Quantcast
Channel: mamma
Viewing all articles
Browse latest Browse all 725

Er barnet ditt blitt et mobbeoffer?

$
0
0

Noen barn blir stille. Noen blir aggressive. Andre igjen setter på seg et smil i frykt for at mamma og pappa skal bli bekymret. Hva gjør du når barnet ditt ikke har det bra?

Hver eneste dag gruer tusenvis av barn seg for å gå til skolen. Hver dag kjenner de på den vonde følelsen i magen, redselen for hva dagen skal bringe og samtidig – et ørlite håp om at kanskje i dag, bare i dag, kan jeg få være innenfor.

Særlig blant jentene foregår den skjulte mobbingen, der alt som ikke sies eller gjøres ofte er det største problemet: Les artikkelen om hvordan jentemobbing foregår i det skjulte.  

ULIKE REAKSJONER.
Ofrenes problemer kommer til uttrykk i ulike former. Noen barn blir aggressive, og lar frustrasjonen gå ut over foreldre og søsken hjemme, mens de gjør minst mulig ut av seg på skolen. Noen vender innover og blir stille og usynlige både hjemme og ute. Latteren blir borte. Blikket tomt og unnvikende. Andre igjen setter på seg et tappert smil i frykt for at mamma og pappa skal bli bekymret, og sier «Se, mamma, jeg smiler, jeg har det fint».

Det er ikke alltid lett å oppdage at barnet ditt blir plaget. Kanskje er mobberne de jentene i klassen som du oppfatter som bare søte og greie. Og for mange barn som strever, kanskje særlig for jenter, er det viktig å prøve å opprettholde en slags fasade, både overfor klassekamerater og familie.

KAN VI FOREBYGGE?
Er det noe vi kan gjøre for å forebygge at dette skal skje? Kanskje. Kanskje kan det være lurt å gjøre en innsats for å bli kjent med de andre foreldrene. Barn elsker å se at foreldrene kjenner og snakker med andre foreldre i klassen. Kanskje kan en prat allerede i første klasse om hvordan man eventuelt skal håndtere slike problemer, gjøre det lettere å snakke om det når de eventuelt oppstår?

Et annet forebyggende tiltak kan være å bli kjent med klassen. Inviter andre barn hjem, gjør det hyggelig, bidra til å skape et godt klassemiljø.

ENGASJERER.
Dette er uten tvil et tema som engasjerer foreldre. Mamma.no la ut en sak i november 2013 om jentemobbing, og saken er nå lest av over 100.000! Ikke bare leses den heller, den engasjerer såpass at folk velger å dele den på sine Facebook-sider.

Pr. 31.03.2014 er saken delt 9.388 ganger, 15.320 har trykket «liker» og det har kommet inn hele 5.616 kommentarer! 

– Engasjementet er et tydelig signal om at dette er et viktig tema, og at det berører mange av oss. Og det er veldig fint at vi i Mamma kan være med på å belyse den skjulte jentemobbingen – og vi håper at dette er med på å hjelpe de barna som blir utsatt for denne type mobbing i det daglige, sier Mammas redaktør, Hilde Rindal.


UTEN VENNER: Det er ikke like morsomt å leke med en som er usikker, en som aldri tør å foreslå noe i frykt for at det skal bli feil.

NÅR SKADEN ALLEREDE HAR SKJEDD.
Men så er det alle de tusenvis av tilfellene der skaden allerede har skjedd. Der barnet aldri vet om han eller hun kommer til å ha noen å leke med denne dagen. Der angsten har satt seg som en klump i magen, og man allerede er blitt en dårlig lekekamerat fordi man ikke klarer å stole på at relasjonene kan være gode. Det er ikke like morsomt å leke med en som er usikker, en som aldri tør å foreslå noe i frykt for at det skal bli feil, som klønete og desperat prøver å innynde seg for at et lite glimt av samhold skal vare. Det blir en ond sirkel.

Her er noen tips når skaden allerede har skjedd og barnet ditt har blitt et mobbeoffer:

  • Ta opp saken raskt med skolen (klassestyrer/og eller rektor). Beskriv problemet så konkret som mulig. Forsøk å opptre rolig og saklig.
  • Sørg for dokumentasjon, gjerne gjennom skriftlig henvendelse, dersom den pågår over lang tid. Skolen er da pliktig til å gjøre et skriftlig enkeltvedtak der de beskriver hvilke tiltak som skal iverksettes.
  • Søk samarbeid. Jo mer konfliktfylt forholdet mellom foreldre og skole er, jo vanskeligere kan det bli å finne en løsning. Det betyr ikke at du ikke skal stille krav.
  • Allier deg med andre foreldre. Flere barn er trolig i samme situasjon. Det kan være lurt å fronte saken sammen.
  • La skolen ta kontakt med foreldrene til mobberne. Det er ikke ditt ansvar å fortelle dem hva som har skjedd eller be dem om å oppdra barna sine.
  • Passiv rektor? Sørg for å stille krav om handling, og gjør det skriftlig. Rektor er pliktig til å svare dere så raskt som mulig – i løpet av dager, ikke uker. Dersom dere ikke er fornøyd med tiltakene og problemene fortsetter, klag til Fylkesmannen for brudd på opplæringsloven, paragraf 9A. Fylkesmannen kan gi foreldrene medhold og skolen en ripe i lakken, men har i praksis ingen myndighet overfor skolen utover dette.
  • Skolebytte. Dersom man ikke finner noen annen løsning, hjelp barnet med å flytte til en annen klasse eller skole. Finn en skole med et godt klassemiljø og en lærer og rektor som tar mobbing på alvor.
  • Hold fokus. Målet må være at barnet har det bra, ikke at du skal vinne en konflikt.
  • Styrk barnet så godt du kan. Forsøk å gi barnet ditt gode opplevelser og la barnet og dere ta pauser fra mobbesaken.
  • Husk: Det er mobbingen som er problemet, ikke barnet, ikke dere som foreldre.

Kilder: Elin Dragland, Foreningen mobbing i skolen, artikkel «Når barnet ditt blir mobbet», Aftenbladet 28.11.12

Stats read: 
2
Stats like: 
0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 725