Quantcast
Channel: mamma
Viewing all articles
Browse latest Browse all 725

Vinterlandet Lillehammer

$
0
0

Hvis du er glad i ski og snø kan det hende du likevel skal tenke deg godt om før du bestiller den turen til alpene. Drøye to timer fra Oslo ligger Lillehammer – en koselig, liten by og et vinterparadis.

Aking i Kanthaugen

– Jeg vil ikke ake med deg, pappa, du bremser aldri!

En morsk femåring står med armene i kors og ser bryskt opp på faren sin. Og vi skjønner ham godt. Det går fort i akebakken på Kanthaugen hvis man ikke bremser, men de solide kjelkene er enkle å både styre og bremse, så det er helt opp til en selv hvor fort det skal gå. Med mindre man er fem år og avhengig av å sitte på, da. Det er nemlig tiårsgrense for å kjøre selv.

Kanthaugen er den gamle freestylebakken fra OL i 1994. Den ligger rett til høyre for hoppbakkene (er du heldig, får du sett hoppere som trener) og har et eget trekk som drar deg og kjelken til toppen. Hjelm og briller fås i billettbua, og en familiebillett koster kr 520,- for en time, noe som holder lenge, i alle fall med små barn.

Kanthaugen åpner for sesongen på julaften og holder åpent resten av vinteren.

 

Ski på Skeikampen

Spør en innfødt Lillehamring om hvor han helst drar for å stå på ski, og sjansen er stor for at han svarer Skeikampen.

Skeikampen er Lillehammers eldste alpinanlegg. Hit kom den første langrennsturisten i 1895 og den første alpinheisen ble bygget i 1959.

Siden har det blitt tilsammen 11 heiser og 17 nedfarter. Skeikampen ligger så høyt at det er gode snøforhold gjennom hele sesongen – her opererer de faktisk med snøgaranti.

– Ååå, sånn heis tør ikke jeg å ta, mamma!

Mille (7) skuler bort på tallerkenheisen. Hun foretrekker rullebånd som ofte finnes i barnebakkene, og slike finnes det til alt hell to av i barneområdet på Skeikampen. Det første er i en ørliten bakke som så vidt heller nedover. Vi starter her. Neste stopp er rullebånd nummer to, i den litt lengre bakken, med fargerike hinder og porter til å kjøre gjennom.

Litt om Skeikampen

  • 11 heiser og 17 nedfarter med ulik vanskelighetsgrad. Barneområdet er 3000 kvadratmeter stort, men oversiktlig for foreldre som skal følge med. Det finnes to grillhytter ved barneområdet hvor man kan ha med ved og fyre opp for grilling av medbrakt mat. I tillegg finnes en rekke spisesteder, blant annet Nystua midt i bakken, som faktisk var privat hytte helt frem til 2002.
  • Skeikampen er et eldorado for alle som er glade i ski – også langrenn, med 200 km langrennsløyper som i tillegg er knyttet sammen med andre løypenett. I helger og i vinterferien arrangeres egne skirebusløp for barn hvor premien er vaffel og kakao.
  • Skiskolen på Skeikampen har egne barneklubber for barn fra 3 år.
  • I Terrengparken finnes fun boxes og rail lines som særlig mange store barn synes er gøy. På Skeikampen finnes også skøytebane.
  • Alpinsenteret åpnet for sesongen 15. november 2014. 

OPPSKRIFTEN PÅ SUKSESS.
Barna ser ut som små månelandere med de store hjelmene sine. Noen kjører i sele. Noen henger mellom bena på foreldrene, mer eller mindre oppreiste og stødige. Andre kjører i «pizza» med hendene på bøyde knær og blikket stivt foran seg – litt raskere og litt tryggere for hver tur.

I et par timer henger vi rundt i barnebakken. Til alt hell er det vindstille og strålende sol, og det finnes ikke bedre sted å være.

Fra mindre vellykkede dager i skibakken tidligere, har vi lært oppskriften på suksess: Hyppig påfyll av mat og drikke, og å ta alt i barnas tempo.

Derfor har vi tatt kakaopauser og brødskiver. Kjørt noen turer til. Smurt solkrem i vinterbleke ansikter. Baset i snøen. Funnet en venn. Oppdaget en hule. Spist litt sjokolade. Kjørt litt mer. Lært å svinge litt. Etter hvert begynner barnebakken å bli kjedelig.

PROGRESJON I BAKKEN!
– Mamma, jeg tror jeg har tatt sånn tallerkenheis før, jeg!
– Å, tror du det? Skal vi prøve, da?
– Ja!

Og så prøver vi. Og det går fint og vi kjører ned den «store» bakken som er enda gøyere. Glemt er den lille bakken med de fine røde og gule portene for hun er blitt stor nå, og det er her hun vil være resten av dagen. Neste gang kanskje vi blir med i stolheisen, den som pappa og de store barna tar helt til toppen. Men det blir neste gang.

Netboard will be here

Langrenn på Sjusjøen

Det er mange fine steder å gå langrenn på Lillehammer, men dette må være et av de fineste. I 2012 ble stedet faktisk kåret til Norges beste sted å gå langrenn! Men Sjusjøen har mer enn sine 350 km langrennsløyper – dette er også et lite alpinsenter med tre heiser og sju nedfarter.
I tillegg har senteret en 300 meter lang barnebakke, og den er gratis for alle!

 

Magi i Hunderfossens vinterland

En syngende isprinsesse. Hekser og troll. Kvitebjørn kong Valemon. Fyrverkeri og Askeladden som leker med ilden.
Dette er bare noe av det du kan oppleve i Vinterland på Hunderfossen, cirka 15 minutters kjøretur utenfor Lillehammer.

Noen uker hver vinter åpner dette vintereventyret, som bare er åpent om ettermiddagen og kvelden for at man virkelig skal oppleve magien etter at mørket har senket seg og trollene våkner.

ISHOTELL OG ISKATEDRAL.
– Kan vi se på skuespillet i skogen?
– Kan vi gå til heksa?
– Kan jeg kjøre snøscooter?
– Kan vi kjøre hest og slede nå?
– Se! Der er mannen med ilden igjen! Kom!

Og slik går de tre timene i Vinterland. Fristelser på alle kanter, barn og voksne kledd i lag på lag som gisper, ler, klapper og finner en spark som de kan suse videre på til neste attraksjon.

Her er det så mye gøy å gjøre at det nesten ikke blir tid til alt sammen i løpet av de tre ettermiddagstimene parken er åpen.

Men vi må en tur innom snøhotellet. «Oj, se!» er antagelig de mest brukte ordene her inne, hvor nye rom med stadig vakrere utskjæringer i snøen åpenbarer seg.

– Går det an å sove her inne, mamma?
Og det går an, i senger med store skinnfeller, og med lykter i små hyller i snøveggen.

– Men kommer alt til å smelte igjen?!
Vi deler den ørlille sorgen over at alt det vakre kommer til å forsvinne, samtidig som det er ekstra spennende at dette bare er noe som får være en kort stund.

Det samme gjelder den vakre iskatedralen, en nydelig kirke i is og snø, som er blitt et svært populært sted å gifte seg.

MANGE TILBUD, FOR LITEN TID.
Når tærne begynner å bli frosne, er det heldigvis mye spennende innendørs også. Den lille prinsens reise gjennom verdensrommet kan oppleves i 4D-kino, og i Eventyrgrotten inne i det store trollet som kan sees fra E6, vises Ivo Caprinos filmer hele kvelden. I Eventyrslottet kan du møte kjente eventyrfigurer.

Vil du spise middag, er restauranten åpen, men vi velger å gå til bålgrillen hvor vi kjøper kalde pølser på grillspyd og benker oss på halmballene rundt bålet og griller pølser og drikker varm kakao.

Kvelden er snart over og det var mye vi ikke rakk; Trollfallet, høydeparken, snøraftingen. Det får bli neste gang. Etter avslutning med fyrverkeri er vi kalde i kroppen og fulle av inntrykk.
– Jeg er trøtt jeg, mamma. Jeg vil legge meg. Kanskje jeg drømmer om isprinsessen. Hun var veldig fin. Og om trollene. Det var ikke slemme troll, mamma. De var kjempesnille!

Tips! Vinterparken er dessverre ikke åpen hele vinteren, men utvalgte dager i uken i februar, fra kl. 17–20. Sjekk Vinterparken.no for informasjon. Det lønner seg å være der når det åpner, for her er det mye å oppleve og de tre timene går fortere enn man tror! 

Andre attraksjoner i Lillehammer­området

Alpint
I tillegg til Skeikampen finnes flere alpinanlegg i området, blant annet Hafjell, Kvitfjell, Gålå og Sjusjøen. Det samme heiskortet gjelder alle disse fem stedene. Sjekk Lillehammer Ski Resorts.

Maihaugen
Maihaugen er et eventyr hele året, og har mange arrangementer for barn, blant annet julemarked den siste helgen i november og Barnas vinterdag i vinterferien med hundekjøring, aking, hopping, tømmerhuggerleir, skiskyting og kanefart.

Storgata
Å rusle nedover Storgata en fin vinterdag, er en hyggelig opplevelse i seg selv. Her finner du sportsbutikker på annenhver meter (føles det som), men også mange koselige kafeer og ikke minst: Fine butikker. Vi nevner i fleng: Kafeer: One Hand Clapping, Lykkelige dager, Park­kafeen, kafeen på Kunstmuseet. Butikker: Libertine (interiør), Folk & Røvere (barneklær, interiør), Strada (mote og kaffe) …

Kunstmuseet
Lillehammer Kunstmuseum er alltid et fint sted å ta med barna til. I feriene har de ofte egne aktiviteter for barn, følg med på nettsiden.

Vegmuseet
Ved Hunderfossen ligger Vegmuseet som også har egne vinteraktiviteter – i tillegg til en fin, liten «isenkram» som mor kommer til å like.

Bob
Rett ved Hunderfossen ligger Bob- og akebanen som ble bygget til OL i -94. Her kan du kjøre bob både sommer og vinter, aldersgrense er 10 år med foresatte.

Pluss …
I tillegg til det vi har skrevet om her, finnes det mye annet å gjøre i Lillehammer-området, som for eksempel hundekjøring, trugeturer, kanefart, isfiske, lekeland og badeland. Sjekk Lillehammer.com for mer informasjon.

Stats read: 
0
Stats like: 
0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 725