– Allerede da jeg var gravid med Herman (nå 3 år) lette jeg i skuffene til bestemor etter gamle strikkeoppskrifter. Jeg greide ikke finne de gutteklærne jeg var ute etter i kjedebutikkene og tenkte at da fikk vi lage det selv. Dermed startet jakten på gamle mønstre, sier Charlott Pettersen (31).
På bloggen har hun tatt til orde for at gutta fortjener like fine klær som jentene, og hun har – til stor støtte fra sine mange lesere – ergret seg over utvalget i kjedebutikkene. Pettersen driver en av Norges største barneklærblogger og strikk til barn har vært en stor del av den siden hun startet i 2010.
– Det er alltid fokus på jentene. Når de store motehusene lanserer barnekolleksjoner så er det til jentene, og når de store kjedene inngår samarbeid med kjente designere er det jentene det fokuseres på. Kjedene forteller med gutteklærne sine at gutter skal være tøffe og kule – ikke noe annet. Jeg vil ikke være med på det. Guttemammaer vil også ha fine klær!
FØRSTEOPPLAGET UTSOLGT.
Og boken var en suksess før den i det hele tatt nådde bokhyllene. Hele førsteopplaget på 5 000 eksemplarer var solgt ut på forhåndsbestillinger via nettbokforhandlere. Nå trykkes andreopplaget, og den noe nervøse bokforfatteren er glad for den gode mottagelsen boka har fått.
– Førsteopplaget var på 5 000 bøker og jeg vet ikke om jeg hadde trodd at vi skulle toppe det. I hvert fall ikke etter så kort tid. Man tør aldri håpe på slikt før det skjer og jeg må innrømme at jeg først tenkte at bokideen min var noe smal.
– Hadde du ventet at det skulle bli en suksess allerede før salgsstart?
– Absolutt ikke, men jeg tar det som et tegn på at mange guttemammaer og guttebestemødre føler det samme som jeg gjorde: At det var på tide at guttene fikk sitt eget. Dessuten får jeg nå mange henvendelser fra lesere som sier de vil strikke fra den både til guttene og jentene sine. Det er jeg veldig glad for å høre. Jeg skulle ønske det ble laget mye mer klær som kunne brukes til begge kjønn der ute, akkurat som de gjorde da våre foreldre og besteforeldre var små.
For det ble jo strikket meget mer for et par generasjoner siden, og så ble det stille. Nå er dog strikking på full fart tilbake.
– Strikking hoppet over en generasjon nesten. Men nå tar det seg opp igjen. Jeg tror dette skyldes at vi er mer opptatte av kvalitet og at ting skal kunne brukes igjen og igjen, noe hjemmestrikk ofte nettopp symboliserer, sier strikkebokforfatteren.
LÆR Å STRIKKE PÅ YOUTUBE.
Hun fryder seg over strikkebølgen som feier over landet.
Da Charlott selv begynte å strikke igjen etter å ha latt pinnene ligge i 15 år, oppdaget hun at det satt i hendene.
– Jeg lærte å strikke av min bestemor da jeg var liten jente, og det er jo som å sykle! Jeg visste hvordan jeg skulle legge opp, og det helt grunnleggende kom tilbake av seg selv – med bare bitte litt hjelp av Youtube, ha ha.
Selv holder hun seg til de enkleste oppskriftene – og hun får andre til å hjelpe seg.
– Da Herman var mindre, hendte det at jeg bestilte fra strikkekyndige damer som jeg fant på nettet. Men det går jo også an å be bestemor om å lage jakken, og så kanskje tante kan ta buksen, så lager du selv luen og vips så har du et helt sett!
Alle strikkeplaggene i boken er laget sånn at du bare kan bytte ut litt farger, og vips – så har du strikk til jenter også.
– Alle plaggene er ganske kjønnsnøytrale. I tillegg trenger du ikke bare strikke til dine egne barn. Folk tenker ofte ikke på hvor utrolig hyggelig det er å få hjemmestrikk i gave! Da gir du bort klær av god kvalitet, pluss at det er hyggelig at du har lagt sjelen i det, sier Charlott.
GODE, VARIGE MATERIALER.
Oppskriftene i boken er dels hennes eget design, dels nye fra norske strikkeprodusenter, og dels gamle fra skuffene til bestemor og hennes venninner i nord, hvor Charlott kommer fra.
– Vi måtte gjøre om en del på de gamle oppskriftene. Før strikket de gjerne med akrylgarn og det er jo noe vi helst ikke velger i dag. Kunstmaterialer får vi i billigklærne på H&M og Zara. I Norge har vi i dag et stort fokus på ull og varianter som alpakka og merinoull er helt klart det aller heteste.
– Det blir jo ganske kostbart, i alle fall hvis man skal få noen til å strikke for seg?
Det blir stille et ørlite øyeblikk før strikkeentusiasten slår ut med hendene.
– Men tenk på hva du sitter igjen med! Et plagg i hundre prosent naturmateriale som kan strikkes litt ekstra lang på ermene og bena, og som kan brukes dag etter dag i år etter år, og som kan pakkes ned med kjærlighet og brukes igjen av nestemann. Det handler om kvalitet, om å motvirke motepresset og om miljø. Å strikke selv er en motreaksjon til masseforbruket og så uendelig mye finere enn det masseproduserte!
TOPPERS LUE
Hvem skulle trodd det? At den gode, gamle topplua skulle komme tilbake? Håndlagde dusker er igjen den kuleste pynt. På Instagram driver mammaene og lager utgaver som festes på en snor og henges opp på barnerommet som dekor, mens store, utenlandske strikkemerker fester dem på både luer og små sokker. På en strikkelue gjør dusken seg ekstra godt. Lag en stor og gul utgave, og la den lyse opp vinterantrekket. Like fin på aketuren som til helgebesøket hos mormor. Og du: Om det ikke er altfor kaldt, kan man brette luen opp ovenfor ørene, slik Tommy fra Lindgrens bøker om Pippi Langstrømpe gjorde. Superkul gutt (eller jente!) i en fei.
- Størrelse: 2–3 (4–6) 7–8 år
- Design: Charlott Pettersen
- Mønster: Linda W. Ringen
- Materiale: Drops Alpakka (100% alpakka)
- Farge nr. 2923 (okergul): 150 (150) 150 g (inkl. om lag 50 g til stor dusk)
- Pinneforslag: Rundp (40 cm). I denne oppskriften er det brukt dobbel tråd på pinne nr. 3 og 4.
- Obs! Om enkel tråd skal benyttes, følges pinneforslaget som er anbefalt på garnet, eller det pinnenummer du må ha for å få strikkefasthet 24m = 10 cm. Maskeantallet vil avvike fra oppskriften ved bruk av enkel tråd.
Slik gjør du:
- Legg opp 80 (88) 96 m med dobbel tråd på p nr 3. Strikk
- 12 omganger vrangbord, 1 r,
- 1 vr. Bytt til p nr 4 og strikk r til arbeidet måler ca. 19 (22) 25 cm.
- Så strikkes 2 m r sammen en hel omgang (= 40 (44) 48 m igjen på pinnen). Strikk 2 omganger r, trekk tråden gjennom alle maskene, og fest godt.
- Lag en stor og god dusk og fest på toppen. Bestem selv om den skal være løs eller fast.
Dusk:
Man trenger ikke lenger klippe ut sirkler i papp for å lage dusker. På hobbyforretninger (for eksempel på Panduro) får man varianter i plast i ulike størrelser som kan brukes igjen og igjen. Man surrer tråden rundt helt til hullet er fylt, klipper opp hele veien rundt, og knyter så godt til med hyssing.