gjerne bilder av ham med ryggen til, eventuelt bruker silhuetten av ham, ved bruk av motlys. Det kan også fungere for dem som gjerne vil dele bilder av barna sine, men ikke liker tanken på å legge fjesene deres ut på internett. Et bilde av kne med skrubbsår forteller også mye om sommeren 2013.

Barneklærdebatten

$
0
0

Jeg hadde ingen planer om å kaste meg inn i den pågående "designermerker til barn"-debatten der ute. Det er litt fjernt for meg og må trekke litt på smilebåndet av det hele.Men så fikk jeg noen spørsmål på mail fra Dagbladet i går, og tenkte at søren, jeg kan da svare på dette. Så, her er mitt lille og lite kontroversielle bidrag til det hele. Vil gjerne få dele svarene mine med dere i sin helhet (tilfeldig illustrert med et bilde av Charlott på vintage barneklærskattejakt, foto: Helena Krekling).

Hva tenker du rundt at foreldre kjøper jakker verdt 5000 kroner til seksåringen, luer til 1400 kroner, Louis Vuitton-stellevesker til nyfødte og Armani-smokker til 300 kroner?

- Jeg tenker at disse umulig kan være særlig mange og at denne debatten er noe hauset opp. Trolig snakker vi om et lite knippe mennesker bosatt på noenlunde samme, geografiske område og med inntekter over snittet. De fleste foreldre har verken økonomi og/eller samvittighet som vil tillate dem å gjøre slike kjøp. Personlig er jeg veldig glad i klær både til stor og liten, men kjenner absolutt null dragningen mot den typen barnetøy og utstyr som beskrives her. Et unikt antrekk skapes ved bruk av ulike faktorer hvor svindyre merker ikke er et av dem. Det skal ikke så mye til før dyre motehus i minatyrformat tipper over til en smule harry.

Hvorfor tror du foreldre gjør dette?

Med forbehold om at jeg faktisk ikke kjenner én eneste forelder som gjør slike kjøp, så vil jeg anta at det henger sammen med en motemessig norm der man bor. At andre rundt en gjør det samme og at man har et forhold til merker som Armani og Vuitton til seg selv. Når man blir foreldre første gang kan det være vanskelig å vite hvor man finner barneklær der ute. Man begynner gjerne med å lete der man shopper til seg selv. Når diskusjonen skaper slik harme hos folk flest er det fordi det irriterer. Ikke nødvendigvis fordi folk flest også ønsker å eie dette, men fordi det har en en tendens til å irritere når noen velger så annerledes fra det en selv ville valgt. Men jeg må også si at jeg tror kortene blandes litt i denne debatten. Man snakker om svindyre designermerker fra motehus som Louis Vuitton på ene siden, mens andre foreldre som deltar snakker om å generelt kjøpe kvalitet til barna sine. Det kan være stor forskjell på å handle kvalitet og på å shoppe motehus i barneklærformat. I prinsippet er det ofte slik at man får bedre kvalitet på barneklærne når man legger penger ned i dem. Men denne sammenhengen har selvsagt et tak. Det sier seg selv at ei jakke til 5000 ikke nødvendigvis er fem ganger bedre enn ei til 1000. Mens den til 1000 kroner fortsatt er ei dyr barnejakke, og kan skille seg markant fra den til 199. Det er ikke bare Cubus eller Armani som selger barneklær.

Kan det være et spørsmål om eksponering og «godkjennelse» fra andre foreldre?

"Godkjennelse" fra andre voksne på barnas merker velger jeg å tro at betyr veldig lite for foreldre flest. Jeg jobber med barneklær hver dag og kjenner ingen rundt meg igjen i dette. Men klær har vært viktig for folk i århundrer og foreldre har alltid vært opptatt av at barna skal se fine ut. Min egen farmor forteller om hvordan hun med omhu sydde alle fem barnas klær. At selv om de (i likhet med folk flest) hadde dårlig råd i etterkrigstiden, la sin ære ned i at ungene skulle være "pene i tøyet". Og etter 70 år husker hun fortsatt kjolene kusinen sendte til henne "fra Amerika" da hun var tenåring. Klær har alltid skapt folk og for noen betyr det mer enn andre. Det er viktig å ikke la det tippe helt over.

Er denne debatten ny?

Nei, overhodet ikke. Debatten om merkeklær til barn blusser opp med jevne mellomrom. Temaer om "dyre merkeklær" og "motepress i barnehagen" verserer jevnlig og det kan være en viktig diskusjon å ta. Kommenterer vi for ofte barnas klær? Vil jenta ha på tyllskjørtet i barnehagen fordi "da sier alle de andre mammaene at jeg er fin?". Bør vi voksne lære oss å legge fokus andre plasser? Det er viktige spørsmål å stille seg. Vi må huske at det er vi foreldre som nører oppunder et eventuelt merkepress hos unger. Det starter med oss og våre verdier. Heldigvis tror jeg som nevnt at den pågående diskusjoner om designerklær til ungene gjelder svært få mennesker her til lands og neppe blir et problem i seg selv for den oppvoksende generasjonen.

Hvorfor har den skapt så mye reaksjoner?
F
ordi det som nevnt irriterer mange at noen har så mye penger at de kan prioritere dem på det de selv vil definere som tull. Lite engasjerer så mye som hvordan andre bruker pengene sine. Og folk liker dårlig at man bruker ordene barn og mote i samme setning. Jeg mener at man godt kan være glad i klær, men at det er viktig å huske på at det er ens egen lidenskap og ikke barnets. Jeg tror fullt og helt på at superhelter og kjente figurer på barneklær bidrar sterkt til at barna tidlig i livet får et forhold til hva de har på seg. At det er denne faktoren ungene vurderer seg i mellom i barnehagen. Det er den de kan relaterer seg til. Jeg mener at man kan unngå tidlig klesfokus ved å velge nøytrale barneklær, uavhegig av merke. Ikke gjøre et så stort poeng ut av alt.

Her kan du lese hele Dagbladet-artikkelen.

blog_tag: 

10 hjemmelagde julegaver

$
0
0

Morsomme å lage, fine å gi. Ikke noe er koseligere enn juleverksted med familien!

1: Julestjerne

– Denne julestjernen passer fint inn i gangen til tanten vår, sier jentene stolt. Vi har laget den av planker vi fant i boden til pappa.

Du trenger:

  • En hammer
  • Spiker
  • Gamle trebord (6 stk.)
  • Svart spraymaling

Finn frem seks ganske like bord/planker. Legg dem på gulvet i to trekanter. Spikre i hjørnene. Når du har to trekanter, legger du dem over hverandre som en stjerne. Spikre fast trekantene i hverandre. Spray stjernen med svart spraymaling.

2: Bokkunst

Brettede bøker gjør seg fint på en hylle sammen med andre fine ting til et lite stilleben.

Du trenger:

  • Gamle bøker

Lurer du på hva du skal bruke de gamle bøkene til, som støver ned i hyllen? Hva med å lage skulpturer av dem? Internett er full av ulike måter å brette bøker på. Den enkleste varianten er å brette alle sidene inn mot midten. Det fineste resultatet får du når du tar en og en side, selv om barna ofte har en tendens til å brette flere sider om gangen.

3: Gipslykter

Gipslykten er utrolig vakker når den får lys i seg, og er veldig enkel å lage. En perfekt gave til en man er glad i.

Du trenger:

  • En brusflaske
  • Et melkeglass
  • Gipsremser
  • Olje
  • Vann

Kjøp gipsremser på nærmeste apotek eller hobbybutikk. Dypp disse i vann og snurr dem rundt en stor brusflaske. Smør flasken inn med litt matolje før du snurrer gipsen på. Snurr til du har kommet til midten av flasken. Når gipsen er tørr kan du forsiktig dra flasken ut av den nylagde lykten. Melkeglass bruker du som telysholder, og setter lykten utenpå glasset.

 

4: Tovede julefigurer

Man kan lage de fineste gaver ved å bruke tørrtoving. Barna må være ekstra forsiktig med å holde fingrene sine på utsiden av formen så de ikke stikker seg.

Du trenger:

  • Ull
  • Et nålefilting sett
  • Pepperkakeformer

Alle barn trenger en voksen ved siden av seg for å tørrtove. Toving er best kjent for å være noe man gjør med å bruke grønnsåpe og vann, men her bruker man nåler. Fyll

en pepperkakeform med ull, og legg dette på isoporbrettet eller skumgummien i nålefiltingssettet. Trykk ullen ned i brettet ved å bruke nålen. Når formen er full er figuren ferdig. Ta bort formen og stikk ut ullfiguren.

 

5: Knappebilder

Filip elsker Frankrike, og ville derfor at hans nye kusine skulle få dette bildet med teksten noël, som er fransk og betyr jul.

Du trenger:

  • Gamle knapper
  • En ramme
  • Et ark
  • Lim

Finn et ønsket juleord og skriv det med blyant på et ark. Ta lim på hver knapp og lim knappene på bokstavene. Sett arket i en ramme.

 

6: Snøkrystaller

Snøkrystallene er lette, og derfor passer de perfekt å sende i posten sammen med årets julebrev. Husk bare å brette litt papp rundt krystallen så den ikke blir ødelagt i posten.

Du trenger:

  • Hama perler
  • Brett som er formet som 
  • en heksagon
  • Matpapir
  • Strykejern

Bruk fantasien og lag de fineste snøkrystaller av perler. Har du ikke hvite perler igjen, kan du spraye dem med hvit lakk etter at de er blitt strøket.

 

7: Smykkeholder

Det er viktig med en solid klype for å holde vekten på gipsen. Filippa syntes det var stor stas å lage smykkeholder til mamma. – Synd at ikke alle smykkene til mamma får plass på den, sier Filippa.

Du trenger:

  • Gipspulver
  • Vann
  • Oppvaskhanske
  • En metallring (gjerne fra et norgesglass)
  • En sterk klype

Du tar en brukt oppvaskhanske og fyller den med flytende gips. Gipsen kjøper du på nærmeste hobbybutikk og blander med vann slik det står på produktet. Tre oppvaskhansken gjennom ringen, fest klypen til hansken og heng den på en spiker på veggen. Fyll deretter i med flytende gips. Etter ca. 30 minutter er gipshånden stiv. Du kan nå dra oppvaskhansken fra gipshånden.

8: Kule til og fra-lapper

Hermine gleder seg glugg til å høre hva vennene sier om de morsomme til og fra-lappene hun har laget av smådyrene sine.

Du trenger:

  • En klesklype
  • Smådyr
  • Lim

Lim små dyr på en klesklype og skriv hvem gaven er til og fra på klypen. Vips så har du den fineste til og fra-lappen under treet.

 

9: Nøkkelholder

Leonora viser stolt frem sin hjemmelagde nøkkelholder. Ganske genialt!

Du trenger:

  • Et legobrett
  • En nøkkelring
  • En legokloss
  • Hammer
  • Spiker

Slå en spiker gjennom en legokloss. Tre deretter en nøkkelring i hullet på legoklossen. Vips så har du en nøkkelholder. Legobrettet kan festes på veggen, slik at legoklossen kan festes på legobrettet som henger på veggen.

 

10: Legoramme

Storebror Filip følger nøye med når Felix lager sin svarte og hvite ramme – Lego-bygging med en ny vri!

Du trenger:

  • Legoklosser
  • Skolelim
  • Ramme
  • Et bilde

Finn frem gamle legoklosser og en gammel ramme. Lim klossene rundt rammen med skolelim. Sett inn et personlig bilde, og vips så får tante på Toten et forseggjort bilde av minstemann.


Ukens utland: O' jul med din glede

$
0
0

 Selv om vi alt har juleklærne i hus her hjemme er det gøy å hente ytterligere inspirasjon. Jeg bygger som regel av det vi har i skapet og bilder som dette bidrar til å gi ideer til nye sammensetninger av de samme klærne. Henter frem dette innlegget før vi skal kle på til juletrefester og hele sulamitten.Det spiller ingen rolle om det jeg ser er fra tidligere sesonger eller denne vinteren. De beste barneantrekkene er udødelige og uavhengig av motebildet, eller hva?
Få stilen: Spanske Nanos i all sin klassiske skjønnhet. Fra 2011, men man kan lett finne makent.Beige kåpe med kort skjørt eller shorts til og vinrøde knestrømper (kan bestilles til Norge fra her, kommer under tollgrensa) og gjør susen til både gutt og jente. Vinrøde strømpebukset finner du også på Kappahl.
Få stilen: En av mine absolutte favorittkolleksjoner fra samme merke sist vinter. Gjett om fløyelsbuksene våre fra Mini Rodini skal til pers med blå skjorte og brunt skjerf til. Passer strålende til de større gutta.
Noen ganger er kolleksjonene fra tidligere år de aller beste. Kjøpte du de blå nikkersene fra H&Ms All for Children i høst? Sprett av "sjørøvergullknappene" og sett på mørkeblå heller! Ta grå strømpebukser under (Kappahl), sorte boots og gråbeige strikkejakke til. En som der, dobbelspent og med krage finner du blant annet i Lene Holme Samsøes strikkehefte. Kupp den superfine stilen fra Jacadi Paris, 2010.
Ok, de buksene går ikke å finne like annet sted. Fineste jeg har sett på liten gutt på lenge. Chinos med barnlighet over seg, sjelden vare. Men gjett om den marineblå duffeljakka vår  skal i alt av juleselskaper fremover.

Ruter: Mens vi snakker om dem. Finn frem dine rutekjoler fra da du var liten. Eller gå på Fretex Unika, der det henger flust av skotsrutete plisséskjørt nå. Eller dette fra Zara. Ta røde strømpebukser og marineblå strikkejakke til. Og sjekk de store jentenes julefrisyre. Perfecto! (Fra Jacadi Paris (2010).
Stor jente: Hvit bluse med krage til sort ballongskjørt, og med strikkejakke utenpå (Nanos). Bluser med slike krager finner du til store jenter her (Livly), hos As We Grow her eller til de minste hos H&M her.Skjørt kan sjekkes hos Le Carrousel her (sender til Norge). Sort finshorts kan også erstatte skjørt, fra Zara her.

Julegutter: Nanos er langt unna, og ikke så lett å få tak i. Men jeg skal i hvert fall ikke la cordfløyelsshortsen få hvile av den grunn. Juleshorts i går eller blå toner til gutta finner du her eller her. Eller en brun fra MeMini. Grå knestrømper her. Sorte i tynn ull får du blant annet hos Polarn O. Pyret. Desertsko a la de til høyre finner man her.

Bomullsskjerf samler jeg gjennom hele året her hjemme. Det finnes bøtter og spann av unike, brukte (for eksempel hos Fretex), eller hos merker som Bonton og på Zara (som dette).

Jentesko: Dem vesla øverst til høyre (på det første bildet) har, er kinasko i fløyel som vi selv hadde da vi var små. Det florerer av dem ute i Europa nå, men lar fortsatt vente på seg her hjemme. Man får imidlertid samme nostalgiske look med et par såkalte "Mary Janes" med hempe over (som på bildet). Disse finnes det litt mer av. Som disse finfine blå på Zara eller i skoutvalget til nettbutikken LaCoqueta (det røde paret, sender som nevnt til Norge).

Tusen takk til: Iselin bak instagramprofilen abc123stop for at du er slik en uslåelig inspirasjon og alltid kommer dragende med den ene herligheten etter den andre fra det store utland.

// Holidays are coming. Picking up on some European vibes: Nanos, Jacadi Paris and Gocco. Past seasons and present, doesn't matter as long as the outfit is everlasting. Inspiration!

blog_tag: 

Spis deg til førjulsstemning

$
0
0

Med bringebærtrøfler, karamell og nøttebrød med fikenmarmelade kan du gå adventstiden smakfullt i møte.

Vi har hentet frem de beste førjulsoppskriftene til Charlotte Holberg Sveinsen, damen bak det populære Skafferiet. Litt nærmere jul viser vi deg hvordan Charlotte pynter den vakre gamle gården ved Mjøsa til jul. Men først litt mat:

Dette trenger du:

  • 2 dl lys sirup
  • 2 dl sukker
  • 2 dl fløte
  • 1 ss smør
  • 100 g mørk sjokolade
  • flaksalt

Slik gjør du:
Kok sukker, fløte og sirup i ca. 30 minutter. Sett små konfektformer på en stekeplate. Smelt sjokoladen i vannbad, hell så litt nederst i hver form. Sett kaldt. Ta kuleprøve av den kokende karamellen: Dypp en skje i massen og deretter rett i et glass med kaldt vann. Kan du forme en kule av massen med fingrene i det kalde vannet er massen ferdigkokt. Jo lengre den koker, jo hardere blir karamellen. Hvis du ønsker en mer flytende karamell koker du ikke massen så lenge som beskrevet. Når den er klar, rører du inn smør, tar den av varmen og avkjøler litt. Hell deretter massen over sjokoladen i hver form. Avkjøl litt før et nytt lag med sjokolade has på toppen. Strø litt flaksalt over til slutt.

Dette trenger du:

  • 200 g bringebær
  • 250 g mørk sjokolade, helst med 70 prosent kakao, grovhakket
  • 1 dl fløte

Slik gjør du:
Lag bringebærpuré ved å kjøre bringebærene i en stavmikser. Mos bærene deretter gjennom en finmasket sikt ved hjelp av baksiden på en skje. Kok opp fløten og rør inn sjokoladen til den smelter. Rør deretter inn bringebærpureen. Sett kaldt i en times tid. Form trøffelmassen til små kuler og rull dem i kakao. Legg gjerne trøflene over i små konfektformer, så det ikke blir så klissete.

 

– Knekkebrød var en julegreie for meg tidligere. Men nå har vi knekkebrød på Skafferiet hele året.

Dette trenger du:

  • 50 g gjær
  • 5 dl lunkent vann
  • 1 1/2 ts salt
  • 11 dl rugmel
  • 1 dl hvetemel
  • maldonsalt

Slik gjør du:
Løs opp gjæren i en miksebolle med litt av vannet. Hell i resten av vannet, saltet, rugmelet og til slutt hvete­melet. Elt deigen kraftig, helst med en kjøkkenmaskin. Strø litt rugmel over, dekk til og sett kaldt over natten. Kna den hevede deigen og del i 20 biter. Ha godt med mel på bakebordet og kjevle hver bit til en sirkel på størrelse med en liten asjett. Når du kjevler må du være lett på hånden. Bytt deretter til et gammeldags rutekjevle og lag sirkelen større med dette. Legg leivene forsiktig over på en bakepapirkledd plate med hjelp av en stekespade. Strø over litt maldonsalt. Stek på 250 grader i 10–15 minutter. Avkjøl på rist. Oppbevares tørt.

 

Dette trenger du:

  • 350 g blandede nøtter
  • 400 g tørket frukt (dadler, fiken, aprikos)
  • 200 g rosiner
  • 100 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1/4 ts salt
  • 3 store egg

Slik gjør du:
Smør en brødform og kle den med bakepapir. Bland nøtter og frukt. Tilsett mel, bakepulver og salt. Bland sammen med nøtteblandingen. Rør deretter inn eggene og fyll formen. Stek brødet på nederste rille ved 175 grader i ca. 60 minutter. Legg over bakepapir hvis overflaten begynner å bli veldig mørk. Oppbevar brødet innpakket og kaldt – da holder det seg i ukevis. Server med gorgonzola eller annen blåmuggost og fikenmarmedelade.

FIKENMARMELADE

  • 250 g tørkede fiken, grovhakket
  • 1 dl eplejuice
  • 1/2 dl vann
  • 1 kanelstang
  • 4 nellikspiker
  • 1 stjerneanis
  • 2 dl sukker

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp. La blandingen koke i ca. 20-30 minutter. Følg med så det ikke svir seg. Synes du marmeladen er for bløt, koker du den litt til. Om den blir for tykk, tilsetter du mer væske.

Babybukser

$
0
0

Det er ikke så lenge siden dere møtte på hun vesle godklumpen her i noen av disse plaggene (i innlegget om "å sette dusk på hjemmestrikken").Jeg fikk imidlertid så mange spørsmål om Elisabeths bleiebukser her, at jeg syntes jeg måtte ta med noen andre bilder til fra den dagen.

Jeg elsker dette babyjenteantrekket! Absolutt noe å tenke på for juleklærne til de aller minste. Stikkord: Kyse, krage, arveklær, bleieshorts og knestrømper.

(Nå skal jeg ikke være mindre inhabil enn at jeg innrømmer at både kragekjolen, ullknestrømpene og bleieshortsen i lilla tweed er det jeg som har tatt med hjem til henne fra Spania. Det var en forsinket dåpsgave til Elisabeth som er vår seks måneder gamle nabojente. Kjolen er egentlig en bluse i størrelse 1.5 år og viser det fine med varigheten til slike plagg. Først kjole, siden bluse. Den er fra Tizzas. Shortsen fra Gocco, og begge på El Corte Ingles som finnes i alle store byer i Spania, om du tilfeldigvis skulle legge turen dit.)

Tips: Poenget er igjen at man kan skape noe liknende med klærne her hjemme.

  • Elisabeths superfine kjole er arvegods etter mamma Elise og strikket på 70-tallet. Gamle tanter har ofte slike mønstre liggende i skuffene, eller man kan finne ferdigstrikkede på Fretex.
  • Knestrømper til baby kan være vanlige strømper. Da Herman var baby brukte vi de vanlige, hvite i trepack fra H&M. De er lang og går godt oppover leggen. Siden det er vinter er det like fint med strømpebukser under slike shorts også.
  • Bluser med krage har vi jo hatt mange av på bloggen nå, til de aller minste finnes det etter hvert plenty. Her på H&M eller denne herligheten fra Paz. Sjekk også denne kragekjolen fra MeMini.
  • Bleieshorts er det aller vanskeligste å oppdrive i Norge, Man har denne fra Zara, men den stopper på minimini. Så strikk dem selv! I Guttestrikkebokafinnes det to stykk slike. "babyshorts" og "bleiebukser fra da bestefar var liten". Strikk dem i naturhvitt eller dus lilla til jentene, da vel! (Som hun vesle her på Instagram). En erfaren strikker lager dem på en kveld.
  • Kyse. De små, nostalgiske hodeplaggene finnes i både i butikk og som hjemmelagde utgaver. Den lilla Elisabeth har her er laget av Bente Elise How Lode og selges blant annet på Søndagsmarkedet på Blå, eller via bloggen hennes.



// I was asked who made Elisabeths outfit (from the same photoseries I posted here).Knitted dress: her moms from when she was a girl. Blouse: Tizzas. Bloomers: Gocco. Bonnet: Handknitted.

blog_tag: 

Vinn juleklær til barna, del 3

$
0
0

I julestemning med Charlottpettersen.no: Astrid har alt stukket av med strikkejakker og fløyelsbukser til eldstemann hos Nord Design. Siri med rød julekåpe og kyse til veslejenta fra Armer & ben. Blir du neste mamma ut? Denne søndagen er jeg stolt over å presentere nettbutikken Min Lille Skatt!
Min Lille Skatt er spekket med nordiske barneklær fra merker som Christina Rohde (Mette-Marits julefavoritt til Ingrid Alexandra), Marmar, norske Little Mountains (bildet) og Gro Company. Ispedd noe av det aller kul-vakreste fra ute i Europa nå: Kids on the Moon.

Nettbutikken har hovedsete i Ski og bak står Marianne Moe (34). For tiden Skis travleste dame som butikkeier - og nybakt tobarnsmamma. Marianne har Sunniva (2.5) og sønnen Valdemar (2 mnd). - Gutteklær er blitt ekstra gøy nå! Jeg har fått øynene opp for alt det fine og spesielle til dem. Det kommer til å vises på utvalget hos Min Lille Skatt fremover, sier hun.

Mariannes beste tips til barnas juleantrekk:

  • Klassisk jul med en nostalgisk touch. Selv er jeg en typisk "kjolemamma". Får aldri nok av kjoler!
  • Tilbehør; fine strømpebukser, ballerinasko, en klassisk ullkåpe- gjerne vintage og pyntet med bestemors brosje. En pen alpelue er prikken over ièn.
  • Små babygutter ønsker jeg å se i hvit topp med Peter Pan krage, rompere eller shorts, strikket babylue og fin cardigan.
  • Det er jul kun én gang i året! La antrekkene avspeile høytiden og være mer pyntet og dramatiske enn ellers i året.

VINN 1000 KRONER til å handle juleklær for hos Min Lille Skatt! Slik blir du med:

1. Følg Charlottpettersen.no-siden på Facebook her. (Vinneren annonseres på Facebookveggen, tirsdag etter konkurransen).

2. Gi meg linken til ditt drømmeplagg eller -antrekk til jul, fra utvalget til Min Lille Skatt. Du bestemmer selv hvordan du vil gi meg linken. Her i kommentarfelter (logg inn med Facebook), på Facebookveggen eller på Instagram.

Vinner annonseres altså hver tirsdag etter konkurransedagen, på bloggens Facebookside her.

Fire søndager i november/desember møter du en norsk nettbutikk som du kan vinne juleklær til barna fra. Jeg har valgt butikkene ut med omhu, fordi de er noen av de aller beste på barneklær her hjemme, slik jeg ser det. Samtlige har nettbutikk, slik at varene deres kan nå hele landet. Bak dem står klesglade mammaer som vet hva de driver med.

// A Christmas give away, take three. Check out Norwegian webshop Min Lille Skatt. I've absolutely falle in love with the delicatecool collections from Kids on the Moon.

blog_tag: 

Imponert over foreldrepermisjonen i Norge

$
0
0

– I USA er foreldrepermisjonen en kamp, sier amerikanske Karin Blake Granå, takknemlig for at hun har født tre barn i Norge. 

Karin Blake Granå kom til Norge for å studere ved Universitetet i Bergen i 1999, og har bodd på ulike steder rundt om i Norge sammen med mann og etter hvert tre barn. Etter mer enn ti år i landet har hun et friskt blikk på morsrollen og det å være utenlandsk mamma i Norge.

– Hva overrasket deg mest?
– Jeg er glad for at mannen min fortalte meg at det er vanlig at norske barn kler seg pent i bursdagsselskaper. Barnehagestart for ettåringer, mødre som går tilbake til jobben på heltid og fedre som triller barnevogn midt på dagen, overrasket meg også.

Nordmenns påståtte dugnadsånd ble hun ikke så imponert over.
– Det er veldig få som stiller til dugnad i barnehagen eller på skolen, og skolen strever med å finne foreldre som kan hjelpe til på spesielle aktivitetsdager – trolig fordi alle jobber!

– Hva er de største forskjellene mellom mammaliv i USA og i Norge?
– I USA er foreldrepermisjonen en kamp. Mødre og fedre har rett til å ta ut 12 ukers ulønnet permisjon etter at barnet er født, uten at man risikerer å miste jobben når man kommer tilbake. Men loven har mange unntak og arbeidsgivere har ofte makt til å korte ned på permisjonstiden. Mødre sparer ofte opp ferie og sykedager, slik at de får betalt for deler av permisjonen. Pappapermisjon er heller ikke så vanlig. Mange fedre er redde for å etterlate seg et inntrykk av at jobben kan unnværes – spesielt i en tid med nedskjæringer og fare for oppsigelser. Som selvstendig næringsdrivende er jeg imponert over fleksibiliteten i den norske modellen, som gjør at vi kan ta ut permisjonen på en måte som fungerer for vår familie.

– Etter tre graviditeter, hvilke erfaringer har du fra helsevesenet?
– Det er fantastisk at svangerskapskontroller og fødsler er gratis. Så mye av helsetilbudet i USA er styrt av mektige forsikringsselskaper. Noen av mine venner betalte ingenting for pleie under svangerskapet eller på sykehuset. Andre satt igjen med regninger på 2000–3000 dollar. Ellers er det i USA mer vanlig å gå til en gynekolog eller en fødselslege som følger deg gjennom hele svangerskapet, også under fødselen. Jeg var litt skeptisk til jordmødre, så jeg gikk til fastlegen min under mitt første svangerskap. Da jeg gikk gravid andre og tredje gang, satte jeg pris på at jordmoren hadde bedre tid til å snakke med meg om graviditeten og andre ting som plaget meg.

– Hva synes du om norske barnehager og skoler?
– Jeg synes det er flott at barn er utendørs i all slags vær. Det er viktig at barn er aktive, spesielt i en tid der de helst ønsker å spille spill på fritiden. I USA er skilt som «leking på eget ansvar» vanlig på lekeplassene. Man er redd for å bli saksøkt om noe skjer og det forhindrer folk fra å gjøre mange ting.

   -  

Karin Blake Granå (36)

  • Født:Atlanta, Georgia, USA.
  • Mamma til:Alexander (1), Anders (7) og Espen (9), gift med Ronny Granå (43).
  • Bodd i Norge: Ti år, i Skien, Sogndal, Sand, Stavanger, Sandnes og bor nå på Sofiemyr.
  • Jobber som:Driver firmaet stavangerkids.no, et utsalg av pent brukte barneklær, leker og utstyr. Jobber også deltid som regnskapsfører.

Karin synes imidlertid at det ikke gjøres nok for å stimulere barna intellektuelt i barnehagen.
– Barn er som svamper i den alderen, suger til seg kunnskap, og er interessert i å lære. Jeg skjønner ikke hvorfor norske barnehager ikke følger opp denne lysten til å lære. De eneste skoleforberedelsene sønnene mine fikk var én time i uken det siste året i barnehagen. I første klasse lærte de bokstaver og tall i et veldig langsomt tempo, og i andre klasse repeterte de det de hadde lært det første året! Anders kjedet vettet av seg. Jeg tror barn trenger mer utfordrende og spennende ting å lære. Du finner fire år gamle barn i USA som lærer det førsteklassinger i Norge lærer.

– Føler du deg annerledes enn norske mødre?
– Jeg har inntrykk av at mange norske mødre er litt lettet når de kan gå tilbake til jobben og kollegene sine og får en pause fra barnepass, noe jeg helt klart kan forstå. Men jeg føler at jeg hele tiden må forsvare valget mitt når norske mødre spør hvilken barnehage sønnen min går i, og jeg svarer at det er helt i orden for meg å jobbe hjemmefra samtidig som jeg passer Alexander. Jeg skulle imidlertid ønske at det var flere valgmuligheter når det gjelder barnepass, for eksempel at jeg kunne sendt Alexander til barnehagen noen morgener i uken, og deretter øke antallet timer ettersom han ble eldre. Men det er vanskelig å få en 20 eller 40 prosent barnehageplass.

– Du har bodd på ulike steder i Norge. Hvor trivdes du best som utenlandsk mamma?
– Det var enklest i Stavanger og Sandnes. Her finnes det mange lekegrupper og aktiviteter. Miljøet der er internasjonalt og jeg synes det var fint å treffe utenlandske mødre som kan forstå hvordan det er å bo i et fremmed land. Jeg er nå et aktivt medlem i American Women’s Club of Oslo. Selvsagt er det mye som irriterer meg innimellom, men jeg liker å bo i Norge og synes det er et flott land å oppdra barna i.

– Viderefører du noen amerikanske tradisjoner til barna dine?
– Vi snakker for det meste engelsk hjemme, spiser frukt sammen med middagen og steker pannekaker til frokost på søndager. Vi feirer Thanksgiving i november med kalkun, stuffing, søtpoteter, gresskar- og eplepai.

– Hvordan vil du beskrive amerikanske mammaer i forhold til norske?
– Amerikanske mammaer småprater mye mer med mennesker de knapt kjenner. Det er lettere å bli kjent med amerikanske mødre. Jeg tror det er lettere å være mor i Norge med det utrolige sikkerhetsnettet som finnes her. 

Stjernekaker

$
0
0

Det finnes julekaker av mange slag, men disse er min barndoms favoritt. Det blir ikke jul uten. Kjært barn har mange navn. Vi kalte det spekulasi i nord. I Oslo heter de kakemenn. I går snakket jeg med ei som mente de het "julegodt". Det er (hjortesalt)lukten av disse som får alle juleminnene til å komme tilbake hos meg.

De siste årene har vi gjort tradisjon ut av å tre dem på snor! Lage stjernerekke og henge dem opp. I går satte vi i gang.

Jeg stikker hull i dem med en kniv før de steiker. Siden bruker jeg naturtråd til å tre dem på (lag knute bak hver stjerne så de ikke glir ned.)

Stekemattene fra norske Sne Design har forøvrig gjort julebaksten her hjemme ekstra moro i år. Er de ikke fantastisk fine i sort og mint!? Den fargerike stjernerekken på veggen, "Glow in the dark", er fra Engel hos Blomme.no.

Hvite kakemenn :

2 kopper sukker

1 kopp meierismør (smelt, avkjøl)

2 kopper helmelk

1/2 ss hjortesalt

Mel til passe deig

Sett den i kjøleskapet over natten, så blir den ekstra enkel å kjevle ut. Steik ved 175 grader i 7- 10 min.

Putt en haug med kakestjerner i et Norgesglass.



// A holiday tradition: Making star cookies.

blog_tag: 

Strikk til jul i siste liten

$
0
0

Trodde du det var for sent? Å få de hjemmestrikkede, myke pakkene avgårde under treet til dem du er glad i? Nope. Ikke om man senker ambisjonene om en «Mariusgenser». Strikkebølgen feier over landet, men det er fortsatt mange av dem som ikke har tid eller mulighet til å strikke selv. Kanskje mer enn noen gang betyr det noe å få strikk i gave?

Her er fem kjappe strikkesaker som varmer i hjerterota - og som garantert blir ferdige før jul!

1. Rillestrikket hals:

Som vi har snakket om før er rillestrikken hot. Og en hals går mye kjappere enn et skjerf (er jo bare halvparten så langt). Bare se på Herman og fetterne som fikk på hver sitt her forleden. (Petter med skjerf). Jeg får ikke sagt det mange nok ganger: Om jeg greier dette, så greier du.

Store, eksklusive aktører som Bonton selger skjerf, luer og halser av denne typen til barn til over 320 kroner stykket. Hos kjeden Zara finner man kopiene. Hos begge disse er plaggene laget med kunstgarn som akryl. Det slipper man helt når man lager selv. Det tar noen få kvelder (foran tv-en) og du får akkurat de fargene du vil. Du trenger ikke noe mønster her. Bare legg opp så bredt som du vil ha det og mål lengden rundt halsen på barnet før du syr det sammen.

  • Strikk dem som et vanlig skjerf, frem og tilbake. Disse er strikket med tynt garn (27 på 10), men med dobbel tråd, så går det ekstra fort. På Hermans colorblock-hals (blå og hvite) ligger rillene horisontalt og er strikket på rundpinne. De vertikale kan legges opp på to vanlige pinner. Sy sammen bak.
  • Arne har på sennepsgul hals med tvist. Det får man enkelt ved å vri det ferdigstrikkede skjerfet en gang før man syr det sammen bak.
  • Sett en dusk på enkle strikkeplagg og få det lille ekstra! Lite er mer hot en dusker på strikkeklær til barn der ute nå.

2. Kjøkkenkluter:

Tid er penger i dag, det kan vi vel være enige om. Og det finnes kanskje ikke noe mer gledelig enn at en venn har lagt tid og energi ned i noe så enkelt. En liten bunke med kjøkkenkluter til venninna er strikket på no time. Min bunke øker foran tv-.seriene frem mot jul. Pakk dem sammen med en pakke fin kaffe eller sjokolade og få den fineste venninnegaven. Mer om da jeg startet med disse her.
3. Topplue:

Apropos dusken som er hetere enn noen gang. Det er vår barndoms toppluer også. For dem som strikker mye virker det kanskje banalt, men for dem som ikke gjør det kan den rette strikken være noe av det aller fineste å få i gave. Både til seg selv og ungene. Det er de enkle maskene som er på motekartet nå. Denne duskeluen er fra Guttestrikkeboka og en av de mest brukte hjemme hos oss. 4. Leggvarmere:

Tilbake som de ikke har vært siden 1980-tallet. Gir samme følelsen som å få sokker eller votter, men går MYE raskere å lage. På de minste er de det søteste tilbehør til superundertøyet i barnehagen, til bukser eller skjørt (både gutter og jenter).5. Fantastisk vintage:

Høres det rart ut å handle brukt i gave? Det trenger ikke være merkelig i det hele tatt. Lite er så varig som strikkede plagg, og noen av de vakreste plaggene finner man fra fordums tid. Ferdigstrikket! I egne skuffer eller hos bruktbutikkene. Her ved noen av mine og Maria Skappels skatter fra Fretex-eventet i høst. Selv blir jeg vel sjeldent så glad som når noen kommer med unike vintagegaver til barnet. Ja takk, det vil vi gjerne ha til jul!

Ekstrabonus: Strikkingen omtales gjerne som den «nye yogaen». Om ikke, så kan den i hvert fall være deilig avkopling i en stressende førjulstid.

(PS: Vinneren av søndagens "Vinn juleantrekk til barnet" er nå annonsert på bloggens Facebookside.)


// Some home knitted gifts you still have time to get ready for Christmas. I.e a neck warmer is as easy to make as a scarf, but takes only half the time. Or buy it vintage! These are my homemade treasures from the last weeks.


Førjulstur med familien til Krakow

$
0
0

Her får du deilig julestemning, hyggelig by, god mat og bra shopping – og alt til en langt rimeligere pris enn hjemme.

Når folk har vært i Krakow, hører man gjerne historier som: «Vi var fem jenter som spiste tre retter hver og drakk flere flasker vin på Michelin-restaurant, og betalte 1400 kroner – til sammen!». Eller …

«Vi var to voksne og tre barn, og betalte 4500 kroner for reise og hotell i fire dager – i høstferien!».

Da familien Wentworth med mamma Benedikte, pappa Christopher, Sarah (12), Amanda (9) og Felix (5) skulle bestille høstferie, var det med mammas venninnetur et år tidligere friskt i minne. Krakow hadde overrasket positivt, og tidligere storbyturer med alle barna hadde også vist seg å være en stor suksess.
– Hvis vi drar til Syden, blir det ofte litt stille og rolig og ikke så mye program. Vi voksne vil lese en bok, mens barna bader. Det er fint, men når vi drar på storbytur gjør vi noe sammen hele tiden, og det er barna veldig tydelige på at de setter stor pris på, sier Benedikte.

Julemarkeder

  • Midt på torget i Krakow ligger de gamle markedsbodene. Her finner du vanligvis ting som pyntegjenstander, ulltøfler, smykker, vesker og lommebøker i skinn – bare for å nevne noe.
  • I november vil du også finne julepynt i disse bodene. Men fra
  • 1. desember, da forvandles hele Krakow sentrum til et eneste stort julemarked. Her er jule­krybber i tre og all slags julepynt, fra små babusjka-nisser til fargerike og fantastiske «russiske» slott. I tillegg til julepynt selges god mat og drikke, ost, treleker og souvenirer. Det arrangeres også julekonserter på markedsplassen.
  • Hver søndag er det store antikkmarkedet Hala Targova åpent, og hver lørdag finnes et stort utendørsmarked på Place Nowy i det jødiske kvarteret Kazimierz.

MYE Å OPPLEVE.
På nettet fant de billige flybilletter med Ryanair, og et fint leilighetshotell midt på torget hvor de leide en stor toroms med kjøkken. Med ett barn med kraftig eggallergi, synes familien det er greit å unngå hotellbuffeter.

– Med eget kjøkken er man helt trygg på at frokosten er fri for egg.

Familien hadde på forhånd bestemt seg for at de ville dra til Auschwitz og de kjente saltgruvene når de først var i Krakow, men fire timers guidede turer virket vel ambisiøst med en energisk femåring på laget.

Løsningen ble å leie en taxi som først kjørte dem til Auschwitz, og så videre til saltgruvene senere på dagen.
– Å leie en taxi hele dagen kostet cirka 300 kroner pr. person, men var vel verdt det. Det passet oss bra å stå fritt og selv kunne bestemme avreise, uten å måtte vente på en buss.

Auschwitz-besøket ble på barnas premisser, og uten altfor mange grusomme historier. For Felix ble det «fengselet hvor alle døde», noe han syntes var greit å forholde seg til. Etterpå var det fint å dra til saltgruvene – en imponerende opplevelse hvor man tas med 137 meter under bakken.

Shopping

  • I gatene rundt torget i Krakow finnes massevis av småbutikker. Souvenirbutikkene (som barna elsker!) ligger tett, men det finnes også andre butikker. Spesielt ligger det mange fine butikker for klær og sko i gågaten Florianska som går fra torget.
  • I gangavstand fra sentrum ligger et stort og fint kjøpesenter, Galeria Krakowska. Her finner du kjedebutikker som H&M, Zara, Mango osv. Prisene er lavere enn hjemme.
  • I det jødiske kvarteret finnes Galeria Kazimierz, som er et litt mer eksklusivt kjøpesenter hvor det også finnes flere gode restauranter.
  • Kjøpesentrene Krakow Plaza og M1 ligger fem minutters taxitur fra sentrum.

– ET SHOPPINGPARADIS.
For jentene i familien var Krakow et shoppingparadis med alle sine små souvenirbutikker, hvor Amanda kunne kjøpe små ringer med klokker på til alle venninnene sine for fem kroner stykket, og hvor Sarah fant øredobber i uendelig mange varianter. Julegavehandelen ble gjort på shoppingsentrene og i markedsbodene. Felix syntes det var mest gøy å kjøre hest og kjerre gjennom smågatene.

Det gamle slottet Wavel som ligger i gangavstand fra sentrum ble en fin, liten utflukt, med besøk i Wavel-katedralen.

– Jeg prøvde å få dem med inn i Maria­kirken på torget i Krakow dagen etter, men det gadd de ikke. De hadde allerede sett en kirke, ler Benedikte.

MULIGHET FOR BILLIGE MIDDAGER.
Maten var en positiv overraskelse for hele familien. I Krakow finner du alt fra polske restauranter med lokale delikatesser og Michelin-stjerner, til mer barnevennlige grillrestauranter, Hard Rock Café og Pizza Hut.

– Hard Rock Café er ikke det billigste stedet å spise i Krakow. Men med tre barn blir middagen der langt mer avslappende enn et sted med nypressede, hvite duker. Men vi fant også andre gode restauranter der vi fikk kuponger som ga 25 prosent avslag på måltidet. Så billig middag tror jeg aldri vi har spist ute noen gang, sier Benedikte.

Borddekking: 4 ideer jeg tar med meg

$
0
0

Vi skal være masse hjemme, men likevel spise de fleste middagene borte denne julen. Det er selvsagt avsindig deilig, men også litt trist all den tid jeg elsker å dekke bord. Høres kanskje helt fjernt ut, men det er sant. Å leite i skuffer og skap etter saker og ting man ikke har sett på lenge og la det få en ny vår (eller jul) med ny vri. Jeg er neppe alene om å spise flest julemiddager hjemme før selve jula begynner. Tenker at jeg får skyndte meg å skape anledninger nå og drømmer meg bort i fire, inspirerende borddekkinger som jeg skal låne fra der ute.

1. Henge julepynten over bordet. La julens tradisjonelle røde briljere sammen med leken mint.

2. Glass forseglet med julebukett og vannkarafler med frosne bær som isbiter. I can do that.

3. Jeg er som en magnet mot de mint/turkise fargene nå. Faren er mer enn stor for at den fargetonen vil dingle fra treet i år. Eller kanskje stå på bordet i enkle glasskåler?

4. Granateple: Lite blir vel mer julerødt enn det. Elsker å bruke naturen som dekorasjon. I tomme glassbeholdere, Norgesglass, fine syltetøyglass etc kan man fylle hva som helst.
Jeg er svak for det etniske, og det solide. Drømmer om verdens lengste, sprukne trebord i stua og ville gjerne tatt all verdens ulike stoler og plassert rundt. Bare for en kveld. Om jeg hadde mange nok kvadrat til ikke å drukne i det. Men ulike glass til alle, det kan jeg få til! Etniske mønstre, marokko, søramerika og østen, preger både interiør og motebildet. Zara Home spiller for fullt på det i sin vinter lookbook og man kan godt ta det med inn i jula. Etnisk, vintage overdådighet er aldri mer velkommen enn nå, eller hva? Jeg trenger slik inspirasjon, jeg som i fjor dekket alt i hvitt og brunt/sort. Nå MÅ jeg ha farger og blander dem gjerne med kalde, skandinaviske linjer fra 1960-tallet.

Småstæsj:Hver jul tar jeg meg en tur på Indiska og sjekker julepynten. Plukker med en kule eller to. Holder en knapp på denne turkise i år. Tøyservietter, mint lysestake og glassbeholder er også derfra. Vannmugge med bobler og rødt glass fra Zara Home. Krakk i tre og farget smijern, House Doctor.

// Four Christmas table decorations that inspire me. We'll eat most of our holiday meals away from home this year, but I'm pretty sure I can pull of a party within these four walls as well.

blog_tag: 

Julete saker

$
0
0

Som de fleste andre har vi tilbragt de siste dagene med de første forberedelsene til jul.



Ny bebis med det kuleste navnet. Lille Klara.

En jentemamma skal få Guttestrikkeboka til jul.

Josefines julesløyfe.


Tenk hester griser og... minibusser. Kafeene Liebling og "Kanskje kommer kongen" på Løkka selger de kuleste kakeformene. Josefine la sin elsk på denne og mamma Siv på å feste på kakesnekrystaller. Sett dem gjerne på før steking!
Nå har vært på teater og sett "Jul i Blåfjell", hengt opp juelstjerner og hatt naboer og venner over for å lage pepperkaker til vinduene.

Sistnevnte har vi gjort hvert år siden vi flyttet inn her. Min venn Siv satt tiden i perspektiv da hun sa:

- Charlott, husker du vi bakte rundt dette bordet for fire år siden? Da hadde ingen av oss unger.

Jeg var høygravid den julen og Siv sine var ikke påtenkt enda. Med ett har hun to. I dag fyller vi opp stua med egne barn, naboenes og nye venner. Og jula er helt klart kulere med enn uten unger. Vesle Leo (i den finfine t-shirten fra Dis Une Couleur) var på Hermans barselgruppe. Nå er vi naboer.

Jula er blitt enormt viktig for meg etter at jeg ble mamma. Mine foreldre skilte lag da jeg og min bror var ganske små og vi flyttet mye. Julefeiringen og minnene knyttes ikke til et sted og jeg har alltid ønsket at mine barn skal skal få skape sine første minner hjemme. Se tilbake på tradisjoner som gjentok seg helt likt fra år til år. Jeg liker tradisjoner. Ingen av oss tilbringer særlig mye tid innendørs løpet av året, men da føles det destod deiligere å gjøre nettopp det i denne mørke måneden (mens stormen uler ute i dag). La julefreden senke seg.

Herman har på skjorte med rund hals fra La Coqueta her. Skjerf fra Bonton. Marineblå fløyelsshorts fra Gocco (fra jula i fjor, liknende finnes her). Knestrømper og desertsko kjøpt i Spania, likende her og her.

De store snekrystallene i papir er fra Blomme.no her.

// Preparing the house for Christmas, making ginger bread with friends. A family tradition.

1013 2

$
0
0
Picture: 
Release date: 
Friday, December 6, 2013 - 09:53

Elefantastiske Thailand

$
0
0

Thailand er kjent for kritthvite strender, god mat og brede smil, men et av nordmenns favorittreisemål kan by på så mye mer. Beveger du deg litt bort fra turistløypene kan hele familien få unike naturopplevelser.

Stille og rolig flyter vi nedover elven Sok. Det eneste som høres er dryppene fra padleårene og summingen av dyrelivet i den tette jungelen, av og til brutt av skrikene fra gibbonapene i det fjerne og fnising fra små barn. Vi er i Khao Sok nasjonalpark, som er det største regnskogsområdet sør i Thailand og som ligger bare et par timers kjøring fra de store turistområdene i Phuket, Krabi og Khao Lak. Men der vi sitter i en kano omgitt av den irrgrønne regnskogen og kalksteinsklipper som stikker bratt opp i terrenget, kunne vi like gjerne vært midt i en film – eller et eventyr.

– Å, dette er akkurat som Indiana Jones, sier Jakob (8), som har tatt plass fremst i båten.
– Finnes det aper her?
– Ja, det gjør det, svarer padleren vår.

Han forklarer at gibbonapene holder til oppe i fjellskrentene og at det er skrikene fra dem vi av og til kan høre.

– Hva med slanger da?
– Ja, det finnes det også en god del av, forklarer guiden og sier at vi må holde utkikk, for slanger ser de nesten hver gang.

Med skrekkblandet fryd lar vi blikket flakke over de grønne lianene og mangrovetrærne som strekker seg over elven der vi padler forbi, og håper vel innerst inne at     vi ikke treffer på en slange akkurat i dag …
– Hva med elefanter da? Vil åtteåringen vite.
– Jo da, det finnes også ville elefanter her i nasjonalparken, men de er det svært sjelden man får øye på, forklarer guiden. 

HVITE ELEFANTER ER HELLIGE.
Elefanten er nasjonaldyret i Thailand. Ser du nøye på kartet over Thailand, kan du se at det ligner en elefant. De færreste turister reiser hjem uten å ha sett et eksemplar av det mektige dyret, men det er stor forskjell på de ulike opplevelsene. Her finner du nemlig hele spekteret fra elefanten som står bundet midt på turisttette gater, til elefantene i regnskogen, som vi snart skal møte.

– Elefanter har stor betydning i denne kulturen. Spesielt de hvite elefantene, som er hellige dyr. Fødes det en hvit elefant, tilhører den kongen og skal behandles på en spesiell måte, forklarer Christian Larsson, som er Temaguide for Star Tour i Thailand.

For tiden er det kun én hvit elefant i Thailand, og den er i den kongelige dyreparken i Bangkok, der den behandles etter alle kunstens regler.
– Skulle det bli født en hvit elefant, altså en albino, rykker en kongelig delegasjon ut for å kontrollere om den oppfører seg slik et hellig dyr skal. Kongelige elefanter skal blant annet ikke snorke, og dette er noe av det som kontrolleres fortsatt, forklarer Christian Larsson.

Selv om de hvite, hellige elefantene er sjeldne, er elefanter i fangenskap mer vanlige. Det finnes om lag 3000 tamme elefanter i Thailand, mens antallet ville elefanter er nede i ca. 2000.

ET LITE JUNGELSTOPP.
Vi padler videre på vei til vårt elefantmøte. Langt her inne i regnskogen ligger et reservat som driver ansvarlig elefanthold. De utrydningstruede asiatiske elefantene blir passet godt på av elefantpassere, mahouter, som kommer fra grensen mot Myanmar, men lever livene sine her sammen med elefantene. Men først skal noen kilometer til langs elven tilbakelegges. Og så var det disse slangene da …

Ved en sandbanke legger vi til for et lite jungelstopp. Mens guidene gjør opp bål for å lage te, utforsker vi området. Et eldre ektepar glir forbi på en flåte av bambusstokker som får vår gule plastkano til å se ut som et high tech fremkomstmiddel, og en lokal fisker dykker etter fisk i den grumsete elven. Den avkjølende dukkerten virker tydeligvis fristende på enkelte i reisefølget.
– Kan jeg bade? Spør Mattis (10) og er allerede ute i elven før han får svar.

For oss andre er det tryggere og mer enn spennende nok å drikke te av små bambuskopper ute i regnskogen, mens guidene lærer barna noen triks om hvordan man kan få blader til å smelle mellom fingrene.
– Jeg er veldig glad i å være ute i naturen og å vise turister alt det spennende som finnes her i Thailand, forteller guiden vår, Bamboo, eller Prapaporn Mungnonbor, som hun egentlig heter.

Som de fleste thailendere bruker hun et kallenavn, som de får når de er små. For våre vestlige ører er ikke alle like flatterende heller, som for eksempel «lille gris». Bakgrunnen for disse kallenavnene er åndetroen som står sterkt i samfunnet. Ved å gi babyene «stygge» kallenavn, holder man onde ånder som vil røve til seg uskyldige sjeler på avstand.
– Aller best liker jeg meg hos elefantene, sier Bamboo i det vi pakker sammen for å padle videre nedover elven.

– SE DER!
Padleren vår peker opp i et tre som henger over elven og manøvrerer kanoen under. Vi titter opp i alt det grønne, og ser først ikke noe annet enn lianer, grener og blader. Men så; skimter vi ikke noe knallgult der oppe? Så ser vi at det gule sitter fast på en svart, kveilende kropp.

– Det er en mangroveslange, forklarer guiden og innrømmer at jo, den kan være «a bit poisenus».
– Oææ, kan vi ro litt unna. Tenk hvis slangen faller ned på meg, sier Jakob som sitter i båten rett under slangen.

Og vi synes for så vidt vi har sett nok, og er klare for å møte de mektige landdyrene.


MER ENN BARE STRENDER: Thailand er mer enn milelange deilige strender. Du kan kombinere ferien med unike opplevelser som vil gi minner for livet.

ELEFANTVASK, INGEN KATTEVASK.
Midt i regnskogen ligger et lite leirområde med bambushus på påler, noen trebenker, vegger med informasjonsplakater om elefanter, en liten kiosk og et toalett (der edderkoppen som kravlet i hjørnet gjorde besøket svært så effektivt). Her bor også mahoutene sammen med elefantene sine.

Mengder av frisk frukt og bambus ligger klar for at vi skal kutte det opp og få gi det til elefantene. Mens barna er ivrig opptatt med å dele vannmeloner med macheter, kommer en mektig elefant gående med elefantføreren kledd i fargerike klær på nakken. Og så kommer en til, og en til. Snart er vi omringet av elefanter, som helt tydelig vet at de har en godbit i vente.
– Kan vi få mate dem nå? Spør barna ivrig.

En lang snabel strekker seg mot en barnehånd, og der forsvinner en banan inn i munnen, og en melonbit.
– Hi, hi, dette er gøy, sier Mattis før han bøyer seg ned etter mer frukt.
– Se! Den vil ha mer.

Når elefantene har spist den friske frukten og barna har fått klappe dem, er det tid for et bad. Et stort elefantbasseng ligger midt i leiren der elefantene kan rulle rundt, sprute på hverandre og leke. Når de kommer opp, er det klart for den grundige vasken. Utstyrt med bøtter med såpevann og kokosnøtthamp som skrubb, får barna gyve løs på de enorme dyrene, som helt tydelig nyter behandlingen. Så skal såpen spyles av med vannslanger.

– Dette er jo nesten som å vaske en bil, jo, sier Siena (7) før hun fortsetter å såpe inn «sin» elefant.


BABYELEFANT: Ha-Ha er elefantleirens store stolthet. Den søte «lille» babyen på 300 kilo sjarmerer både mahout-familien som steller den, og barna som får hilse på.

UTRYDNINGSTRUET ART.
På Elephant Hills er de opptatt av en bærekraftig elefantdrift, noe de også har vunnet priser for. Derfor inngår ikke elefantridning i programmet. Men turistene som tar turen hit, får helt klart en mektig opplevelse. Pengene de legger igjen er også med på å finansiere driften og å sørge for at elefantene blir tatt godt vare på. Målet er å verne den utrydningstruede asiatiske elefanten, som det for drøyt hundre år siden fantes rundt 100 000 av i Thailand.

Her i parken har det nylig kommet et nytt tilskudd i elefantfamilien, og vi lurer på om vi kan få hilse på babyelefanten. Men først skal vi plante litt elefantgress, for det er ikke lite mat og vann som går med til elefantene. Barna løper avgårde etter Bamboo, som viser dem hvordan de skal plante gresset som blir fôr til elefantene. Så er det endelig tid for å hilse på Ha-Ha, den lille babyelefanten.

Skjønt liten, og liten. Da vi var på besøk var hun ni måneder, 300 kilo og levde utelukkende på morsmelk og skrelte bananer.
– Å, se så søt, sier Jakob da babyelefanten kommer mot oss.

Litt i bakgrunnen står den stolte moren, og mahout-familien som passer dem.
– Dette var gøy! Jeg likte aller best å se babyelefanten, sier Jakob med stjerner i øynene.
– Og jeg likte best å mate elefantene og å skylle dem sier Siena.

– Hvordan var det å ta på elefantene?
– Det var rart. Det føltes nesten som å ta på en trestamme, sier Noah (7), som var en av de mest ivrige elefantvaskerne.


THAIHUS: I nasjonalparken Khao Sok kommer vi tett på lokalbefolkningen.

SOV I TELT I REGNSKOGEN.
En begivenhetsrik dag går mot slutten, men eventyret er ikke over. Vi skal nemlig overnatte i telt ute i regnskogen – i en luksuscamp vel å merke. Teltene har innlagt vann, bad, gulv og senger som et hvilket som helst annet hotellrom, men omgivelsene er langt mer eksotiske, og vi passer godt på å dra glidelåsen helt igjen når vi forlater teltet, for å unngå besøk av ulike småkryp.

Før solen går ned, rekker vi en dukkert i det nye bassenget på campen, der barna kan sprute og leke fra seg før middag.
– Vi har mange barnefamilier som kommer hit, og vi legger opp turene etter hvem som er med, forklarer Jonathan Chell, en brite som jobber på Elephant Hills, når vi sitter rundt leirbålet om kvelden.

Vi har spist en deilig thai-buffet, sett danseoppvisning av jenter fra den lokale skolen og slapper av med en drink mens barna spiller spill og får ut sine siste sprell før leggetid. Når vi sovner til summingen fra jungelen og fjerne apebrøl, føler vi oss litt som Indiana Jones vi også.

KONGELIG, KUNSTIG INNSJØ.
Neste morgen passer vi på å riste skoene før vi stikker føttene i, og går de smale stiene på vei til frokost mens morgentåken fortsatt henger fuktig nedover fjellene. Vi skal videre og utforske den thailandske naturen, nærmere bestemt Cheow Larn Lake, som er noe så uvanlig som en kunstig innsjø midt inne i regnskogen.

Den ble anlagt av kongen i Thailand i 1982 for å skaffe strøm og vann til området. Hele fem år tok det før bekker og elver hadde fylt opp den store innsjøen, som nå ligger som et yndet utfluktsmål for thailendere og turister.

I en longtailbåt tøffer vi ut på det turkisblå vannet der kritthvite kalksteinsklipper med irrgrønne «hatter» stikker opp av vannet. Målet for turen er den flytende «rainforest camp» som ligger ved bredden av innsjøen.
– Til nå har dere bare hørt apene, men i dag kan det hende dere får se dem, forteller Bamboo til forventningsfulle barn som har benket seg på dekk i den fargerike båten.

Dagens lunsj skal inntas på den flytende teltcampen, der det også er mulig å overnatte. Mens kokken setter frem kokt ris, kylling og karrigryter og frukt, og de mest badeglade og svømmedyktige (innsjøen er svært dyp) tar seg et bad, benytter vi sjansen til å se etter aper. En guide gir oss en kikkert og peker mot en treklynge helt nede ved vannet.

– Mamma, se der! Aper! Utbryter Jakob som har gått i forveien med kikkerten.
– Det er languraper, forklarer Bamboo.
– De kommer ned til vannet for å drikke og spise det friske løvet fra trærne.
– Wow, nå har jeg sett slange, elefanter og aper og overnattet i telt ute i jungelen. Gjett om jeg skal fortelle det til klassen når jeg kommer hjem, da, utbryter åtteåringen fornøyd.

På vei tilbake fra nasjonalparken til strand og sol på Phuket, måtte bussen gjøre et lite stopp. Tre elefanter gikk nemlig og luntet langs veien så bussen måtte snirkle seg forbi.
– Hjemme har vi skilt med elg, men her i Thailand burde de jammen hatt veiskilt med elefanter, konkluderer Jakob. 


FORNØYDE GLOBETROTTERE: Det var ingen tvil om at barna koste seg med noe annet enn bare strand og bading et par dager. 

Viewing all 725 articles
Browse latest View live