4 late morgener. Fantastisk fruhstuck. Ferskpressede vitaminbomber med epler og ingefær. Omeletter, kjøttpålegg, oster og steinovnsbakt brød. Ingen kan sin frokost slik som tyskerne, og vi har nytt den til fulle sammen med andre bruddstykker av Berlin. Vi har bare vært mamma, pappa og Herman denne siste uken. Her er mine bilder fra reisen vårt til Berlin.
Vafler til kvelds. 2 x H.
En absolutt favorittkåpe denne høsten lufter seg i Kreuzberg. (Kåpe: Lindex, grå jeans: Diesel, Vans, Ray-bans og veske i skinn Sandqvist).
Det beste jeg vet i hele verden.
Hey, se hva jeg fant! Fordums Sandnesgarnmønster fra Guttestrikkeboka henger på rad og rekke sammen med norske lussekofter i Berlins second hand-butikker for barn.
Kjøkkenhåndklær blir aldri det samme igjen. "Save the earth. It' s the only planet with coffe". Fra Prettyberlin.com.
C i juice-himmelen en tidlig morgen.
Merinoulljakke, Strikk til mamma og mini. Jeans: Mini Rodini. Skjerf: Zara. Sneakers: Adidas samba.
"Er det deres barn?"
Lage egne fløyter. Et barnemuseum.
Berlin. Kanskje ikke det mest naturlige reisemålet for en småbarnsfamilie som (denne gangen) overhodet ikke var ute etter verken shopping, barneklær eller å være de helt store turistene. Men byen burde være det. Et naturlig valg. En europeisk storby med mer særpreg, takhøyde og større allsidighet skal man lete lenge etter.
Det var dog ikke tilfeldig at vi tre havnet her. Hermans vesle kompis fra barnehagen flyttet hit tidligere i høst og vi spøkte fra dag en med at vi skulle reise og besøke dem. Det er jo slikt man sier, men som stort sett aldri blir noe av. Plutselig bare bestemte vi oss. Hvorfor ikke? Lars elsker Berlin. Jeg ville gjerne oppleve den på nytt. Og vi hadde sabla bra mennesker å henge med.
Berlin er noe ganske annet enn andre, europeiske millionbyer. Den er bygget for å tåle enda flere mennesker (i motsetning til London, eller for så vidt Oslo) enn de fire millionene som bor der i dag, og det merkes. Det er en by med plass til mennesker! Fortauene og alleene er brede som en flerfeltsvei. Lekeplassene og grøntarealene er mange og enorme. Og med flere hundre, sjarmerende kafeer innenfor hvert område står man aldri i kø eller blir overveldet av støy. Byen strekker seg utover et vanvittig areal og reiser dere med små barn kan det være et godt tips å velge ut en bydel. Den som passer dere best. Nyt den til fulle med alle de tilbud den har, og spar den store sightseeingen til de blir større.
Her er noen kick ass saker å gjøre i Berlin med små unger:
Å bo:
Vi leier alltid privat hjem via Airbnb når vi reiser. I Berlin får man mye for pengene og sammen med flyreiser ned i 299 kr per pers én vei (fra Oslo), blir det fort en tur som er ok tilpasset lommeboka. Det hjelper også at reisen bare tar en times tid. Berlin er delt inn i en rekke, gigantiske bydeler. Mittet er storbykjernen, med støyende trafikk og gigantiske kjøpesentre. Der kan man reise på dagstur, om man orker. Lars ville bo i Kreuzberg (Berlins svar på Oslos Gamleby), men vi var noe seint ute med å få tak i leilighet. Omsider falt valget på Prenzlauer Berg, et sted som kan minne om Grünerløkka (kafeene, småbutikkene, parkene). Uten sammenlikning forøvrig, ikke rart vi følte oss hjemme fra dag én. Vi leide denne leiligheten.
Spise
Finn gata Oderberger Strasse i Prenzlauer Berg! Her ligger de beste lunsj/frokoststedene på rad og rekke. Vi forelsket oss komplett i sjarmerende Engelberg med sine rustikke trebord, frokosttallerkener og pressede juice. Her kunne vi sitte et par timer hver morgen. Spise, snakke, lese bok for Herman eller tegne tegning etter tegning med ham, imøtekomme hans nye interesse for bokstaver (hjelp, så lite tid det er til slikt i hverdagen. Jeg må skjerpe meg der). For ettermiddagen finnes Kauf dich Glücklich med fargerike møbler, varme belgiske vafler og himmelsk iskrem. Middag: Om ditt som mitt barn lever på pizza, pasta og pølser på ferie, så har man kommet til riktig sted. Å ta en tysk hot dog fra en av de mange pølsebodene i hånda er obligatorisk. Forøvrig spiste vi voksne take away-mat på balkongen i leiligheten etter at barna var i seng. En fordel med leilighet kontra hotell. (PS: I den samme gata ligger en over 100 år gammel brannstasjon, med rødmalte jerndører på rad og rekke, slik man bare ser på film. Her kommer brannbilene susende ut. Står ungene og henger litt med lengselsfulle øyne er det stor sannsynlighet for at brannmennene kommer og henter dem med inn på omvisning).
Machmit museum for barn ("Bli med-museet")
En gammel kirke har blitt til et lite eventyrland. Her kan ungene lage fløyter, trykke egne postkort, lage fuglematbrett, leke i trehus - og de voksne kan forsøke å stenge ute et over snittet lydnivå og trøste seg med at ungene har tidenes moro der inne. Kommer man tidlig, er man der nesten alene. Moro som absolutt ikke koster skjorta. I Prenzlauer Berg, her.
Legoland
I Berlin? Oh yes. Vi fant det på Postdamer Strasse og byttet ut en regntung dag i Zoo for dette deilige innendørssirkuset.
Shopping
Jeg har ikke lett etter en eneste barnebutikk og har ikke shoppet annet enn tre små interiørsaker fra lokale designere. Men jeg passerte (den danske) barnebutikken Søstjernen mer enn én gang (danske merker som Angulus, Petit Nord forent med Hummel og eget merke). Forøvrig finnes en super oversikt over flere barneklærshopping i Berlin her. De får jeg sjekke ut en annen gang.
Lekeplasser
De er overalt! Har du barn over 6 år kan du også ta dem med til Kolle 37, en bemannet lekeplass voksne har null adgang. De må vente i et eget voksen-område, eller komme tilbake og hente når ungene er ferdig-lekt. Lars, Herman og jeg fikk komme innom for å titte. Her bygget de store guttene og jentene hytter i trærne, malte blomsterkasser og sådde frø, jobbet i smia eller fyrte opp bål til maten. Som en liten leirskole full av lek, midt i byen. I'm in love.
// Our trip to Berlin.