Quantcast
Channel: mamma
Viewing all 725 articles
Browse latest View live

Last night

$
0
0

Matroskjolen fra 60/70-tallet. Solgt. For 100 kroner. Det blir ikke så mye finere enn det der.

Den brukte blomsterkjolen reiste helt til Spania med meg for bildene av vesle Petra på denne trappa. I går forvsant den for 60 kroner, sammen med mintfarget strikkejakke. Det finnes altså ett akryl-unntak: Når den er mekka for 50 år siden.

Dette vakre mennesket stilte seg i kassa, pakket i poser og solgte barneklær i bøtter og spann sammen med Fretexjentene.
Den kåpa!! Hvor var den? Fikk helt hakeslep da jeg fikk se den på Helenas bilder i dag. Gikk meg hus forbi.

Spør du meg var Fretexbutikken på Løkka som en godtebutikk i går kveld. Tenk om det, hver gang jeg gikk inn i en bruktbutikk, var et syn som dette som møtte meg. En stor, stor avdeling med brukte barneklær - hånd i hånd med vintage til voksne. Måtte det være slik alltid. Mange av dere stoppet opp og slo av en prat og det var utrolig hyggelig! Jeg føler jo at jeg kjenner noen bittelitt via kommentarfelt og mail og glemmer rent at jeg jo aldri har sett dere i virkeligheten.

Vi var litt treige med å få åpna dørene. Det var lassevis med klær, langt mer enn vi hadde trodd, som skulle henges opp og presse som ville filme og ha sitt. Da dørene endelig gikk opp fikk jeg meg et aldri så lite sjokk. Det rullet inn med mammaer, barn og barnevogner og i løpet av minutter var store deler revet bort. I ettertid har jeg blitt fotalt at køen av mødre som ville handle brukt til ungene rundet hushjørnet og ned gata. Det gjør meg ufattelig glad.

- Hvorfor er det viktig med en slik kveld,spurte Dagbladet tv meg.

Det er alltid så tricky når slike spørsmål kommer bardus på og man svarer aldri så klokt som man i ettertid tenker at man burde. Man har liksom ikke tid til å resonnere. Derfor elsker jeg det skrivende mediumet. Å velge brukt til ungen henger for meg tett sammen med de samme grunnene som at Guttestrikkeboka ble til. Jeg fant ikke det jeg ville ha av barneklær i kjedebutikkene og måtte lete andre steder. Lage det selv i form av strikk - samt leite second hand etter det som var unikt og annerledes. Ikke annerledes fordi man på død og liv "må være så sær og skille seg ut", men annerledes enn alle superheltene og de dårlige stoffene som er å finne hos mange billigkjeder. Sistnevnte finnes det ikke så mye av i bruktbutikkene. Hvorfor? Fordi det er klær som ikke lar seg omsette på nytt. Få orker betaler penger for et brukt kjedeplagg. Skal man ha et H&M-plagg, kan man like godt kjøpe det nytt, føler man. Det koster så lite likevel. Ikke sant? Men da må vi spørre oss: Hva skjer så med de tonnevis at barneklærne som selges hos kjedene hvert år? Når ingen vil kjøpe dem brukt etterpå? Kastes de? Det er ikke ok.

Denne kvelden var så uendelig viktig fordi vi er nødt til å komme det massive masseforbruket vårt i møte. Lære ungene våre noe annet enn det vi har lagt oss til de siste to tiårene. Det er bedre å handle bra og lite, enn masse og dårlig. Jeg får ikke sagt det mange nok ganger: Ei barnebukse til 400 får man 200 igjen for om du selger den. Da kostet den oss reelt 200 kroner. Penger trenger ikke være argumentet om vi alle nøyer oss med mindre og bedre klær.

Jeg håper vi vi vil se bøtter og spann av arrangementer med brukte barneklær over hele landet fremover. Samle mammaene, fyll opp nærmeste bruktbutikk eller lag bakgårdssalg kun med klær til minsten og bytt/selg dere i mellom. Om noen av dere gjør så, send meg gjerne bilder og fortell! Det ville vært utrolig gøy å høre om.

Foto 1,2 og 6 er tatt av Helena Schütz som driver barneklærbloggen The Junior. Check it out!

Resten av bildene er signert Helena Krekling, alltid til stede. Rett fra flyplassen og Paris til bruktkveld på Løkka. Respekt.

Den høygravide dama her er en av de fineste jeg vet om. Siv fikk fylt på skapet til vesle Josefine og lillesøster i magen i går. - Man må se etter de sakene som gjør en skikkelig glad når man handler brukt. Jeg bryr meg ikke om at det er for stort (eller for lite) når jeg faller for noe. Kjøper det likevel og sparer til noen passer det, sier hun om å handle brukt til barna.

// Last night was a magical vintage night with kidswear only. Fretex Unika, Oslo.

blog_tag: 

Prinsesseklær

$
0
0

På skikkelig vis:  Vesle Harper Beckham (2) løper rundt i kåpene herfra, og nå har jammen Estelle av Sverige (1.5) fått seg skikkelig prinsessekjole fra Marie-Chantal (her til små, pudderrosa Mary Janes-sko fra svenske Livly).

Som gresk prinsesse (og fembarnsmamma) selv, er det klart at Marie-Chantal (45) vet hva de små skal ha. Det mest sukkersøte greier jeg styre unna, men til gjengjeld dras jeg veldig mot den britiske, litt pripne elegansen når den mykes opp med superkul lekenhet. Som på bildet av jenta i stripegenser og blå knestrømper:
Akk, kragen... Så klart.

Skal vi vedde på hvorvidt vesle Harper dukker opp i denne i løpet av vinteren?



Skikkelig gutteromper! Hadde jeg hatt en guttebaby nå, hadde det ikke vært tvil. Og det beste: den stopper jo ikke på størrelse baby (slik som på feks Zara), men går helt opp til to år. Ser for meg den guttebassen i denne, strømper og skinnsandaler i julehøytiden.

Det er ikke mange her hjemme som fører Marie Chantal. Men nettbutikken Armer & ben har! Også romperen på gutten over, bra jobba. Den ligger på 599 kroner.

(Ps: Estelles kjole finnes forøvrig på salg på Marie-Chantals hjemmesider her).Skoene fra Livly finnes her.


// Inspiration from abroad. British eleganse at it's best, Marie-Chantal.

blog_tag: 

Tre tips til høstferie i Norge

$
0
0

Klar luft, varme farger og frisk natur – vi er klare for en pause fra hverdagen og nyte alt Norge har å by på i høstferien.

Rotnorsk i Hallingdal

Opplevelsene står i kø i Hallingdal i høstferien. Der kan barn og voksne bli godt kjent med rovdyr og mer koselige dyr fra norsk natur. I Bjørneparken i Flå venter bjørner, elg, rever og rådyr i tillegg til morsomme aktiviteter som hinderløype og klatreborg. På Langedrag kan dere være med på familieleir med spennende aktivitetsprogram i flere dager, eller dere kan velge dagsbesøk for å titte på ulv, gauper og de andre dyrene på gården. I Hallingdal Feriepark kan du utfordre deg selv i Høyt og Lavt klatrepark og slippe løs barna i lekelandet Hurramegrundt. Geilo Sommerpark er også åpen med Høydepark, downhillsykling og sykkelutleie. Og skulle du trenge en varm opplevelse i høstferien, så er Tropicana Badeland på Gol et anbefalt valg.

 

Snøhetta

Det å oppleve mektig natur fra vakker arkitektur gir en helt spesiell opplevelse både for små og store. På Tverrfjellet i Dovre ved Hjerkinn kan dere få en slik opplevelse. Her har arkitektfirmaet Snøhetta bygget et vakkert prisbelønt bygg i tre, glass og stål der man kan sitte innendørs og nyte utsikten mot Snøhettamassivet. Utsiktspunktet ligger en 1,5 km lang gåtur fra Hjerkinn langs en fin grussti hvor det også er mulig å trille vogn. Er dere like heldige som vi var, får dere se moskus på turen (på trygg avstand). Området er også beite for villrein, så ta med kikkert!

Fjellet for ferskinger

Er du ikke blant dem som kan skryte av at du løp rundt som en fjellgeit omtrent før du kunne gå, og nå har en laaang merittliste for toppturer, du heller? Det er fortsatt ikke for sent å lære seg å nyte fjellet. Turistforeningen har skreddersydde opplegg for den ferske fjellfamilien på Haukeliseter Fjellstue i høstferien. Der lærer foreldre og barn alt fra bruk av kart og kompass til hvordan man kler seg på tur – og ikke minst, hvordan man har det gøy i fjellet. Sjekk ut Turistforeningen.no for flere turer. 

Asfaltengler

$
0
0

Lite minner om hvit jul i hovedtaden så langt, men jul blir det. Og juleklær må'n ha.

Leke gjemsel ute med pappa. Fly med pappenglene. De har fått hver sin i ei snor. Herman og Ameli er klare med varme finklær som passer både til uformell julefest i barnehagen og til besøket hos bestemor, eller julekortet. Kortkort rutekjole og skinnboots, helttilåspiseopp, synes jeg.


Den som ikke har gjemt seg nå må... stååååå!
Herman har genser i myk lammeull fra La Coqueta. Perlstrikket skjerf i kasjmiralpakka etter mønster i Guttestrikkeboka.Petrolfargede fløyelsbukser fra Kappahl.Boots i skinn fra Bisgaard hos Nord-Design.

Ameli har rutete kjole med krage og lommer fra La Coqueta her. Ameli er 3.5 år, mens kjolen er i to år. Jeg synes de er så sabla skjønne når de blir slik korte. Før i tiden var alle snitt bygget slik, nettopp fordi hvert plagg skulle vare lenge til barna som vokser fort. Kjøp den i to til 1.5-åringen, ha den til hun er fire. Beige kardigan i ull fra Fub her,hvite strømpebukser i ullblanding fra H&M og skinnstøvler fra Angulus.

Papirenenglene skal få varme opp i huset i jula! Fra Blomme.no. Digger, digger , digger at de har både hvite og brune fjes.

// Looking for that Christmas spirit already? These two cuties seem to find it (all though the snow is still absent). Brands:La Coqueta (dress and grey sweater). Fub (beige cardigan). Angulus (light brown boots). Bisgaard (dark boots). Kappahl (petrol, velvet trousers). H&M (tights). Kashmir scarf, a pattern from my book.

Paper angels from Jurianne Matter, via Blomme.no.

Og bakeengler

$
0
0

Havrekjeks på 1-2-3, til mandagens matpakke:
Før jul kan man være mange typer engler. Det er nok litt lovlig tidlig med julekakebaking enda. Men det er knall å varme opp med havrekjeks. Når man er bare tre år, og det er ett helt år siden sist, ja da er man litt rusten i gamet. Skulle dog ikke mange minuttene til å få dreisen på disse to bakemesterne her.


Det er ikke helt sant at det er et helt år siden sist, for disse sunne kjeksene har vi bakt mange ganger før. Hele året. Gjett om det er moro å trykke ut havrekjeks i stjerner og hjerter til barnehagematpakken. Kjeksene er nabobarnas storfavoritt (særlig etter at jeg mistet Ameli av syne i det hun skulle ha i den ene stakkars skjeen med sukker som skal i deigen...hehe). Det er så moro å la dem hjelpe til! Vise hvor mye man skal ha oppi av hver sak og la dem blande i selv. De er oppriktig interessert og har lyst til å lære. Skal jeg ha så mye i? Kan jeg få kjevle nå, mamma? Så får det heller være at ei skje blir til en desiliter.

Disse kjeksene er altså bakt på no time.  Jeg vil ha dem varme med hvit ost eller meierismør på. Lars med syltetøy. Herman tar gjerne en med leverpostei. Supre i barnehagen.

Oppskrift fra Siljes blogg her. (Men skiftet ut melk med havremelk da vår lille gjest her ikke tåler førstnevnte).

Hermans og Amelis antrekk finner du i dette innlegget.


// Practicing for Christmas-baking with oat crackers. Allyoucaneat lunch snack.

Supper som varmer etter en kald dag

$
0
0

Vær så god! Her er tre deilige supper som både smaker og varmer godt i novemberkulda.

Ikke noe varmer så godt som en deilig suppe nå som kulda har satt inn. Vi småfryser gjerne hele dagen, fra vi skraper is av bilruta på morgenen, til vi kommer småhutrende inn døra med roser i kinn og ønsker oss at noen hadde fyrt opp i peisen før vi kom hjem. Da er vårt råd: Server suppe til middag! Ikke bare smaker det nydelig, men du blir varm innenifra. Nyt!

Alle oppskrifter er til fire personer.

FISKEBOLLESUPPE

Aldri hørt om fiskebollesuppe, sier du? Prøv denne, både du og barna kommer til å elske den!

Dette trenger du:

  • 500 g fiskeboller eller suppeboller av fisk
  • 3 gulrøtter
  • 1/2 purre
  • 1  løk
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 2 dl lett matfløte
  • 1 dl crème fraîche lett
  • 7 dl vann + kraft fra fiskebollene
  • 1  grønnsaksbuljongterning
  • 1/2 ts salt
  • 1/4 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Skrell gulrøttene og løken og skjær disse og purren i biter. Stek grønnsakene lett i en panne tilsatt olje på middels sterk varme. 

  2. Bland vann og kraft fra fiskebollene til du får ca. en liter væske til fire porsjoner suppe. Smelt smøret i en gryte, ha i melet og tilsett deretter litt og litt av væsken mens du rører godt mellom hver gang for 
  3. å bli kvitt klumper. La dette koke i 10–15 minutter på middels varme. Rør av og til. 

  4. Tilsett buljongterningen som du da smuldrer i, ha i matfløte og crème fraîche. La det koke opp og smak til med salt, pepper og ev. litt muskatnøtt. 

  5. Ha i grønnsakene og la det koke i ca. fem minutter. Til slutt har du i fiskebollene. La det koke til bollene er blitt gjennomvarme, ca. fire–fem minutter.

Tips: Ha litt karri i den hvite sausen neste gang, så har du en litt annen variant av fiskebollesuppen.
Har du noen grønnsaksrester liggende? Hiv dem i suppen! Supper og gratenger er en ypperlig og økonomisk måte å bli kvitt grønnsaksrester fra ukens middager.
Kilde: Tine.no

APPELSIN- OG GULROTSUPPE

Appelsin, gulrot og ingefær er nydelig sammen, og denne fargeklatten av en suppe lyser opp den gråeste vinterdag.

Dette trenger du:

  • 1 løk, hakket
  • 500 g gulrot i tynne skiver
  • 1 båt hvitløk, hakket
  • 1 ss finrevet frisk ingefær
  • 1 ss smør
  • 5 dl hønsebuljong (utblandet)
  • 5 dl lettmelk
  • 2 dl appelsinjuice
  • 2 ss lettrømme
  • 1 ss frisk kruspersille finhakket
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Fres løk, gulrøtter, hvitløk og ingefær i smør til det er mykt, men ikke brunt.
  2. Hell på hønsebuljong og kok grønnsakene til de er godt møre.
  3. Kjør suppen i en food processor til en jevn suppe eller bruk en stavmikser, og kok den deretter opp med melk og appelsinjuice.
  4. Smak suppen til med salt og pepper og server den rykende varm med en topp rømme og persille.

Kilde: Melk.no

BROKKOLISUPPE MED OSTETOAST

Mild og god, og kaller du den Dragesuppe skal du se den går ned på høykant.

Dette trenger du:

  • 1/2 kg brokkoli
  • 5 dl mørk kjøttbuljong
  • 1 ss maisstivelse (maisenna)
  • 5 dl melk
  • 4 ss crème fraîche lett
  • 4 skiver hvitost
  • 8 skiver grovt brød

Slik gjør du:

  1. Kok brokkolien nesten mør i buljong og mos brokkoli og buljong sammen i food prosessor. Rør maismelet ut i litt av den kalde melken. Ha brokkolimosen, melk og maismelblandingen i en kjele og kok opp suppen under omrøring. La suppen småkoke mens ostetoastene lages. Legg osteskivene mellom to og to brødskiver, og stek dem sprø i varmt toast eller vaffeljern.
  2. Server suppen med nylaget toast til.
  3. Pynt gjerne med litt kesam eller matyoghurt.

Kilde: Melk.no

Inspirasjon: Rillestrikkbonanza

$
0
0

Som vi har snakket om har strikkeverden funnet ut av at det enkle ofte er det beste. Her er deilig inspirasjon fra inn- og utland:

Den enkle, enkle rillestrikken som man så mye av på slutten av 1970/starten av 80-tallet er altså igjen noe det heteste på barnestrikkefronten (og for voksengensere, men det vet vi jo). Over fra franske Lily Marthe Ebeners vinterkolleksjon.

Stor og liten: Der ute har den faktisk vært det i årevis nå. Lily Marthe har laget oversized alpakkajakker og halser i riller og perlestrikk til mamma siden 2010. Luer, jakker, kyser og ponchoer er noe av det hun mekker til barna med den enkle strikkeformen.
Hos franske Bonton er de uklanderlig satt sammen til de mest inspirerende antrekkene i høst. Her ligger rillene fra 300 kroner (luene) til 730 kroner (jakker og vester) i høst. Nydelige! Men i 45 prosent kunststoffer... Ikke så vanskelig å slå?

Do it yourself: Mønstre fra Etsy (blå, dobbelspent babyjakke med hette til venstre). Fra norske Drops til høyre. Stylet litt skal man nok raskt kunne få den franske feelingen på det hele.

(Og for alle som ikke tror de vet forskjell på en rett og en vrangmaske, så er altså dette den strikken som blir til når man bare strikker frem og tilbake).

// Garter stitch bonanza. Easypeasy and so beautiful. By Lily Marthe Ebener, Bonton and diy-patterns via Etsy and Norwegian Drops alpaca.

blog_tag: 

Irriterer seg over norsk barneoppdragelse

$
0
0

– Norske barn får gjøre nøyaktig det de selv vil, sier den hviterussiske danseren Egor Filipenko, som selv har et litt annet forhold til disiplin.

– Dere er unge foreldre, hvordan er det?
– Det er fordeler og ulemper med det. Vi har kanskje mer energi, men kunne for eksempel ha brukt mer tid på å reise hvis vi ikke hadde fått barn så tidlig. Jeg er uansett ferdig med å gå på byen hver helg, og nå har jeg alltid noen å komme hjem til. Det er utrolig koselig. Dessuten tror jeg det begynner å bli litt trendy å få barn tidlig igjen, vi har flere venner som har barn.

– Var det planlagt å få barn i så ung alder?
– Veel, det var vel litt femti, femti. Vi hadde snakket om det, og var gira på det begge to. Men vi trodde ikke det skulle gå så fort. Altså, hun var gravid to uker etter at vi begynte å prøve!

– Vil dere ha flere barn?
– Ja, ja, ja! Det MÅ vi ha! Akkurat nå studerer Benedichte, så det blir ikke før hun er ferdig med sykepleien. Men da skal vi kline til! Også der er det litt blandede følelser, for nå som Theo er drøyt to år begynner det jo å bli skikkelig digg. Han er med og leker, han legger seg tidlig på kvelden, sover til åtte og så skal vi liksom begynne fra skrætsj? Så ser vi bilder fra han var baby, og så skjønner vi jo at vi må oppleve det en gang til. Men det blir maks to, altså. Selv om det er farlig å si. Om ti år sitter jeg plutselig der og er firebarnspappa …

Egor Filipenko (26) er kjent som en av de profesjonelle danserne i «Skal vi danse?» på TV 2, hvor han var med for sjette året på rad nå i høst. De tre siste årene har han endt i finalen, og i fjor vant han sammen med artisten Hanne Sørvaag. Til vanlig lever han nesten av dansen, men har en liten jobb på Krogh Optikk i tillegg. På hjemmebane har livet gått fra vals til quick step, etter at han sammen med kona Benedichte (24) fikk sønnen Theo (2).

– Danser dere mye hjemme?
– Ja, vi krydrer hverdagen litt. Med en gang jeg setter på musikk, er Theo førstemann ut på gulvet, så klemmer jeg til rett etterpå. Så kaster Benedichte seg med i dansen.

– Hva slags musikk spiller dere? Er det mye vals i heimen?
– Hehe, nei. Theo foretrekker rask musikk, ellers blir det kjedelig. Han spinner rundt, og så har jeg lært han å breake. Stort sett gjør han akkurat det samme som meg.

– Du kom til Norge fra Hviterussland for ti år siden. Hva har din bakgrunn å si for oppdragelsen av Theo?
– Egentlig ikke så mye. Jeg har ikke så mye tilhørighet til min egen kultur. Allikevel er det noen ting jeg gjerne vil ta med videre: Det er viktig å være oppmerksom på det barna er gode til. Det irriterer meg litt med nordmenns barneoppdragelse, at de lar barna gjøre nøyaktig hva de selv vil.

– Så du har et litt annet syn på disiplin, kanskje?
– Jeg er opptatt av at foreldre ikke direkte sier «dette skal du gjøre». Men gjøre som min mor: Da jeg hadde danset noen år, gikk jeg litt lei. Da sa hun at «en dag vil dansen føre deg videre», og det har jeg takket henne for mange ganger etterpå.

– Vil det si at du er en streng pappa?
– Ja, jeg vil jo si at jeg kanskje er litt strengere enn gjennomsnittet. Men så er det vanskelig å gjennomføre noen ganger. Som dette med lørdagsgodt. Når jeg ser ham lite i hverdagen og han absolutt har lyst på en kjærlighet på pinne når jeg kommer hjem, så har jeg rett og slett ikke styrke i kroppen til å si nei.

– Lærer du ham russisk?
– Så mye jeg kan. Men så ser jeg ham lite i hverdagen, så det blir ikke nok. Nå har han begynt å snakke som en foss, men ordene som kommer ut er jo norske. Og jeg synes det er vanskelig å svare på russisk når han snakker til meg på norsk. Og hvis jeg snakker til ham på russisk, svarer han på norsk. Men han forstår, da. Jeg må nok være flinkere til å være konsekvent.

– Tror du Theo vil bli danser, som pappa?
– Nei, jeg håper da ikke det! Det er mange andre idretter som er gøyale. Men klart, hvis han har et sterkt ønske om å bli proff danser, så skal jeg støtte det og hjelpe ham.

– Hva om han flytter ut av hjemlandet for å jakte dansedrømmen, slik du gjorde?
– Skal du bli profesjonell danser, er Norge for lite. Da må du ut. Og som sagt, vil jeg støtte ham dersom det er dette han selv vil.

– Hva liker Theo best å gjøre når han er sammen med pappa?
– Kjøre bil! Altså, ikke sitte på, men sitte i førersetet med meg på passasjersiden og trykke og ordne. Med motoren på, og gjerne musikk til!

– Var Theo med på noen av livesendingene i høst?
– Nei, det er aldersgrense på å være publikum på «Skal vi danse» – det vil si du må kunne sitte rolig under hele sendingen. Men han så reprisen på søndag, og da synes han det var veldig stas å se pappa på tv!

– Du gikk ut for noen uker tilbake – blir det flere sesonger for din del?
– Dette var min sjette sesong, og det kommer selvfølgelig litt an på. Det tar utrolig mye tid.

– Hva synes Benedichte om at du er mye borte i perioder?
– Hun er så klart ikke superfan. Men hun er like innstilt som meg på å gjøre ting vi synes er artig, og som vi kan være stolte av senere i livet.

– Og Theo, merker han at pappa er mye borte?
– Helt fra begynnelsen har det vært jeg som både står opp med og legger Theo. Hver dag. Så når jeg ikke rekker hjem til legging, roper han bare på pappa. Det er jo litt trist. Men! Det er en ende på denne reisen … 


Hjemme med sykt barn, igjen?

$
0
0

Vi er inne i den heftigste sykdomssesongen for oss småbarnsforeldre. Hva gjør du hvis sykedagene allerede er oppbrukt og noen i familien blir slått ut av influensa?

Antall sykedager

Hvis barnet ditt er sykt, eller den som passer barnet er sykt, har du rett til omsorgspenger. Hver av foreldrene har rett til ti dager fri med lønn hver pr. år hvis dere har ett eller to barn. Har dere flere, øker det til 15 dager pr. år. Er du alene om omsorgen, har du rett til hele kvoten – altså 20 sykedager for ett eller to barn og 30 dager for tre eller flere. Disse sykedagene har dere ut året barnet fyller 12 år. Dersom dere har et kronisk sykt eller funksjonshemmet barn, kan dere få ti dager i tillegg og aldersgrensen kan økes til 18 år. Hvis sykedagene er brukt opp, kreves det legeerklæring for å være hjemme med sykt barn.
(Mer om rettigheter og stønader hos Nav. Reglementet er nedfelt i Folketrygdloven.)

Når må barnet holdes hjemme?

Hovedregelen er at barnet bør være friskt nok til å kunne delta i normale aktiviteter, og at barnet skal være feberfritt.

Feber

Barn med feber skal være hjemme. Barns normale temperatur kan variere, men over 37,5 grader om morgenen og 38 på kvelden anses som feber. Mange mener barnet skal ha en feberfri dag hjemme.

Omgangssyke

Så lenge barnet kaster opp og har diaré, må det holdes hjemme. Det kan ikke sendes i barnehagen før to døgn etter at det er blitt symptomfritt. Hvis man mistenker at diareen skyldes noe barnet har spist, bør barnet undersøkes av lege. Er barnet av typen som ofte er litt løs i magen, trenger det ikke holdes hjemme av den grunn.

Øyekatarr

Det er bare med kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse at barnet bør holdes hjemme av smittevernhensyn. Da bør dere også oppsøke lege. Dersom legen gir øyendråper eller salve, kan barnet gå i barnehagen dagen etter at behandlingen er startet. Barnehagen kan ikke forlange at barn med rennende øyne skal undersøkes av lege eller få øyendråper for å få være i barnehagen. De kan likevel ta det opp til vurdering med foreldrene.

Influensa

Influensa er en årlig tilbakevendende infeksjonssykdom. Symptomer er feber, muskelsmerter, hodepine, tørrhoste og slapphet. Noen ganger kan også plager med mage oppstå. Sykdommen varer som regel sju-ti dager. Det finnes  vaksinasjonsmuligheter.
(Les mer om influensa, vaksinasjon og smittevern på Folke­helseinstituttet.no.)

Hoste

Barn med hoste kan gå i barnehagen som vanlig dersom barnet ikke virker sykt eller har feber. Hvis hosten gjør at barnet ikke klarer å leke eller delta i aktivitetene, bør du likevel vurdere å holde barnet ditt hjemme. Ved langvarig eller kraftig hoste, bør barnet undersøkes for bl.a. kikhoste.

Forkjølelse

Barnet kan gå i barnehagen så lenge allmenntilstanden tilsier det.

Ørebetennelse

Ørebetennelse gjør fryktelig vondt og barnet sover ofte dårlig og gråter mye. Øre-verken kommer vanligvis plutselig, ofte kombinert med feber og forkjølelse. Hvis barnet likevel virker i god form, kan det sendes i barnehagen/på skolen.

Brennkopper

Hvis brennkoppene er mange og synlige, må barnet holdes hjemme pga. smittefare. Er det bare noen få som kan dekkes til, kan barnet gå som normalt. Her må dere vise skjønn og tenke på at sår med sekret kan smitte andre barn, enten ved direkte eller indirekte berøring.

Lus

Lus smitter lett, og barnet må holdes hjemme til første runde med lusekur er unnagjort. Dere må også varsle barnehage, skole og omgangskrets.

Kikhoste

Kikhoste må behandles av lege. Begynner du behandlingen rett etter at sykdommen har brutt ut, er barnet vanligvis smittefritt først fem dager etterpå. Det må derfor holdes hjemme hele denne perioden. Starter behandlingen etter noen dager, er barnet mindre smittsomt og kan gå i barnehagen/skolen dagen etter.

Kusma

Barn som ikke er vaksinert, kan få kusma. Hold barnet hjemme i ni dager etter at hevelsen starter. Er de andre barna vaksinert, er det allmenntilstanden som avgjør når barnet kan sendes avgårde.

Småmark

Små «riskorn» i bleien kan være tegn på barnemark eller spolmark, som det også kalles. Kløe i rumpa er det vanligste symptomet. Dere blir kvitt barnemark med en ormekur fra apoteket. Når kuren er påbegynt, kan barnet gå i barnehagen.

Meslinger

Barn som ikke er vaksinert, kan få meslinger og må holdes hjemme i minst fire dager etter at utslettet først blusset opp.

Ringorm

Barnet kan gå i barnehagen eller på skolen dagen etter at behandlingen er igangsatt.

Vannkopper

Barnet må være hjemme helt til alle blemmene har tørket inn.

Du trenger ikke være hjemme hvis …

Sykdommer hvor det ikke er nødvendig å holde barnet hjemme (dette fordi smittefaren allerede er over på diagnosetidspunktet):

  • Femte barnesykdom
  • Munnsår/herpes simplex
  • Hånd-fot-munnsyke
  • Mollusker
  • Vorter
  • RS-virus

Diy: Med dusk

$
0
0

Et skjerf:Hehe, hvem hadde trodd det? At jeg kunne bli en av dem som setter meg ned en kveld etter at barnet er i seng og mekker skjerf av "noe restegarn jeg har liggende" (..?). Well, so I did. Dusk har det jammen fått også.



Å være duskeelsker har blitt så sabla mye mer kjærkomment etter at hobbybutikkene laget de pakket med egne pompong-mekkere i plast (Panduro). To halvsirkler som man surrer rundt (i stedet for å tre ei nål inn og ut av hullet i en sirkel man har klippet ut i papp). Man setter de to halvmånene sammen, og klipper rundt. Og den kan brukes igjen og igjen. Så mye enklere. Vesle nabojenta Elisabeth på 5.5 måned (her hjemme hos meg iført sin mammas gamle strikkekjole) lurte fælt på om disse var noe man kunne spise. Bra tante Charlott hadde sydd dem skikkelig på.

I Guttestrikkeboka har jeg lagt stor elsk på dusker som det lille ekstra. I miniatyrutgaver på babysokker og i store, gode versjoner på topplua. Nå også på det mintfargede jenteskjerfet her. Sirkler for mange størrelser følger med i disse pakkene.

Duskeskjerf: Når du har strikket riller (frem og tilbake så langt du vil ha det): Tre i en tråd tre-fire steder helt i kanten av hver ende og snurp sammen. Sy fast duskene.

Volia! Duskedilla i boks.

Til storejente: Aah. Noe å knyte utenpå hetta. Her til brun alpakkajakke fra Mole - Little Norway.



// Pom pom factory. Remember when we had to cut cardboard circles to make them? Well, no more. So much more fun with this plastic pom pom set. (And yes, I did knit that scarf myself).

Eventyrlig for barna i Marokko

$
0
0

I Marokko kan barna jakte på flyvende tepper og ånder i lamper, og mamma kan prute på fargerike markeder. Men man kan også oppleve eventyret i sanddynene.

– Se mamma, en øgle!

Siena (5) griper intuitivt fatt i hånden min, og peker på en mann som selger effekter fra Sahara. Og ganske riktig, på skulderen hans sitter en liten kameleon med klinkekuleøyne og følger bevegelsene våre. Plutselig ruller den ut en lang tunge og snapper opp en flue. Barna sperrer øynene opp, og storebror Mattis (8) drister seg til å ta på den.

Vi er i Marrakech på den kjente, åpne plassen Djema el Fnaa som har vært uforandret de siste 800 årene. Inntrykkene står i kø.
Hissende kobraer, tørkede skorpioner, sjonglører, akrobater, spåkoner og amatørboksing er innen rekkevidde. Mesteparten er plassert i barnevennlig høyde, slik at små øyne kan få med seg alt som skjer uten å måtte løftes opp.

Et avkappet lammehode stjeler oppmerksomheten vår i den myldrende medinaen bak Djema el Fnaa. Slakterbodene her er definitivt mer fargerike enn ferskvaredisken på Ica hjemme. Kamelburgere, velduftende krydder og stinkende garverier finner vi også på vår vei. Her inne, i trange labyrinter konstruert for eseltrafikk, er alle sansene i full sving.

PRUTING IKKE FOR AMATØRER.
– Nesa mi er sliten, sier Siena etter første dag i medinaen.

Men det er ikke bare luktesansen som filleristes.
– Jalla, jalla! ropes det plutselig, og det er bare så vidt vi rekker å hoppe unna før eselet med ryggen full av dagens Coca-Cola­leveranse dundrer forbi.

Eksotisk, javisst. Det eneste som bryter med idyllen er det stadige maset om dirham. Selvutnevnte venner nøler ikke et sekund med å tilby oss alt fra flyvende tepper til håndsmidde smykker.
– My friend, special price for you!

Men det skal vise seg at pruting i Marrakech ikke er for amatører.

Vi klekker ut en familiestrategi som involverer barnas skuespillerevner. Den går omtrent sånn: Et av barna stopper opp for å se på noe vi på forhånd har bestemt oss for at vi har lyst på. Et nanosekund senere er salgsmannen på plass, og ber om en latterlig høy pris. Foreldrene (jeg) kommer på banen, og forsøker å prute prisen ned. Det har jeg varierende hell med, for selgerne er drevne, og er det noe de har peiling på er det svulmende morshjerter. Nådestøtet er derfor når barna av egen fri vilje legger tilbake gjenstanden og signaliserer at de vil videre. Da går prutingen som en lek, og jeg kan nesten tillate meg å kokettere med selgerne. Plutselig har de mer lyst til å selge enn vi tilsynelatende har til å kjøpe, og sånt blir det saftige kupp av.

Overnatting på riad i Marrakech:

  • Riad Dar Anika: Luksuriøst hotell beliggende nær den gamle, jødiske delen av medinaen. Eier Amanda Harford er fra New Zealand og setter sitt eget behagelige preg på oppholdet. daranika.com
  • Riad Ayadina: Blant luksusalternativene, men det er verdt pengene når du får et basseng på taket, massasjetilbud, sigarkjeller og en himmelseng å tilbringe tusen og en natt i? Denne riaden ligger nord i medinaen, langt borte fra den vanlige turistløypa. riadayadina.com
  • Riad Al Tainam: Et rimeligere og enklere alternativ med god beliggenhet bare fem minutter fra Jema el Fnaa. riad-medina.net
  • Riad Al Jazira: En av medinaens mest populære overnattings­steder takket være varme omtaler på internett. Her kombinerer de billig og bra på en overbevisende måte. Har ikke egen nettside, men kan kontaktes via secretplaces.com.

Overnatting på kasbah:

  • I Skoura – Kasbah Ait Abou: Primitiv og sjarmerende. chez.com/kasbahaitabou
  • I N’Kob – Kasbah Baha Baha: Holder langt høyere standard, og har svømmebasseng. kasbahabaha.com
  • I Agdz – Rose du Sable: Holder også bra standard med basseng, og ligger i gåavstand til den kjente filmkulissekasbah'en Ait Benhaddou. rosedusable.com

Overnatting i Sahara:

Vi bodde på Kasbah Sable d’Or inntil sanddynene. Det er et enkelt B&B hvor høydepunktet er Rachids musikktalent og Isabels kokkekunster. De er jordnære mennesker som gjør det til et barnevennlig sted. kasbah-sable-dor.com

FROKOST PÅ TAKTERRASSEN.
Når man reiser med barn er det sjelden man får unnet seg den feriesøvnen man ønsker seg. I Marokko kan du like gjerne innstille deg på å våkne med fuglene. I femtiden kaller nemlig muezzinen til bønn, og selv om man muligens kan avskrive bønneropet som eksotisk, så er marokkanerne et morgenfuglfolk.

For å skli smidigst mulig inn i dette landet, gjør man lurt i å både legge seg og stå opp tidlig. Belønningen åpenbarer seg ved frokostbordet. Knasende sprø croissanter, myke pains au chocolat, ferske baguetter, honning og hjemmesyltede bær. Gudskjelov lot franskmennene det aller beste bli igjen da Marokko ble avkolonisert for 50 år siden. Vi voksne får café au lait, og tror nesten vi er i Paris. Barna får varm kakao i romslige boller, og tror de er i himmelen. Det er de nesten også, for frokosten serveres høyt hevet på riadens delikate takterrasse.

OVERNATTING BLANT DADDELPALMER.
Etter hektiske dager i Marrakech skal det godt gjøres å ikke bli sliten. Da er det fint å vite at resten av Marokko venter. Strekningen som spenner seg østover mot Sahara er landets absolutt vakreste reise. Her står palmeoasene i sterk kontrast til det golde landskapet. Innimellom daddelpalmene ligger kasbah'ene (islamsk by eller festning) skjult, og mange er åpne for overnatting. Noen er primitive, andre mer forseggjorte. Ait Abou er favoritten vår, til tross for at den er av det ytterst primitive slaget. Allikevel er det noe med eieren Mohameds lidenskap som fascinerer.

– Når det regner løper vi rundt med bøtter og håper at sola skal komme fram og tørke huset før det kollapser.

Sånn har familien hans holdt på i over hundre år for å beskytte det skjøre bygget som består av jord, vann og halm. På dagtid leier vi nusselige små esler som frakter oss rundt i oasen. Barna føler seg trygge og velkomne, og legger sin elsk på hvert sitt favorittesel. Men når Ali Baba, som Mohamed kaller mannen min, kaster seg på eselryggen, sier Siena ifra.
– Pappa, det der går IKKE, han kommer til å brekke beina!

Om kvelden tester vi tradisjonelt hammam, og går til dekket bord opplyst av blafrende stearinlys. Dette er Marokko på ordentlig, og dessuten en god oppvarming til vi skal videre til ørkenen.


Annerledes: Alt er annerledes i Marokko, også veiskiltene på vei mot ørkenen.

PÅ KAMELRYGGEN I ØRKENEN.
Få er klar over at Sahara bare ligger drøye tjue mil øst for Marrakech. Ungene hyler av fryd når de får øye på det første trafikkskiltet med bilde av en kamel, og ikke mange kilometerne etter filmbyen Ourzazate, forsvinner veien rett inn i en sanddyne. Heretter er det kamelkrefter som gjelder.

Vi innlosjeres på Kasbah Sable d’Or, hvor vi har reservert både rom og ørkensafari på forhånd. Det finnes mange herberger å velge blant i landsbyen Merzouga, men på nett har vi fått god kontakt med vertskapet Isabel og Rachid. Midt inne i sanddynene har de en teltbase der vi skal overnatte.

Neste morgen vekkes vi grytidlig av et skingrende «asalam 'alaykum!» Det er kamelfører Mohamed som melder sin ankomst med kamelene sine. Isabel fikser frokost i en fei, og knytter indigoblå turbaner på barnas hoder. Så er vi på vei, gyngende innover ørkenlandskapet. En voksen og et barn pr. kamel, og det kiler i magen når sanddynene forseres.

Et par timer senere kommer vi frem til basen, og Mohamed forsvinner inn i teltet for å rulle ut madrasser og sette på tevann. Te er viktig, og som overalt ellers i Marokko, er det søt myntete som gjelder.


Kamelskjelett: Ville kameler ferdes i området nær Sahara. Noen etterlater seg beinrester som er spennende for barna.

BARNA LAGER SANDENGLER.
Mattis og Siena ruller rundt i sanddynene, lager sandengler og løper om kapp i nedoverbakkene. Det er ingen referanser til tid utover himmellegemenes bevegelser, og før jeg har rukket å tenke at det er middagstid, putrer det godlukt fra Mohameds feltkjøkken.

Isabel har sendt med lammetagine med aprikoser og mandler. Vi er glade vi husket å ta med oss et par flasker vin. Til dessert får vi myk, fransk sjokoladekake, og kamelførerens øyne lyser fornøyd.
– Asalam 'alaykum! sier han igjen.

Fred være med dere, betyr det. Og vi føler absolutt at freden er med oss mens stjernene funkler for oss og kamelene, som drøvtygger så det surkler gjennom teltduken. 

Vil sette fokus på kvaliteten i barnehagen

$
0
0

Han begynte å jobbe som barnehagelærer med et ønske om å endre den tradisjonelle barnehagekulturen. Det viste seg å bli vanskelig.

– Det ble dessverre slik at jeg resignerte. Etter et par år i barnehagen innså jeg at det sto altfor mye i veien for å skape de gode her og nå-relasjonene mellom voksne og barn som jeg er så opptatt av, sier barnehagelærer og forfatter Kjell Gustumhaugen (39).

Etter tre års utdannelse, tok han i 2011 steget over fra det teoretiske perspektivet av pedagogikk i barnehagen, til virkeligheten: Han begynte å jobbe i barnehage.

– Det kan godt hende at jeg var naiv, men det var på mange måter en sjokkerende overgang. Det som slo meg aller mest var det enorme gapet mellom den akademiske tilnærmingen og det teoretiske vi lærer på skolebenken, og den praktiske hverdagen i barnehagen.

Gustumhaugen kom fra en vanlig kontorjobb i Helsedirektoratet med 17 etasjer fulle av byråkrati. Nå sto han plutselig med ansvaret for 18 barn til enhver tid, hvor han måtte være 100 prosent fysisk og mentalt til stede for barna hele tiden.

NAKEN BESKRIVELSE AV BARNEHAGEN.
Og slik begynte sakte, men sikkert en bokidé å ta form.

–  Med denne overgangen kom også tilgang til nye, ulike og vidunderlige perspektiver, og ikke minst mange nye relasjoner til små og store mennesker, som satte i gang tankevirksomheten og etter hvert skrivingen, sier den tidligere barnehagelæreren.

Det som begynte med små lapper med refleksjoner tenkt som arbeidsnotater, ble så mye, så viktig og stort at han etter et par måneder begynte å systematisere innholdet.
– Så ble det mer påfyll, og jeg synes jeg fikk det til å sitte. Og det var refleksjoner jeg mente måtte være interessante for andre, både barnehageansatte, andre med tilknytning til barnehagen og foreldre. Hvis jeg tenkte som jeg gjorde, måtte det være andre som tenkte på samme måte.

I oktober kom boken, som fikk tittelen «Blant hjertevarme og utilstrekkelighet – ett år som barnehagelærer». Her beskriver Kjell Gustumhaugen hverdagen i barnehagen nakent, om det han ser på som ukultur blant ansatte, med for mye fokus på voksenstyring, for lite fokus på barna og deres verden.

– Veldig mange journalister tar tak i min beskrivelse av kulturen blant de ansatte, og det skjønner jeg. Jeg beskriver det usminket og ærlig slik jeg opplever det. Og jeg synes ikke vi skal være redde for å ta tak i dette. Men det er viktig for meg å si at jeg ikke er ute etter å stigmatisere en hel arbeidsgruppe, sier forfatteren.

– Jeg snakker ut fra et hundre prosent faglig perspektiv, med tanke på å skape en barnehagehverdag som er best mulig for barna og mest mulig i tråd med slik Rammeplanen beskriver at vi skal jobbe. 

KUNNSKAP DRUKNER I DET PRAKTISKE.
Mest av alt skriver han om sine drømmer for hvordan avdelingen skulle bli og om knuste drømmer underveis. For selv om han fikk til en del endringer – som å kutte unødvendige rutiner, druknet altså teorien i møte med det praktiske. Hvorfor?

– Hovedsakelig dreier det seg om to ting: Tid – det er altfor lite tid til å sette seg ned å reflektere i fellesskap, diskutere, finne nyanser og tilnærmingsmåter til hvorfor for eksempel den nye gutten slår de andre barna. Det andre er den eksisterende kulturen for å ha et praktisk fokus. I barnehagen jobber det mange som ikke har fått muligheten å studere pedagogikk og som kanskje ikke ser verdien av refleksjon i like stor grad. Denne kulturen er svært vanskelig å endre fordi den sitter så sterkt og fordi det er så lite tid.

Han tror det er derfor så mange nyutdannede barnehagelærere med så mye engasjement, pågangsmot og kunnskap til å endre barnehagehverdagen gir seg etter bare to, tre år. Det blir for overveldende.
– Jeg er opptatt av at flinke fagpersoner tas bedre vare på, og at myndighetene sørger for god nok rekruttering til yrket. For det er ingen tvil om det er store forskjeller på utdannede ansatte og de som ikke har samme tilnærming til faget. Du blir ikke automatisk flink til å jobbe med barn etter tre år på skolen, og mange assistenter er fantastiske med barna, men det er ikke alltid at hjertevarme strekker til. Hadde alle hatt samme forståelse av grunnleggende pedagogiske tanker om hvor man vil, hadde det vært enklere å jobbe slik det er forventet av oss.

– Så din drømmebarnehage består av kun barnehagelærere?
– Selv om jeg skjønner at det er praktisk umulig å gjennomføre, er svaret ja, barnehagelærere og andre med en grunnkunnskap om barn, barndom og moderne barnehagepedagogikk. Det ville gitt det faglige kollegiet en viss felles grunnforståelse å jobbe ut fra. 

– Men er det ikke en pedagogisk leder sitt ansvar til å overføre denne kunnskapen til de ikke-utdannede på avdelingen?
 – Jo, men det er nettopp dette ansvaret som er så overveldende, og som til slutt gjorde at jeg resignerte. Utdannelsen forbereder oss ikke på hvor stor mengde veiledningskunnskap vi må inneha, eller hvor stort personalansvar en barnehagelærer får. Jeg følte at jeg tidvis mistet meg selv som fagperson og at det var vanskelig å mestre enkelte sider ved jobben.

DEBATT OM KVALITET.
Etter mange år med kamp om å få nok hender inn i barnehagen, og ikke minst nok plasser, mener Kjell Gustumhaugen at tiden nå er inne for en god og tøff diskusjon om kvaliteten i barnehagen. Og nettopp derfor har han skrevet denne boken.

– Jeg ønsker en debatt, at temaet blir løftet frem og diskutert på myndighetsnivå. Og jeg ønsker at de som uffer seg stille i jobben kommer frem. Ikke minst vil jeg det aller beste for barna, sier han.

Etter at boken kom i salg, har han fått mange tilbakemeldinger. De fleste positive.
– Det har kommet få negative reaksjoner på boken. Folk sier de kjenner seg igjen. Og jeg henger jo ikke ut noen.

Han nevner en av de positive beskrivelsene han har av en barnehageassistent i boka:
– Vi var ute på tur, og en av assistentene hadde et belte inntil kroppen under termodressen sin. Der hadde hun stappet inn barnas ullsokker. Så etter hvert, når barna begynte å fryse på beina, tok hun frem kroppsoppvarmede ullsokker til alle sammen. Det oser det hjertevarme av, hvis man leser boken ser man at jeg hyller assistentene også.

Den tidligere barnehagelæreren begynner snart i ny jobb, på et barnehjem.
– Jeg vil jobbe tettest mulig med barn, hvor det ikke står så mye i veien for de gode relasjonene.

– Kommer du til å gå tilbake til å jobbe i barnehage igjen noen gang?
– Ja, det kan godt hende, avslutter Kjell Gustumhaugen med et smil.

En kinodate

$
0
0

Lørdag er showtime sammen med han vesle fyren her:


Wææ, for en uke det har vært. Jeg har hele tiden sett for meg at når vi nærmet oss jul, da ville det begynne å roe seg. Så feil kan man ta. Har dere noen gang kjent på følelsen av at andre får det aller beste av deg i løpet av dagen, og så er bare smulene igjen til ungene om ettermiddagen? Lord knows I have... Men nå er det helg.

Denne uken ble jeg bedt om å fortelle om min favorittaktivitet med barnet i et engelsk intervju. Det var ikke så lett å nevne én. Det er jo slik at alt man gjør med ungene er dyrbar tid og det trenger ikke være fancy greiene for at de skal ha det kult. Hver lørdag svømmer Herman med pappaen sin (han svømmer snart selv!), siden går alle på kafé (obligatorisk) og så er ettermiddagen fri til hva det måtte være. Det slår meg at vi nesten aldri er hjemme. Vi bruker mye byen (ikke Oslo sentrum, jeg kan ikke huske sist jeg tok med barnet dit. Men parkene, Oslomarka - på sykkel eller på ski om vinteren og kulturtilbudene. Det fantes ikke mye slikt da jeg jeg vokste opp og det føles fortsatt litt nytt for meg å gå på teater. Blir jo full av andakt når vi går på en barneforestilling og det står kjente, norske navn på scenen. Snart skal vi se "Jul i Blåfjell" og jeg tror mor gleder seg like mye som ungen. Vi jakter visst virkelig på julestemningen nå. Her, på disse bildene, er vi på vei til kinoen for å se enda et førjulsstykke ("Jul i Flåklypa").


Mitt antrekk: To ting å si: Jeans og lakk. Omsider fikk jeg kloa i sistnevnte par sko, og de kommer til å bli brukt massivt fremover (i hvert fall i det jeg har fått en skomaker til å sette på såler. De er såpeglatte). Og om bukser: Jeg er på konstant utkikk etter perfekte jeans. Uansett hvilke merker jeg er innom, dyr eller billig, ender jeg hver gang tilbake til Never Denim hos Bik Bok. . Slik som disse blå. Makan til farge som jeg har lett lenge etter. Et par blå jeans myker opp uttrykket for hvilken som helst formell dressjakke og gjør det mer anvendelig.

Dressjakke og skinnveske: H&M (trend). Jeans: Bik Bok. Kasjmir v-hals: Massimo Dutti. Lakkboots: Zara.

Hermans antrekk: Elsker, elsker at noen har forstått av luer med øreklaffer ikke er for babyer, men superkule til større barn også. Er forelsket i islandske As We Grow og kvaliteten deres og luen her er helt perfekt i mine øyne. Marineblå lue i alpakka og brune ullbukser:As We Grow.  Skjerf: Bonton. Islending i alpakka:Mormor.nu. Skinnboots: Angulus.

PS:Jeg har fremskyndet adventstiden! Hver søndag fremover nå kan du vinne BARNETS JULEANTREKK her på bloggen. Første butikk ut er Nord-Design: stikk innom der alt nå og se deg ut ditt drømmeantrekk til ungen - og bli med i morgen! ♥

// A saturday movie date with this little fella. Brands, me: H&M (jacket and leather clutch), jeans (Bik Bok), boots (Zara) and v-neck (Massimo Dutti). Brands Herman: As We Grow (alpaca hat and rib tights). Mormor.nu (pullover) and Angulus (boots). (Links to all in the Norwegian text above).

Vinn juleantrekk til barna!

$
0
0

I Julestemning med Charlottpettersen.no: Det er enda noen uker igjen til advendt, men vi tjuvstarter. For klærne må jo rekke frem til eierne før julefesten begynner!

Fire søndager fremover møter du en norsk nettbutikk som du kan vinne juleklær til barna fra. Jeg har valgt butikkene ut med omhu, fordi de er noen av de aller beste på barneklær her hjemme etter mitt skjønn. Samtlige har nettbutikk, slik at varene deres kan nå hele landet. Bak dem står klesglade mammaer som vet hva de driver med. Jeg har spurt butikkmammaene om deres beste tips til årets juleantrekk til de små. Først ut er Nord Design.

NordDesign har hovedsete på det vesle tettestedet Tau ved Stavanger. Den drives av trebarnsmamma Marta Frantzen (32) og hennes søster Synnøve Frantzen. Funky nostalgi til barn står i sentrum og det er ikke mange andre nettbutikker som har bedre utvalg av små strikkerompere og kortbukser. Marta er mamma til hele tre gutter; Mathias (6), Liam (3.5) og Aiden (17 mnd.). Det er også disse som figurerer for mange av mammas klær på Instagram og i nettbutikken. Gutteklær har naturligvis blitt en lidenskap.Her er Martas tips til hva du bør se etter når du velger juleantrekk til de små i år:

- Det skal kunne brukes mye, ikke bare på julaften. Det er lurt å gå for klær som man kan lage mange kombinasjoner ut av, de som kan pyntes opp og ned. En shorts kan for eksempel være festantrekk med skjorte, en fin cardigan og knestrømper til. Med en enkel ullgenser fungerer den like godt i barnehagen etter jul! Det samme gjelder enkelte kjoler og skjørt til jentene. Sats på klær av god kvalitet og tidløse farger og snitt. Slik kan de brukes lenge og gjerne arves.
Vinn hele 1000 kroner til å handle juleklær for til barnet hos Nord-Design! Slik blir du med:

1. Følg Charlottpettersen.no-siden på Facebook her. (Det er her vinneren annonseres på Facebookveggen, tirsdag etter konkurransen).

2. Sett sammen ditt drømmejuleantrekk til jente eller gutt med tøy fra nettbutikken til Nord-Design (klipp bare ut lenken til det du ser for deg, og post i kommentarfeltet mitt). Fortell meg gjerne hvem som skal ha det eller hvilken juledag det skal brukes til! (Man logger inn med Facebook for å kommentere, det er veldig enkelt). Har du ikke Facebook kan du legge igjen beskrivelse av antrekket under den siste posten min på Instagram.


Vinner annonseres altså hver tirsdag etter konkurransedagen, på bloggens Facebookside her.

// A christimas give away for my Norwegian readers. Check out the web boutique of Nord Design.

blog_tag: 

Jentemobbing foregår i det skjulte

$
0
0

Grusom hviskelek og falske klemmer, bortvendte rygger og tause svar. Jenter mobber jenter i det skjulte. Det gir varige sår på sjelen for tusenvis av helt vanlige barn.

Tuppen og Lillemor har blå øyne, lysegult hår og en dag krangler de høylytt og begynner å slåss … Den over hundre år gamle og litt uskyldige barnesangen er utdatert, skal vi tro dagens forskere på jentemobbing.

Jenter lager ikke lenger stygge blåmerker, de gjør noe enda verre; de sier ikke noe. Tilsynelatende tause. Utfrysing, intriger, ryktemakeri og manipulering i det skjulte er typiske kjennetegn på jenters tause terror.

Helt vanlige jenter opplever dette hver eneste skoledag. Sår på sjelen som påføres oss av andre mennesker, kan ofte gjøre mer vondt enn ulykker, viser undersøkelser.

VÅR JENTE VAR IKKE INVITERT.
– Jeg tror de hører dårlig, mamma. De hører ikke hva jeg sier når jeg roper til dem i skolegården. De bare løper videre!

Vi hadde akkurat flyttet til en annen by da hun skulle begynne i tredje klasse. Hun var åtte år og syntes det var trist å flytte fra vennene, men også litt spennende; større by, ny skole, nye venner. Hun var ei sosial jente. Var alltid med noen hjem, eller hadde med venner hjem til oss. Bestevennene var viktige, men hun likte også å være alene og kunne sitte på rommet sitt med lukket dør i timevis og pusle med sine egne ting.

Det tok tid før vi forsto at ikke alt var som det skulle. Vi tok for gitt at det sosiale skulle fungere. De var jo bare åtte år.

Vi burde kanskje ha forstått det da hun ville slutte på SFO etter bare en måned. Først mye senere skulle vi forstå grunnen: Når barna var på SFO, var ikke det sosiale lenger kontrollert av lærere. Der fikk utfrysingen og utestengingen fritt utløp, og ingen så det. Men det forsto vi ikke da. Vi burde også ha forstått det da hun etter tre måneder kom og sa at «Nå har jeg spurt Henriette om vi skal leke sammen etter skolen hver dag siden jeg begynte, men det passer aldri».
– Lek med noen andre, sa vi, men det var ikke så enkelt. De hun følte seg mest lik, var den gjengen som dessverre hadde en leder som bestemte at hvis dere leker med hun nye, da leker ikke vi med deg.

Den første vinteren, en dag vi var på vei til butikken, møtte vi klassen med akebrett under armen.
– Hei! Vi skal ake! Alle jentene og de kuleste guttene er invitert!

Men ikke vår jente. Et par andre var heller ikke invitert.
– Det har dessverre vært sånn siden første klasse, sa læreren.

Vi inviterte hjem. Inviterte på kino. Inviterte hele klassen i bursdag. Og hun ble invitert tilbake. Men når det var henne og «gjengen», satt de andre og hvisket sammen.
– Hun må kjempe seg inn, sa moren til lederen i jentegjengen.

Og åtteåringen kjempet, hver dag. Et helt år kjempet hun. Og hun smilte.
– Se mamma, jeg har det bra. Jeg smiler jo! Se!

SELVTILLITEN HAR FÅTT EN SOLID SKRAMME.       
Stadig oftere var det sammenbrudd om kvelden. Endeløse gråtetokter, hvor gjerne små, ubetydelige ting ble gjort store. Vi forsto at det ikke var det det handlet om.

Til slutt vendte hun alle ryggen. Hun ville ikke være med og leke for enhver pris. Hun ville ikke krype og kjempe seg til en plass i venneflokken. Da hun fylte ti var hun aldri sammen med noen.

Det var utallige møter med lærer, sosiallærer og helsesøster, men det hadde gått for langt. Jenta vår som alltid hadde hatt så mye latter i seg, hadde sluknet. Blitt sint. Strevde med dårlig selvtillit. Hun hadde havnet i den dårlige sirkelen. Når andre ikke er greie mot deg, blir du ikke særlig grei selv heller.

Det var aldri stygge ord i friminuttene. Det var aldri slemme sms-er, hånlatter, hatefulle blikk eller synlig erting. Tvert imot. Det var klemmer og lek – så lenge læreren var der. Idet læreren snudde ryggen til, ble hun  oversett, overhørt, tilintetgjort.

– Jeg er sikker på at de hører veldig dårlig, mamma, jeg tror de må gå til legen.
– Jeg tror ikke det, jenta mi. Men jeg tror vi flytter tilbake.

Vi hadde heldigvis muligheten til å flytte. Tilbake til godt klassemiljø og gode venner som sto med åpne armer og ønsket velkommen hjem. Vi var heldige. Men jenta vår har fått en solid skramme. Latteren sitter ikke like løst som den pleide. Selvtilliten har fått seg en solid knekk. Den tause mobbingen har satt dype spor. Vi håper det kan repareres.

MOBBER FORDI DE VIL BLI SETT.
– Det er ofte ressurssterke, populære jenter som mobber andre. De gjør det gjerne godt på skolen, er flinke og omgjengelige. De legger føringer på hvem som er innenfor, og hvem som er utenfor, og bruker subtile virkemidler som blikk og smil, tegn som for læreren kan være usynlige, men svært reelle for den det gjelder, sier Kari Myklebust, som i 2008 skrev en masteroppgave om nettopp jenters mange skjulte måter å mobbe andre jenter på og svakheter ved skolenes antimobbeprogram.

Kari ble selv utsatt for jentemobbing fra 4. til 10. klasse og husker med gru på garderoben og andre steder der jentene visste at voksne ikke kunne gripe inn.

– Det gikk i himling med øynene, lavmælte kommentarer når jeg snakket i klasserommet, nye klær som ble ødelagt. Jentene i klassen smilte og lot meg være med i leken da voksne var i nærheten, men så snart de rundet hjørnet, begynte det igjen, sier Kari Myklebust, som i dag jobber som lærer og er spesielt opptatt av de sosiale relasjonene mellom elevene i klassen.

Hun mener at grunnen til at jenter velger indirekte metoder å mobbe andre på, gjerne to eller tre sammen mot en fjerde, er at jenter speiler seg selv i andre og har behov for å bli sett og hørt.
– Jenter søker nærhet, fellesskap og gjensidig avhengighet. De bruker gjerne samtalen for å understreke at de har like erfaringer. Relasjonen til andre jenter står i sentrum, og det blir tydelig markert hvem som tilhører fellesskapet og hvem som står utenfor, sier Myklebust, som mener at skjulte former for mobbing i mange tilfeller vil kreve nært kjennskap til offeret.

– Plagerne vet akkurat hvor man skal sette inn støtene, noe som er med på å gjøre denne formen for mobbing spesielt sårbar. Den mobbeutsatte jenta blir holdt utenfor en gruppering hun ønsker å tilhøre, og mobberne har et felles prosjekt.

«Kjære jenteforeldre i 7A.

Takk for et fint foreldremøte i går! Der fikk vi vite mye flott om barna våre og det er sikkert fortjent. Det jeg derimot IKKE kjenner klassen igjen i, er at det ble tegnet et bilde av en harmonisk jentegruppe uten særlige problemer. Det er ikke vår virkelighet.

Ingvild er blitt mobbet, utestengt, oversett, trakassert, truet og avvist i snart seks og et halvt år nå, av denne jentegruppa – disse, isolert sett, hyggelige, greie og flinke jentene!

Ingvild er TØFF! Hun står opp hver morgen og går til skolen med et smil og et håp om å få lov til å henge med noen i storefri. Ofte får hun ikke det. Ofte er kveldene leie da avvisninger er ferske minner som gjør det vanskelig å beholde håpet om en bedre dag i morgen. Ofte er det ikke avvisning engang – for det har skolen regler mot, ofte er det bare å bli oversett, behandlet som luft. Ofte henger Ingvild seg på dem som protesterer minst, bare så det ikke skal se ut som hun står helt alene for det er flaut! Flaut å være så upopulær, flaut å være ensom.

På foreldremøtet fikk vi høre om den «flotte» overnattingsturen klassen hadde vært på. For Ingvild var det ikke noen flott tur. Hun gråt i to dager etterpå fordi det hadde blitt krangel i teltet om hvem som skulle sove ved siden av henne – ingen ville.

Jeg skal ikke kjede dere med enkeltepisoder her. Dette har pågått over så mange år nå at lista er altfor lang. Men det skjer mye som jeg er sikker på at andre foreldre ikke aner og som jeg er sikker på at de ikke ønsker at barnet deres skal være med på. Jeg forstår at det er vanskelig å tro at barna kan være slik og jeg forstår at det letteste vil være å tenke at Ingvild er problemet.

Jeg vet at det er for sent for Ingvild i denne klassen, vårt håp er at ungdomsskolen blir bedre og at Ingvild klarer å fortsette kampen.
Takk for at du tok deg tid til å lese dette og takk for at du forsøker å ta det opp med barnet ditt på en måte som ikke gjør det verre.

Mvh. Anne»

JENTEMOBBINGEN ER IKKE SYNLIG.
«Mobbere definerer offeret som ingen. Kjenn litt på den: Du blir fratatt din personlige karakter og blir Ingen. En person uten verdi. Og du opplever at de fleste rundt deg stilltiende godtar dette. Jeg vil gjerne fortelle historien om Ingen.» Elin Dragland, kronikk i Aftenposten i 2009.

– Jeg fikk mange tilbakemeldinger fra folk fra hele landet som forteller om lignende historier etter at jeg fortalte om datteren min, sier Elin Dragland.

Hun er nå styremedlem i Foreningen mobbing i skolen, og kjemper for at lærere, politikere og alle oss andre skal våkne opp og innse at denne formen for mobbing er et så stort samfunnsproblem at alle må ta ansvar.
– Foreldre som tar opp usynlig mobbing vil ofte møte en vegg av benektelser i møte med skolen og dens støtteapparat, og svært mange skoler mangler kompetanse på hvordan de skal avdekke og håndtere mobbingen. De opererer med snevre og egendefinerte mobbebegrep som i hovedsak er synlig, fysisk og verbal mobbing, sier Dragland.

Jentemobbing er noe annet.
– På subtilt og tilsynelatende umerkelig vis opplever barnet at det blir utsatt for sosial ekskludering. Det kan for eksempel handle om at ingen vil være sammen med deg på gruppearbeid eller bli med deg hjem etter skolen. I motsetning til fysisk mobbing handler dette ofte vel så mye om det som ikke blir sagt og gjort. Hvis barnet for eksempel forteller noe i timen, blir hun i beste fall oversett, i verste fall møtt med himling med øyne, hånflir og kroppsspråk som tydelig forteller hvor håpløs hun er. En annen effektiv teknikk er usynliggjøring. Man overser offeret totalt, hilser ikke eller snakker ikke til henne. Dag etter dag. Mange medelever er livredde for å havne i samme situasjon som offeret, og blir derfor med på mobbingen i sin kamp for å beholde plassen sin på den sosiale rangstigen, sier Dragland.

Hun er redd for at begrepene «jentemobbing» eller «usynlig mobbing» kan være med og skape et inntrykk av at dette ikke er så farlig og at foreldre og lærere frasier seg ansvar.

– Forskning viser tvert imot at denne formen for mobbing er mer skadelig enn tradisjonell mobbing.

– DØMT TIL Å TAPE.
Hver dag kjemper tusenvis av jenter mot lysten til å bli hjemme. Hver dag setter de seg ved skolepulten. Hver dag blir et håp knust.

– Uansett hva den plagede jenta gjør eller ikke gjør, så kan de ta henne på det. Svarer hun på tiltale er det irriterende, og tier hun stille er det også feil. Hun er dømt til å tape. Det er vanskelig å komme ut av en slik situasjon uten en voksen inngripen gjort på en riktig måte, sier Kari Myklebust.

Ressurssterke familier pakker problemene ned i pappkasser og flytter, situasjonen blir løst for den det gjelder, mens mobberne finner seg nye ofre og skoler slipper å forbedre seg.

– Det føles både urimelig og urettferdig at det er offeret som må bytte skole, men mange ser seg nødt til dette som eneste utvei. Felles for alle de historiene jeg kjenner til om skolebytte er at barna har fått det bra på ny skole. Så hvis situasjonen er langvarig og fastlåst, er det mitt klare råd å prøve dette hvis man har mulighet, sier Elin Dragland.

SARAS HISTORIE
Sara trivdes godt både i barnehage og på skole fra første til siste halvdel av fjerde trinn på skolen. Hun hadde gode faglige resultater og en bestevenninne i klassen. Fra fjerde trinn ble klassen delt og hun mistet kontakten med sin beste venninne og måtte finne nye venner i klassen. Det gikk svært dårlig. Fra å være en blid og positiv jente, kom hun nå hver dag hjem, noen ganger gråtende, med historier om hvordan hun ble oversett, utstøtt og isolert. Til å begynne med forsøkte vi å snakke med henne og oppfordre henne til å være mer fleksibel, se positivt på ting og ta initiativ til nye kontakter. Vi forsto på dette tidspunktet ikke hierarkiet som var etablert i klassen, der vår datter dessverre hadde havnet nederst på den sosiale rangstigen. Vi kunne ikke forstå at en smart og flink jente med masse ressurser hadde problemer med å skaffe seg venner.

I noen tilfeller ble Sara direkte mobbet, for eksempel ved at skolesekken hennes og klærne hennes ble kastet i søppelet. Men disse tingene var konkrete og lett å gripe fatt i. Den usynlige mobbingen var mer komplisert og sammensatt.
Når dette hadde pågått i et halvt år, og vi gjennom ulike opplevelser etter hvert forsto hva vår datter kjempet med, tok vi problemet opp med hennes kontaktlærer. Det ble opprettet en jentegruppe, der man i samvær la fokus på å utvikle vennskap, snakke om mobbing generelt, men uten egentlig å adressere den situasjonen som vår datter var i. Resultatet av dette tiltaket var uten effekt for vår datter og problemene fortsatte.

Utover våren fortsetter vi vår dialog med skolen og etterspør kompetanse på å løse denne typen problemstillinger. Vi sender en skriftlig klage (iht. opplæringslovens paragraf 9 a). Først nå blir saken håndtert av skolens ledelse med beskrivelse av en rekke tiltak som skal hjelpe på situasjonen.
Mobbing eksisterte omtrent ikke på denne skolen, fikk vi vite. Skolen erkjente at vår datter var isolert og gikk alene, men aksepterte ikke at situasjonen kunne defineres som mobbing. 

Redningen for oss ble en kristen privat skole. Det var ikke det religiøse aspektet som lå til grunn for vårt valg, men en fullstendig annen holdning og innsikt fra skolens side på hvordan man etablerer og vedlikeholder et godt sosialt og faglig miljø på skolen. Et skifte av skole innebar at vi måtte betale en økonomisk egenandel og fikk en lengre skolevei, men gevinsten var en datter som på ny gledet seg til å gå på skolen.

ØKT FOKUS PÅ OBSERVASJON.
– Det viktigste forebyggende tiltaket er økt fokus på observasjon av kommunikasjonen og samspillet som foregår mellom barn i skole og barnehage. Det dreier seg om å bli mer bevisst på hva som fører til en bestemt adferd hos et barn, og det er viktig å øve på å skille det som faktisk skjer fra egne tanker om det som skjer, sier Tove Flack, universitetslektor ved Læringsmiljøsenteret i Stavanger.

Hun har tatt doktorgrad på skjult jentemobbing og har utviklet «Innblikk», et verktøy for å forebygge og avdekke skjult mobbing i skolen.
– Det dreier seg om å notere ned systematisk både det som blir sagt og gjort og hva barna uttrykker gjennom ansiktsuttrykk og kroppsspråk.

I forordet til «Innblikk» utdyper hun:
– Det finnes altfor mange barn som blir plaget på skjulte måter i årevis, uten at de voksne ser det eller griper fatt i mobbingen på en god måte. Det er en stor fare for å bagatellisere det som skjer og å misforstå situasjonen. Skjult mobbing har et uttrykk som ofte virker udramatisk og ufarlig for utenforstående, og derfor tror voksne gjerne at vanskene ligger hos offeret; «Hun er jo så stille og forsagt», eller «han har jo en veldig spesiell væremåte». Skjult mobbing kan ofte foregå over svært lang tid, og for mange kan plagingen medføre psykiske og sosiale vansker gjennom hele livet.

Mobbing mellom barn kan begynne enda tidligere enn i skolealder. Det gjelde å finne roten til problemene, ikke bare den synlige stilken som vokser på overflaten.

– Forskning om mobbing i barnehagen, viser at de små barna ikke er i stand til å operere så skjult fordi det krever en kompetanse de ennå ikke er modne for. Små barn kan imidlertid ha begynnende mobbeadferd som senere kan utvikle seg til mer bevisst mobbing. Da er det viktig at voksne griper inn og gir litt ledelse, slik at dette ikke etablerer seg som et negativt mønster. Små barn er mye lettere å lede enn de store. Det er i barnehagen den beste forebyggingen kan skje, sier Flack.

JENTER OG JUNGELLOV.
Elin Dragland mener at miljøet på skolen og i barnehagen ikke eksisterer i et vakuum, men reflekterer samfunnet rundt og en kultur der det er blitt sosialt akseptert å stemme hverandre ut slik de gjør i realityseriene.

– Vi lever i en tid der mange synes det er viktig å skape sin egen vellykkethet, og der hver enkelt kan måles i antall klikk på sosiale medier. Det å være sosialt populær er minst like viktig som gode prestasjoner på alle områder. I en slik kultur er det ikke rart at blant annet ensomhet og det å bli sosialt ekskludert fortsatt er omgitt med mye skam og tabu. Mange barn som opplever mobbing syns det er veldig flaut og skammelig, og gjør alt de kan for å skjule dette for foreldre og omverdenen. Foreldre som opplever at barnet blir mobbet, synes ofte dette er vanskelig å snakke om eller innrømme overfor andre. Jeg opplevde i likhet med mange andre en gnagende usikkerhet da vi sto midt oppe i situasjonen; Var det kanskje oss eller vårt barn det var noe galt med? 

– Forskning slår fast at mobbing kan ramme hvem som helst. Det handler rett og slett mye om flaks og uflaks – barnet havnet ulykkeligvis i en klasse med dårlig miljø. Økt bevisstgjøring og økt innsats fra oss alle er det eneste som kan snu mobbetallene.

Historiene i saken er anonymisert.


Uken(e) i bilder

$
0
0

Det har en tendens til å samle seg opp med små glimt fra hverdagen som ikke blir postet underveis. Jeg liker så godt å titte på disse når jeg får tid, se på den tiden som har gått siden sist. Her er noen bilder fra de siste dagene hos oss.

Kryper i vinduet
.. og forsikrer meg herved om at at "Guttestrikkeboka"er årets julegave til guttemammaer og guttebestemødre der ute.


Mammagarderobedetaljer fra den siste jobbuken.Mamma, vet du hva? Batman han er mann OG flaggermus!Toppluer er på moten blant norske hagekokker.


Det blir ikke så mye kulere stekematte enn dette...

2 og 3: Det er viktig å stille seg i vinduet der man bor, sant? Guttestrikkeboka er juleklar i bokhandlere og barnebutikker over hele landet nå, men det er ikke hver dag jeg kryper opp i vinduskarmen på strikkebutikken på tjukkeste Grünerløkka. Tilfeldigvis kledd i farmors gamle genser, en slags honnør til henne som har latt meg grave i skuffene hennes siden jeg var liten jente. Farmor Margot har vært hovedkilden til guttestrikken min siden Herman ble født og jeg er så sabla glad i den dama.

4. Andre vindusshopper. En left-over fra søndagen jeg var ute og lekte med Asfaltenglene.

5. Apropos hjemmebakte havrekjeks: Her ved Hermans barnehagesnacks. Den vesle boksen med to rom er fra Sistema hos Rafens.

6 og 7:Working mom details: Det veksler mellom vårtemperatur og halvkjølig høst i Oslo. Jeg jobber med tre store prosjekter som skal klarlegges for neste år og kjenner at den juleferien om en måned skal bli kjærkommen. Er forelska i den olivengrønne kåpa. Ikke hver dag man finner ytterplagg i alpakka. 400 kroner, hos Fretex Unika. T-shirt fra Nike, dressjakke fra Hope, skinnveske fra H&M og boots fra Tiger of Sweden.

8. Batman! Nabo Leo hadde egen skummelfest forleden. Konge, syntes Herman. Så fikk han være både sjørøver og flaggermus på en og samme uke. Sort bambussett fra Optimist of Norway er med på så mangt...

9. Tipp topp. Ameli har vært på overnattingsbesøk og vi kan vel bare erklære at duskeluer har kommet for å bli en stund. Hermans blå jakke i tovet ull er fra tyske Petit Cochon. Topplua er etter mønster fra Guttestrikkeboka (men det vet dere jo).

10. Hei sveis! Gutteluggen trengte stuss, så da ble ettermiddagen etter jobb og barnehage lagt til frisør. Ingen skamklipping før jul denne gangen, dog. Jeg har jo angst for at det skal bli for kort. Nå klipper vi bare lugg en stund, også ser vi hvordan det blir.

11 - 13: My boys! Disse tre søtnosene her hjelper mamma og tante Charlott med skoleboller. Apropos sveis, Hermans fetter Arne har verdens kuleste. Ser helt ut som et bilde av Lars fra type 1976. Den sorte og hvite silkonmatta kan man både tegne, kjevle og steike på. Gjett om den får komme til pers når julebaksten settes i gang om litt. Fra norske Sne Design her.

Vinn julepysj til liten og stor

$
0
0

Tenk å våkne opp på julemorgenene i disse deilige pysjene fra Lilleba. Vinn en til deg og en til mini!

Vi vil vite hvordan du helst tilbringer din julemorgen med barna – skriv hva dere liker å gjøre, hva dere ser på, tradisjoner og det som får dere i julestemning.

Send det til jul@mamma.no innen 30. november, og du er med i trekningen av en pysj til mamma og en til mini. Husk å sende ønskede størrelser (dame: S-XL, barn: 56-98 i hel pysj, 98-140 i todelt versjon), fullt navn og adresse i tilfelle du vinner!

Premien er fra Lillebas julepysjkolleksjon «Bjelleklang», og gaven har en samlet verdi på over 1750 kroner.

Lilleba & Herremann er et norsk klesmerke skapt av designerne Silje Sivertsen og Nina Eikerol. Produktene består av hjemmeklær, nattøy og undertøy til barn dame og herre i eventyrlig bambus.  

Slik finner du juleklærne til gutta

$
0
0

Det nærmer seg jul og for mange er det å finne juleantrekket noe av det som står på to do-listen for de neste ukene. Særlig til de minste (som gjerne har vokst fra fjorårets finstas). Mange synes at utvalget i butikkene er både mindre og dårligere til førstnevnte. Jeg er helt enig. Derfor kommer det her et eget innlegg dedikert våre minste herremenn (de fleste punktene kan helt klart brukes også for jentetøyet!). Gode tips til å ta med seg hele året.

Gutteklærtips:

Nøytrale farger og enkle snitt
Gutteklær i butikkene er ofte «kule» og «røffe», noe som innebærer mye trykk og farger på et og samme plagg. Om du ser etter ensfargede, rolige basisplagg er det mye enklere å bygge et antrekk som matcher. Slike klær fungerer ofte til både hverdags og fest og man slipper kjøpe et eget juleantrekk som kun skal brukes få ganger. (Forhandle med ungene i hverdagen. Kanskje kan de få ha «Spiderman» på undertøyet eller sengesettet hjemme i stedet for på alle klærne?)

Kardigan
Et av de mest anvendelige og fine gutteplaggene jeg kan komme på. Hjemme hos oss er dette plagget vi helt klart har mest av. En kardigan, i motsetning til en genser, endrer uttrykk med hva gutten har under. Med skjorte er den pyntet, med en t-skjorte er man klar for skole eller barnehage. En strikkejakke kan like gjerne være åpen som lukket. Praktiske er den også da den er lett å regulere varmen i. Det kan være en idé å velge dette foran dress til minsten.

Knebukser
Ei dame sa en gang til meg at disse var en «guttemammas skjørt». Nå vil vi neppe kle noe som i det hele tatt minner om et skjørt på guttene våre, men jeg forstår likevel hva hun mente. Knebukser er det plagget guttemammaer kan variere med. Hvorfor skal vi ha bukser som eneste alternativ? (Linker til hvor du finner slike nedenfor).

Skjerf, luer og leggvarmere
Det er gjerne de små tingene som gjør prikken over i’en. Finn frem de sakene som kanskje ikke er de første man tenker på: Skjerfet, bukseselene, hatten eller leggvarmerne og se hvordan de gjør hele forskjellen for antrekket. Høytiden er så mye mer enn bare julaften og både leggvarmere og skjerf gjør det lille ekstra for gutteantrekket ute på julebesøk.

Vær din egen designer
Hjemmestrikket tøy kan være ditt beste kort for en flott guttegarderobe. Når du ikke finner det du vil ha: Lag det selv! (Eller få noen du kjenner til å hjelpe deg). Da min sønn var liten fant jeg lite av det jeg så for meg i butikkene. Hjemmestrikket tøy ble en del av løsningen for en fin guttegarderobe, fri for superhelter og voksenklær i miniatyrformat.

Miks
Det er merkelig, men de beste antrekkene kommer ofte ut av det som ser litt tilfeldig ut. Jeg er fristet til å si: Forsøk å ikke kjøre klær fra samme produsent fra topp til tå. Miks strikk med valige klær, nytt med gammel. Skap mange antrekk med de samme plaggene!

Bli inspirert
Ta vare på bilder av antrekk du liker, for eksempel ved å lagre på telefonen din. Her på bloggen har det vært mange tips til juleklær til barna de siste ukene, og flere kommer. Det er vanskelig å gjøre et innlegg med konkrete plagg, da alle har ulik smak og ulike klær som allerede henger i skapet ens. Det viktigste er å bruke bildene fra der ute til inspirasjon. Hent dem frem når du går tom for ideer og sett sammen med det du har i skapet. Det trenger ikke være akkurat som det du så, det holder lenge med «noe som likner».

Velg kvalitet
Kjenn på stoffene i de plaggene du kjøper og sjekk lappen med hva de er laget av. Kanskje er det mer fristende å kjøpe tre bukser til 149 enn én til 400. Men kan det være at sistnevnte overlever alle tre og at man trenger bare den ene? Det lages mye dårlig barnetøy. Velger du kvalitet får du plagg som varer og kan gis videre, selges eller pakkes bort med kjærlighet til neste generasjon. Det som er billig får man sjeldent en krone igjen for når det er for lite.

Bryt med oppfatningene
!
De store produsentene har bestemt at vi skal ha et stort skille mellom «jente- og gutteklær». Slik var det ikke da våre besteforeldre var små. Gutteklærne var ikke kulere og mindre pene enn dem til jenter. Våg å gå bort fra forestillingene om hva som er typisk gutte- og jentetøy.

Tips basert på tekst fra Den store guttestrikkeboka. Foto av Helena Krekling.

Finner ikke kortbukser eller riktig kardigan? Lag det selv så får du noe som matcher! Som vesle Albin her.

Jul er kosedrakttid også, men man trenger ikke glemme de smår detaljene i gutteklærne av den grunn!

Brødrene Petter og Arne er klare for grytidligere morgener foran jule-tv i superundertøy og hjemmestrikkede leggvarmere.

Julen hos oss:Når jeg tenker meg om har vi aldri kjøpt et «eget juleantrekk» eller «17. mai-antrekk». Jeg er stor fan av klær som kan brukes til mye, og settes sammen igjen og igjen. Kortbukser har vært en favoritt siden Herman var liten, og jeg er veldig svak for matrosantrekk i alle høytider. Man trenger ikke ha en hel matrosdress! Det holder lenge med overdelen. Den kan brukes til både vanlige bukser og kortbukser. Årets grå juleshorts og strikket matrosgenser (Guttestrikkeboka) har alt vært med på bursdagsfest og til helgen skal den til pers i dåp. Shortsene skal varieres med skjorte og ulike kardigans gjennom hele julen. Vi har flere slike shortser som brukes andre året på rad. Man kan også sette løse bukseseler på dem og få et helt annet antrekk. Med sandaler, som her, blir uttrykket noe nostalgisk. Mens det blir røffere om man går for fine boots eller semskede guttesko til. Kortbukser til gutt kan man strikke selv etter et av mønstrene der ute, lete etter hos kjedebutikkene (hos Zara til de aller minste her) eller i ulike nettbutikker som denne blå utgaven til stor gutt som minner mye om Hermans. Den ser jeg lett for meg til både matrosgenser, skjorter, strikkeves eller strikkejakker.

Les også:


PS: Første vinner av give away'en "årets juleantrekk til barna" er nå annonsert på bloggens Facebookside.

// How to find the perfect boys outfit (both for Christmas, and the everydays). I'm fan of choosing pieces that can be put together for both.

Den nye yogaen

$
0
0

Hey, vil du vite hva jeg driver på med om kveldene for tiden? Mens jeg og Lars i vant stil pløyer oss gjennom den ene tv-serien etter den andre? Jeg strikker kjøkkenkluter, jo!

En gang fikk jeg to stykk hjemmestrikkede kjøkkenkluter av min beste venn til jul og det er faktisk en av de fineste vennegavene jeg har fått. Så mye kjærlighet lagt ned i noe så enkelt. Nå kunne man selvsagt kjøpt en trepack med fine farger på en eller annen utstyrsbutikk, men det ville ikke blitt det samme. Disse var som luksus på kjøkkenet! Så vidt jeg turte å bruke dem, hehe.

Som nyfrelst rillestrikkfantast tenkte jeg at det er på tide at jeg betaler tilbake den hjemmemekka gleden til venner i år. Det er bare å glemme å komme igjennom gensere eller liknende til ungene deres, men luksuskjøkkenklut! Det tar ikke mer enn én tv-kveld eller to (langt kjappere på nummer fem enn på den første). Til og med en og annen til vårt egen kjøkken, blir det.

Disse er strikket i egyptisk pimabomull, frem og tilbake. I sort og hvitt får de en finfin bølgeeffekt.

Har til og med avansert til mønster som skapes superenkelt ved å strikke en omgang rett/vrang. Og så en omgang rett. Gjentas til kluten er ferdig.

På ingen måter utfordrende og det passer meg suuupert! Etter det som føles som eviglange arbeidsdager i novembermørket (reagerer skikkelig på mørketiden) vil jeg helst tenke/telle minst mulig på kvelden. Burde sikkert gått og trent eller gjort annet fornuftig, men å komme meg på treningsstudio når det er mørkt klokka 16, det går bare ikke. Jeg får leve med at jeg er aktiv fra mai til oktober. Men det føles likevel godt å gjøre noe halvnyttig mens hodet kobler av i sofakroken. Tror jammen de hadde rett, de som sa at strikking er den nye yogaen.

Og om noen trenger tips til tv-serier fremover er det bare å spørre. Jeg og Lars er ram på dem. De siste ukene har vi sett: Orange is the new black (Netflix), American Horror Story (sesong tre er knallbra!), The Fall (Gillian Anderson fra X-files), Broen, Homeland, Luthor, siste rest av Breaking Bad (for en absurd serie), Downton Abbey, Top of the Lake (med Mad Men-Peggy Olson) og Sons of Anarchy. For å nevne noen.
// I once got a pair of knitted kitchen cloths from my best friend. This year it's time to return the lovable gift by making some for all of my friends. A great thing to do while watching tv-series during these dark november nights.

Julestemning i Tivoli

$
0
0

Det er lys, russiske eventyrslott og hvin fra svingende karuseller. Det er fristende gaver og duften av gløgg og brente mandler – det er jul i Tivoli i København.

Du kjenner det med én gang du er innenfor portene; skuldrene senker seg og det kiler forventningsfullt i magen. Selv om barna trekker i hver sin arm, og den ene vil bort og kikke på reinsdyret og den andre vil kjøre karusell, kan man ikke annet enn å la seg rive med av følelsen av julemagi i Tivoli i København.


RUSSISK JUL: Årets juleutstilling i Tivoli i København innehilder blant annet et russisk innslag, her med de kjente russiske kuplene.

EN EVENTYRVERDEN.
I år er det to tema som preger et julepyntet Tivoli: nordisk jul med granbar, lys, røde julehjerter og hvite trær, og et russisk tema med et slott med løkkupler, boder med fargerike fristelser og en miniutgave av den transsibirske jernbane.

Den virkelige magiske stemningen må man vente til etter mørkets frembrudd med å oppleve.

– Tivoli har tradisjon for en magisk lysstemning. Derfor setter vi enda mer fokus på lyset i år for å skape den helt egne klassiske julestemningen, sier utviklingssjef i Tivoli i København, Jacob Helenius.

For 20.ende år på rad er Tivoli i København åpent for publikum i førjulstiden. Det åpnet 15. november, og de holder det gående ut hele året med unntak av julaften og 1. juledag. I år er det for første gang også åpent på nyttårsaften der karusellene kjører hele dagen, restaurantene er åpne og det avsluttes med festfyrverkeri.


MORO FOR UNGA, MORO FOR MOR: Også mamma koser seg på Tivoli, her er det masse herlig juleshopping!

FOR HELE FAMILIEN.
For barna er et besøk i Tivoli selvfølgelig karuseller. Med et dagspass rundt armen, kan de kjøre så mye de vil, enten det er de klassiske karusellene som går rolig rundt, eller de mer fartsfylte attraksjonene.

Men det er ikke bare barna som kan kose seg i Tivoli. En vakkert pyntet park med blant annet 900 juletrær og 6600 svibler gjør det til en fin opplevelse for voksne også.

Dessuten kan man få unna mye av julegavehandelen i de nesten 50 bodene rundt i Haven i Tivoli. Her kan man kjøpe alt fra hjemmestrikkede sokker til håndlagde karameller og selvfølgelig julepynt i alle farger og fasonger.

DEILIG MAT.
Det er ingen grunn til å gå sulten fra et besøk i Tivoli i København. Man må absolutt stoppe opp i en av bodene og prøve danskenes julespesialitet æbleskiver, som dyppes i melis og syltetøy, og ta en kopp gløgg.

Her er det også mulighet til å sette seg ned og spise et bedre måltid på et av de mange spisestedene, enten du velger en klassisk dansk julefrokost eller går for asiatiske fristelser på Wagamama.

En av årets nyheter, er keramikkprodusenten Kähler, som har åpnet en lekkert innredet restaurant i Tivoli der de serverer salater, smørrebrød og middagsretter – og hvor du selvfølgelig kan kjøpe med deg den populære keramikken.

DAGSBESØK.
Det er riktignok om kvelden at Tivoli i København viser seg fra sin mest magiske side med tusenvis av funklende julelys. Men hvis du, som mange nordmenn, kommer med båten fra Oslo og bare har noen timer til rådighet i København, er det absolutt verdt å legge turen innom et julepyntet Tivoli. For barna er kanskje den beste opplevelsen å la seg snurre og slenge, og å få avlegge julegaveønsket helt personlig til julenissen, men for voksne er kanskje det beste at man faktisk klarer å legge av seg julestresset for en liten stund, og bare la seg rive med av førjulsstemningen.


TRADISJONEN TRO: Dette er det 20.ende året på rad at det åpnes juleutstilling i Tivoli i København, og det er stadig like populært!

Viewing all 725 articles
Browse latest View live