Stille og rolig flyter vi nedover elven Sok. Det eneste som høres er dryppene fra padleårene og summingen av dyrelivet i den tette jungelen, av og til brutt av skrikene fra gibbonapene i det fjerne og fnising fra små barn. Vi er i Khao Sok nasjonalpark, som er det største regnskogsområdet sør i Thailand og som ligger bare et par timers kjøring fra de store turistområdene i Phuket, Krabi og Khao Lak. Men der vi sitter i en kano omgitt av den irrgrønne regnskogen og kalksteinsklipper som stikker bratt opp i terrenget, kunne vi like gjerne vært midt i en film – eller et eventyr.
– Å, dette er akkurat som Indiana Jones, sier Jakob (8), som har tatt plass fremst i båten.
– Finnes det aper her?
– Ja, det gjør det, svarer padleren vår.
Han forklarer at gibbonapene holder til oppe i fjellskrentene og at det er skrikene fra dem vi av og til kan høre.
– Hva med slanger da?
– Ja, det finnes det også en god del av, forklarer guiden og sier at vi må holde utkikk, for slanger ser de nesten hver gang.
Med skrekkblandet fryd lar vi blikket flakke over de grønne lianene og mangrovetrærne som strekker seg over elven der vi padler forbi, og håper vel innerst inne at vi ikke treffer på en slange akkurat i dag …
– Hva med elefanter da? Vil åtteåringen vite.
– Jo da, det finnes også ville elefanter her i nasjonalparken, men de er det svært sjelden man får øye på, forklarer guiden.
HVITE ELEFANTER ER HELLIGE.
Elefanten er nasjonaldyret i Thailand. Ser du nøye på kartet over Thailand, kan du se at det ligner en elefant. De færreste turister reiser hjem uten å ha sett et eksemplar av det mektige dyret, men det er stor forskjell på de ulike opplevelsene. Her finner du nemlig hele spekteret fra elefanten som står bundet midt på turisttette gater, til elefantene i regnskogen, som vi snart skal møte.
– Elefanter har stor betydning i denne kulturen. Spesielt de hvite elefantene, som er hellige dyr. Fødes det en hvit elefant, tilhører den kongen og skal behandles på en spesiell måte, forklarer Christian Larsson, som er Temaguide for Star Tour i Thailand.
For tiden er det kun én hvit elefant i Thailand, og den er i den kongelige dyreparken i Bangkok, der den behandles etter alle kunstens regler.
– Skulle det bli født en hvit elefant, altså en albino, rykker en kongelig delegasjon ut for å kontrollere om den oppfører seg slik et hellig dyr skal. Kongelige elefanter skal blant annet ikke snorke, og dette er noe av det som kontrolleres fortsatt, forklarer Christian Larsson.
Selv om de hvite, hellige elefantene er sjeldne, er elefanter i fangenskap mer vanlige. Det finnes om lag 3000 tamme elefanter i Thailand, mens antallet ville elefanter er nede i ca. 2000.
ET LITE JUNGELSTOPP.
Vi padler videre på vei til vårt elefantmøte. Langt her inne i regnskogen ligger et reservat som driver ansvarlig elefanthold. De utrydningstruede asiatiske elefantene blir passet godt på av elefantpassere, mahouter, som kommer fra grensen mot Myanmar, men lever livene sine her sammen med elefantene. Men først skal noen kilometer til langs elven tilbakelegges. Og så var det disse slangene da …
Ved en sandbanke legger vi til for et lite jungelstopp. Mens guidene gjør opp bål for å lage te, utforsker vi området. Et eldre ektepar glir forbi på en flåte av bambusstokker som får vår gule plastkano til å se ut som et high tech fremkomstmiddel, og en lokal fisker dykker etter fisk i den grumsete elven. Den avkjølende dukkerten virker tydeligvis fristende på enkelte i reisefølget.
– Kan jeg bade? Spør Mattis (10) og er allerede ute i elven før han får svar.
For oss andre er det tryggere og mer enn spennende nok å drikke te av små bambuskopper ute i regnskogen, mens guidene lærer barna noen triks om hvordan man kan få blader til å smelle mellom fingrene.
– Jeg er veldig glad i å være ute i naturen og å vise turister alt det spennende som finnes her i Thailand, forteller guiden vår, Bamboo, eller Prapaporn Mungnonbor, som hun egentlig heter.
Som de fleste thailendere bruker hun et kallenavn, som de får når de er små. For våre vestlige ører er ikke alle like flatterende heller, som for eksempel «lille gris». Bakgrunnen for disse kallenavnene er åndetroen som står sterkt i samfunnet. Ved å gi babyene «stygge» kallenavn, holder man onde ånder som vil røve til seg uskyldige sjeler på avstand.
– Aller best liker jeg meg hos elefantene, sier Bamboo i det vi pakker sammen for å padle videre nedover elven.
– SE DER!
Padleren vår peker opp i et tre som henger over elven og manøvrerer kanoen under. Vi titter opp i alt det grønne, og ser først ikke noe annet enn lianer, grener og blader. Men så; skimter vi ikke noe knallgult der oppe? Så ser vi at det gule sitter fast på en svart, kveilende kropp.
– Det er en mangroveslange, forklarer guiden og innrømmer at jo, den kan være «a bit poisenus».
– Oææ, kan vi ro litt unna. Tenk hvis slangen faller ned på meg, sier Jakob som sitter i båten rett under slangen.
Og vi synes for så vidt vi har sett nok, og er klare for å møte de mektige landdyrene.
![]()
MER ENN BARE STRENDER: Thailand er mer enn milelange deilige strender. Du kan kombinere ferien med unike opplevelser som vil gi minner for livet.
ELEFANTVASK, INGEN KATTEVASK.
Midt i regnskogen ligger et lite leirområde med bambushus på påler, noen trebenker, vegger med informasjonsplakater om elefanter, en liten kiosk og et toalett (der edderkoppen som kravlet i hjørnet gjorde besøket svært så effektivt). Her bor også mahoutene sammen med elefantene sine.
Mengder av frisk frukt og bambus ligger klar for at vi skal kutte det opp og få gi det til elefantene. Mens barna er ivrig opptatt med å dele vannmeloner med macheter, kommer en mektig elefant gående med elefantføreren kledd i fargerike klær på nakken. Og så kommer en til, og en til. Snart er vi omringet av elefanter, som helt tydelig vet at de har en godbit i vente.
– Kan vi få mate dem nå? Spør barna ivrig.
En lang snabel strekker seg mot en barnehånd, og der forsvinner en banan inn i munnen, og en melonbit.
– Hi, hi, dette er gøy, sier Mattis før han bøyer seg ned etter mer frukt.
– Se! Den vil ha mer.
Når elefantene har spist den friske frukten og barna har fått klappe dem, er det tid for et bad. Et stort elefantbasseng ligger midt i leiren der elefantene kan rulle rundt, sprute på hverandre og leke. Når de kommer opp, er det klart for den grundige vasken. Utstyrt med bøtter med såpevann og kokosnøtthamp som skrubb, får barna gyve løs på de enorme dyrene, som helt tydelig nyter behandlingen. Så skal såpen spyles av med vannslanger.
– Dette er jo nesten som å vaske en bil, jo, sier Siena (7) før hun fortsetter å såpe inn «sin» elefant.
![]()
BABYELEFANT: Ha-Ha er elefantleirens store stolthet. Den søte «lille» babyen på 300 kilo sjarmerer både mahout-familien som steller den, og barna som får hilse på.
UTRYDNINGSTRUET ART.
På Elephant Hills er de opptatt av en bærekraftig elefantdrift, noe de også har vunnet priser for. Derfor inngår ikke elefantridning i programmet. Men turistene som tar turen hit, får helt klart en mektig opplevelse. Pengene de legger igjen er også med på å finansiere driften og å sørge for at elefantene blir tatt godt vare på. Målet er å verne den utrydningstruede asiatiske elefanten, som det for drøyt hundre år siden fantes rundt 100 000 av i Thailand.
Her i parken har det nylig kommet et nytt tilskudd i elefantfamilien, og vi lurer på om vi kan få hilse på babyelefanten. Men først skal vi plante litt elefantgress, for det er ikke lite mat og vann som går med til elefantene. Barna løper avgårde etter Bamboo, som viser dem hvordan de skal plante gresset som blir fôr til elefantene. Så er det endelig tid for å hilse på Ha-Ha, den lille babyelefanten.
Skjønt liten, og liten. Da vi var på besøk var hun ni måneder, 300 kilo og levde utelukkende på morsmelk og skrelte bananer.
– Å, se så søt, sier Jakob da babyelefanten kommer mot oss.
Litt i bakgrunnen står den stolte moren, og mahout-familien som passer dem.
– Dette var gøy! Jeg likte aller best å se babyelefanten, sier Jakob med stjerner i øynene.
– Og jeg likte best å mate elefantene og å skylle dem sier Siena.
– Hvordan var det å ta på elefantene?
– Det var rart. Det føltes nesten som å ta på en trestamme, sier Noah (7), som var en av de mest ivrige elefantvaskerne.
![]()
THAIHUS: I nasjonalparken Khao Sok kommer vi tett på lokalbefolkningen.
SOV I TELT I REGNSKOGEN.
En begivenhetsrik dag går mot slutten, men eventyret er ikke over. Vi skal nemlig overnatte i telt ute i regnskogen – i en luksuscamp vel å merke. Teltene har innlagt vann, bad, gulv og senger som et hvilket som helst annet hotellrom, men omgivelsene er langt mer eksotiske, og vi passer godt på å dra glidelåsen helt igjen når vi forlater teltet, for å unngå besøk av ulike småkryp.
Før solen går ned, rekker vi en dukkert i det nye bassenget på campen, der barna kan sprute og leke fra seg før middag.
– Vi har mange barnefamilier som kommer hit, og vi legger opp turene etter hvem som er med, forklarer Jonathan Chell, en brite som jobber på Elephant Hills, når vi sitter rundt leirbålet om kvelden.
Vi har spist en deilig thai-buffet, sett danseoppvisning av jenter fra den lokale skolen og slapper av med en drink mens barna spiller spill og får ut sine siste sprell før leggetid. Når vi sovner til summingen fra jungelen og fjerne apebrøl, føler vi oss litt som Indiana Jones vi også.
KONGELIG, KUNSTIG INNSJØ.
Neste morgen passer vi på å riste skoene før vi stikker føttene i, og går de smale stiene på vei til frokost mens morgentåken fortsatt henger fuktig nedover fjellene. Vi skal videre og utforske den thailandske naturen, nærmere bestemt Cheow Larn Lake, som er noe så uvanlig som en kunstig innsjø midt inne i regnskogen.
Den ble anlagt av kongen i Thailand i 1982 for å skaffe strøm og vann til området. Hele fem år tok det før bekker og elver hadde fylt opp den store innsjøen, som nå ligger som et yndet utfluktsmål for thailendere og turister.
I en longtailbåt tøffer vi ut på det turkisblå vannet der kritthvite kalksteinsklipper med irrgrønne «hatter» stikker opp av vannet. Målet for turen er den flytende «rainforest camp» som ligger ved bredden av innsjøen.
– Til nå har dere bare hørt apene, men i dag kan det hende dere får se dem, forteller Bamboo til forventningsfulle barn som har benket seg på dekk i den fargerike båten.
Dagens lunsj skal inntas på den flytende teltcampen, der det også er mulig å overnatte. Mens kokken setter frem kokt ris, kylling og karrigryter og frukt, og de mest badeglade og svømmedyktige (innsjøen er svært dyp) tar seg et bad, benytter vi sjansen til å se etter aper. En guide gir oss en kikkert og peker mot en treklynge helt nede ved vannet.
– Mamma, se der! Aper! Utbryter Jakob som har gått i forveien med kikkerten.
– Det er languraper, forklarer Bamboo.
– De kommer ned til vannet for å drikke og spise det friske løvet fra trærne.
– Wow, nå har jeg sett slange, elefanter og aper og overnattet i telt ute i jungelen. Gjett om jeg skal fortelle det til klassen når jeg kommer hjem, da, utbryter åtteåringen fornøyd.
På vei tilbake fra nasjonalparken til strand og sol på Phuket, måtte bussen gjøre et lite stopp. Tre elefanter gikk nemlig og luntet langs veien så bussen måtte snirkle seg forbi.
– Hjemme har vi skilt med elg, men her i Thailand burde de jammen hatt veiskilt med elefanter, konkluderer Jakob.
![]()
FORNØYDE GLOBETROTTERE: Det var ingen tvil om at barna koste seg med noe annet enn bare strand og bading et par dager.