REISE MED BARN PÅ SLOTTSFERIE I DANMARK:
Det er ikke uten grunn at området nord for København har fått tilnavnet Kongenes Nordsjælland. Her ligger slottene nemlig tett, og helt fra middelalderen og frem til i dag har området vært en yndet lekeplass for de kongelige som ville ut av byen og jakte og nyte livet i grønne omgivelser.
Dagens kongelige tilbringer fortsatt mye tid her, og er du heldig kan du kanskje få et lite glimt av dem rundt Fredensborg Slott, men mer om det senere.
Vi vil også flotte oss på slott, og har funnet frem til Sauntehus Slotshotel, riktignok ikke like stort som de kongelige slottene, men like fullt et slott der vi skal sove i himmelsenger – to store og to små.
– Å, her kunne jeg ha bodd, utbryter Jakob (8) og løper over den grønne plenen i den store hagen som omgir slottet.
Når han får høre at det er svømmebasseng i kjelleren, blir han helt sikker på at dette er stedet for ham. Og når vi ser menyen i slottsrestauranten og nipper til et glass kald hvitvin på balkongen, er mamma og pappa også ganske enige.
Netboard will be here |
Nyttig på nett:
|
OGSÅ FOR SMÅ PRINSER OG PRINSESSER.
I grønne omgivelser, omgitt av murhus med bindingsverk og de karakteristiske stråtakene, ligger slottet, bare en liten times kjøretur fra København. Og selv om det er hvite duker, sølv og krystall på bordene og lysekroner i taket, er barna hjertelig velkomne.
– Her har vi barnemeny, badebasseng og store plener å løpe på, så vi har ofte barnefamilier her hos oss, sier den blide resepsjonisten.
Vi tar henne på ordet og tar med våre to gutter inn i speilsalen for å spise middag. Menyen er en femretter, men med barn som ikke er veldig glade i å sitte lenge ved bordet, nøyer vi oss med to, der barnemenyene er langt fra den sedvanlige hamburgeren, men fersk kylling, nypoteter og friske grønnsaker.
– Og til dessert til barna er det safranis og Nortug-tær, spøker kelneren, som ser at barna har fått los på sjokoladekaken.
Han forteller også at hans egne barn har lekt med kronprinsbarna i slottshagene i området, og er vi heldige, kan vi kanskje se noen kongelige vi også.
Tips: Ta den lille fergen som går fra Hillerød torg til Fredriksborg. Hillerød er en veldig koselig by med gode kafeer og shoppingmuligheter, enten du liker de små, unike butikkene eller de større kjedene – og en bilfri gågate der barna kan løpe fritt.
ET VIRVAR AV SLOTT.
Så mange slott er det på Nordsjælland, at det er lett å gå i surr. Dagen etter skal vi besøke Fredriksborg slott, som ble bygget av Christian 4. tidlig på 1600-tallet, og som nå huser Det Nationalhistoriske museum i Danmark. Vi svinger av veien der det står «slott» og ungene løper glade mot inngangen der en gardist med den karakteristiske bjørneluen står vakt.
– Holdt!
Soldaten retter geværet ut, og barna skvetter til. Her er det tydelig at vi ikke kommer lenger. Så kommer en hyggelig dame og forklarer hvorfor.
– Dronningen bor her nå, så slottet er ikke åpent.
– Men er det ikke en museumsdel vi kan komme inn i?
– Nei, ikke med mindre dronningen inviterer dere inn på te, smiler hun.
Da blir misforståelsen oppklart. Vi er nemlig på Fredensborg slott, der kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og deres fire barn bodde inntil nylig.
Slottet brukes flittig av kongehuset på store dager som bryllupsfester og fødselsdagsfester, og nå er det altså dronning Margrethe som holder hus der.
Vi fortsetter noen kilometer videre, og der stikker spirene fra renessanseslottet Frederiksborg opp bak murhusene.
– Jeg har ikke lyst til å dra til det andre slottet, sier lillebror.
– Hvorfor ikke det?
– Da blir jeg bare misunnelig fordi det er større enn mitt, smiler han lurt.
SPEILSALER, RIDDERSALER OG SLOTTSHAGE.
På Frederiksborg kan barna få en liten smak av hvordan det var å være kongelige barn i gamle dager. En utstilling med klær viser at fløyelsjakker og store kjoler med stativ var antrekkene.
Vi kan få en liten smakebit av det kongelige livet ved å rusle gjennom speilsaler, riddersaler og rikt utsmykkede rom på det fantastiske slottet.
Museet forteller nå over 500 års danmarkshistorie gjennom malerier, portretter, møbler og kunstindustri, og det er lett å la seg fascinere av alt det storslagne. For barna tilbys også vekslende aktiviteter gjennom hele året, enten det er å skrive med blekk og fjærpenn, gå på portrettjakt eller å kle seg ut.
Man må ikke forlate Frederiksborg uten å gå tur i den fantastiske slottshagen der busker og hekker er formet til kunstferdige mønstre i renessanseanlegget. Her kan man også ha med mat og spise ute i det fri, hvis man ikke lar seg friste av de høye smørrebrødene og eplekaken på den hyggelige kroen ved inngangen.
– Jeg tipper at barna som bodde her i dette slottet hadde det fint, men sikkert litt hardt også. Jeg mener, det var sikkert ikke så lett å leke i de klærne, og foreldrene ser ganske strenge ut på bildene, konkluderer 8-åringen, som likevel synes det har vært fint å få en smakebit på det kongelige livet.
– Det er fint å sove i himmelseng på slott, men jeg gleder meg til å komme hjem til rommet mitt.