Quantcast
Channel: mamma
Viewing all articles
Browse latest Browse all 725

10 tips til skolestart

$
0
0

Den nye sekken er pakket, blyanten er spisset og det kribler i magen. Overgangen fra barnehage til skole er blant de største forandringene barnet ditt skal gjennom. Her er noen gode råd til ferske skolebarn og nervøse foreldre.

1) Gjør dere kjent på skolen

Mange barnehager tar med skolestarterne på besøk til skolen før sommerferien der de blir vist rundt og kanskje også får faddere. Ta gjerne direkte kontakt med skolen og gjør en avtale hvis ditt barn ikke får et slikt tilbud. Bli gjerne med barna og leke i skolegården i helgene. Skolestart føles tryggere både for foreldre og barn når de er kjent på skolens område og vet hvor do er.

2) Forbered barna sosialt

Skolen er veldig annerledes enn barnehagen. Det er færre voksne, flere regler og andre for­ventninger til barna. Derfor er noe av det viktigste at barna har lært sosiale ferdigheter som å sitte stille, vente på tur, stå i kø og gå på do selv.

3) Forbered barna faglig

Førsteklassingen trenger ikke å kunne lese, regne og skrive navnet sitt før skoleklokka ringer inn, men gi dem gjerne oppgaver å bryne seg på som ligner på skoleoppgaver. La dem bruke oppgavehefter, gå på bokstav- og talljakt når dere er på tur, bak bokstavrundstykker eller lær tall når dere er i butikken. De fleste barn er svært lærevillige i denne alderen, så snik inn litt hjemmeskole så ofte du kan.

4) Gi barna mestringsfølelse

Noe av det viktigste vi voksne kan gjøre, er å gi barna mestringsfølelse. Barna blir utrolig stolte når de kan rekke opp hånden og svare på spørsmål, skrive navnet sitt eller kanskje kan noen ord på engelsk. Den selvtilliten mestringsfølelsen gir, er gull verdt på skolen.

5) Finn skolevenner

Kanskje er barnet ditt så heldig at hun kommer i klasse med mange fra barnehagen, men ved skolestart oppstår uansett andre vennekonstellasjoner og nye venner kommer til. Hjelp barnet med å finne frem til klassekamerater og legg til rette for at barnet kan utvikle nye vennskap.

Netboard will be here

6) Bli kjent med foreldrene

Invester litt tid og krefter i å bli kjent med de andre foreldrene til barnets klassekamerater. Du skal mest sannsynlig forholde deg til disse menneskene i mange år fremover, og det er både nyttig og hyggelig å bli kjent med dem. Det gjør det lettere å legge til rette for vennskap, men også å ta opp eventuelle ubehagelige ting som måtte oppstå i klassen.

7) Snakk positivt om skolen

Barnets opplevelse av skolestart er veldig knyttet til foreldrenes. Hvis foreldrene føler seg trygge og er positive, er barna det også. Unngå å snakke negativt om lærere, skolens ledere andre foreldre og barn, særlig hvis barna hører på.

8) Sett deg inn i rutinene

For foreldre er overgangen fra barnehage til skole stor. På skolen og SFO/Aktivitetsskolen er det få voksne, og du kan ikke regne med daglige rapporter om ditt barn. Les derfor alle lapper som kommer fra skolen, og sett deg godt inn i barnets ukeplan. Da kan du følge med på hva barnet skal gjøre, og også ha utgangspunkt for å snakke om skoledagen. Finn også ut hva barnet trenger av skiftetøy og innesko og sørg for å titte innom plassen ved henting og levering for å se om alt er på plass.

9) Engasjer deg

Jo mer du engasjerer deg i barnets skolehverdag, jo tettere kan du følge opp. Meld deg som klassekontakt eller i FAU (foreldrenes arbeidsutvalg) eller bli med å organisere vennegrupper eller følgegrupper til og fra skolen. Du får godt innblikk i hvordan skolen fungerer, mulighet til å påvirke, og de fleste barn synes det er stas at foreldrene er engasjerte i deres skolehverdag.

10) Myk start

La gjerne barna begynne på SFO/Aktivitetsskolen en uke eller to før selve skolestart. Da får de en gradvis tilvenning til den nye hverdagen. De blir kjent med omgivelsene, de voksne og andre barn før skolen starter. Sørg også for at skolen får nok og nødvendig informasjon om ditt barn. Barnehagen skal ha overføringsmøter med skolen, og noen uker etter skolestart får du en samtale med lærer, men ta gjerne direkte kontakt med personalet på skolen, enten det skulle være å informere om medisiner barnet bruker eller andre spesielle behov, eller om barnet ditt trenger å bli møtt av en voksen og en hånd å holde i når mamma eller pappa vinker farvel. Jo mer skolen vet om barnet ditt, jo lettere blir det å gi dem en god skolestart.

Kilder: Foreldreutvalget for barnehager (FUB), førskolelærer og forfatter av skolestartboken «Klart jeg kan», Terje Krogsrud Fjeld og erfarne foreldre.

Stats read: 
0
Stats like: 
0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 725