Reise med barn til Vestkysten i USA:
– Er vi fremme snart mamma, sier Noah (6) litt utålmodig og spent i blikket.
Vi sitter på flyet til Seattle. Endelig er vi på vei til familieferien vi har snakket om hver dag i et halvt år, og som vi har gledet oss veldig til. Ved siden av sitter storebror Nicholas (12) og hører på musikk og ser ut av flyvinduet. Klokken er 21 lokal tid og det er allerede mørkt ute. Som de eneste på flyet klapper vi når flyet lander.
– Welcome to America and SeaTac airport! sier kapteinen.
Jeg må klype meg i armen: «Yes, nå er vi her. Endelig fremme i Amerika!»
ALLER FØRSTE STARBUCKS.
Søvnløs i Seattle er noe vi får erfare. For dagen etter våkner vi grytidlig alle mann. Vi er på såkalt Pacific time, det vil si ni timer bak Norge, mens vi fortsatt henger igjen i norsk tid. Klokken er knappe 04.30 og på tv skifter vi mellom Weather Channel og gårsdagens Idol som går i reprise.
Planene for den første dagen er ikke så store. Vi skal gjøre oss kjent i Seattle, og ta inn lukten, og ikke minst, smaken av Amerika. Når klokken omsider blir tilnærmet normal «stå opp tid», kjører vi til nærmeste IHOP restaurant, som i mer enn 50 år har servert amerikanere frokost. Her kan man velge mellom stabler av tykke pannekaker, omeletter, egg, bacon, pølser og alt annet du kan tenke deg (og kanskje ikke tenke deg) å starte dagen med. Barna er storfornøyde med hver sin «create-a-face» pannekake som smiler mot dem på tallerkenen.
Resten av dagen bruker vi til å orientere oss i byen – og til å spise litt mer. Middagen tar vi på Hard Rock café, etterfulgt av dessert på den aller første Starbucks-kafeen som åpnet nettopp her i Seattle i 1971. Når jetlagen gjør at dagen starter halv fem, har vi ingenting i mot å legge oss i de gedigne hotellsengene og sove ut, selv om det strengt tatt ikke helt er sengetid.
Netboard will be here |
Reise til Vestkysten:
|
EN TUR TIL TWIN PEAKS-LAND.
– Hurra for deg som fyller ditt år, synger jeg og stryker Nicholas over håret.
Klokken er endelig blitt 06.00, og på tide å vekke en fersk 12-åring som feirer bursdagen sin i USA. Her er bursdagskaken byttet ut med sjokoladedonut, M&M`s og en iskald Dr. Pepper. Så har bursdagsbarnet bestemt at dagen skal starte med et bad i hotellets svømmebasseng, etterfulgt av en familieutflukt til Twin Peaks-land, nærmere bestemt Snoqualmie og North Bend.
En 45 minutters kjøretur øst for Seattle, ligger nemlig stedet der «Twin Peaks» ble spilt inn. Tv-serien fra begynnelsen av 90-tallet med FBI agent Dale Cooper i spissen, farget en hel generasjon, og vi er mange som hadde «Who killed Laura Palmer?» som det store spørsmålet på den tiden. Selv om barna ikke har noe forhold til serien, og vi foreldrene også var ganske unge da serien først gikk på tv for over 20 år siden, var det en spesiell opplevelse å være der. Vi så det berømte fossefallet fra introen på serien, og spiste selvfølgelig cherry pie og drakk milkshake på den berømte kafeen.
Dagen ble avsluttet på den roterende restauranten «Skycity restaurant» på toppen av Space Needle i Seattle. Dette er en av byens mest berømte severdigheter. Utsikten utover byen var fantastisk og maten var kjempegod.
– Mamma, jeg ser hotellet vårt, sier Noah på observasjonsplattformen over restauranten – 180 meter og en 42 sekunders heistur over bakken.
Nå er vi klare for en «road trip» sørover mot California.
GOD MAT: Mat er en viktig del av ferien, og ingen USA-tur uten skikkelige amerikanske panne-kaker. Pappa Thomas, Noah (6), bursdagsbarn Nicholas (12) og mamma Lotta feirer bursdag i restauranten på toppen av Space Needle i Seattle.
Viktig å huske på før man skal på ferie til USA: Søke om innreisetillatelse (ESTA): Må gjøres minst 72 timer før avreise. Dette gjøres på immigrasjonsmyndighetenes nettside cbp.gov og koster 14 dollar pr. person. Man får raskt svar på nettet og tillatelsen gjelder for to år. Å gi tips: Er en del av den amerikanske kulturen. Man gir gjerne fem til ti prosent tips av regningen, avhengig om man er fornøyd med maten og servicen. Tax (moms): Dette er uvant for oss nordmenn, men viktig å huske på når man skal betale i kassen for varer i USA. Prisen som er oppgitt for varer er i de fleste stater uten moms. Denne legges til i kassen når man betaler. Tax varierer i de ulike statene, men ligger ofte et sted mellom 8 og 12 prosent. Bilkjøring: I USA er det lov å kjøre til høyre i lyskryss på rødt lys hvis det er klar bane og ikke forbudsskilt. Dette kan være uvant i starten, men greit å huske på hvis man har biler bak seg i et lyskryss som tuter selv om det er rødt lys. USA har kanskje verdens beste utbygde infrastruktur i veinett. Det er lett å kjøre bil i USA. Allikevel anbefaler vi å bruke en GPS slik at man finner frem. |
ROADTRIP PÅ INTER STATE 5.
«Born in the USA» går på repeat på bilstereoen, og etter noen timer sørover på Inter State 5, kjører vi inn i staten Oregon og til den koselige lille byen Pacific City. Etter mange timer i bilen, får barna endelig løpe rundt på stranden og leke. Selv om været ikke innbyr til bading, er det moro for to viltre gutter å hoppe unna de store bølgene.
– Kan vi flytte hit, spør Nicholas og titter på meg med store øyne.
– Det er så fint her, smiler han og løper videre bortover stranden.
Vi forstår ham godt. Naturen her ved stillehavskysten er slående vakker, vi føler oss så velkomne og takknemlige for å få oppleve dette stedet. Vi spiser den beste Fish`n chips vi har smakt på Pelican Pub and Brewery, og kjører videre sørover langs highway 101, som er en såkalt scenic drive. Det er veldig vakkert langs kysten av Oregon og vi passerer mange koselige småbyer.
SOLSKINNSSTATEN, PIER 39 OG GOLDEN GATE.
Neste dag kjører vi inn i California, som er en av vår USA-frelste families favorittstater. Det er en av de største statene og California har masse å by på. Naturen er dramatisk vakker med alt fra snøkledde fjell til solfylte strender. Neste stopp er San Francisco. Her har vi vært flere ganger tidligere, og her liker vi oss godt.
Pier 39 er et must i San Francisco. Her finner man koselige små butikker og restauranter – og ikke minst – sjøløver! Daffe og dorske ligger de store sjøpattedyrene på flytebrygger ved strandpromenaden og slikker sol, noe både voksne og barn synes er spennende å se. Fra Pier 39 kan man også se rett ut til Alcatraz Island, og i det fjerne kan man skimte Golden Gate bridge. For shoppelystne anbefales det også å sjekke ut de små koselige butikkene og restaurantene langs Jefferson street, som ligger i nærheten av Pier 39.
En tur med Cable Car, som er de berømte trikkene i San Francisco, er noe vi bare måtte prøve. Det en opplevelse å kjøre opp og ned de bratte bakkene i San Francisco, og i tillegg får man et unikt innblikk i flere nabolag i byen.
Vi passerer Chinatown, Haight-Ashbury og den norske sjømannskirken i Hyde Street. Golden Gate bridge er også et must å sjekke ut når man er i byen. Den berømte hengebroen ligger bare ti minutters kjøretur fra sentrum. De beste bildene får man hvis man kjører over til den andre siden fra byen, og litt opp i fjellsiden ved Marin Headlands. Her er det flere steder man kan stoppe med bil og ta bilder. Besøk også Golden Gate State Park som kan tilby både akvarium og planetarium i verdensklasse.
DEN BERØMTE FANGEØYA.
Eldstemann ønsket seg en tur ut på den tidligere fangeøya Alcatraz, så pappa og junior tok turen ut til øya. Der fikk de låne hodetelefoner og kunne gå rundt i eget tempo og høre på tidligere fangevoktere og fanger skildre et autentisk liv på øya for over 50 år siden.
Høydepunktet for Nicholas var å se cellen til den berømte gangsteren Al Capone. Hele turen tar ca. to timer og anbefales for deg som reiser med litt større barn. Et tips er å bestille billetter på nettet i god tid.
Vi valgte også å besøke fabrikken til velkjente Jelly Belly i byen Fairfield, en time nord for San Francisco. Man får en rundtur på fabrikken og kan se hvordan godteriet blir laget. I tillegg får man smake nesten så mye man vil. Barna syntes selvsagt dette var morsomt. Det finnes også mange andre koselige småsteder rundt San Francisco som er verdt et besøk. Blant annet Sausalito, som ligger litt nord for byen, og Main Street i byen Los Gatos, litt sør for byen.
EN TUR TIL ENGLENES BY.
Vår roadtrip i California fortsatte videre sørover, med overnatting i Santa Cruz, der de har en imponerende boardwalk med restauranter og butikker samt en pier med et stort tivoli. Vi stoppet og spiste lunsj i Monterey, der høydepunktet for seksåringen var å få sitte på motorsykkelen til en hyggelig politimann.
Neste stopp var Santa Barbara med en hovedgate med mange bra butikker og fine priser. En del av hovedgaten er til og med stengt for trafikk, noe som er ganske uvanlig i en by i USA, men veldig barnevennlig. Markedsboder, restauranter og gatemusikanter laget et herlig liv. Denne gangen ble Santa Barbara bare et stopp langs veien for oss, men neste gang skal vi være der lengre.
Vi skulle nemlig videre til Los Angeles. Englenes by er absolutt et must å besøke hvis man er i California. LA har alt og enda litt mer. Vi har tidligere bodd i Anaheim, sørøst i byen, der også Disneyland-parkene Magic Kingdom og Disney Adventure park samt Downtown Disney ligger. Anaheim er et meget barnevennlig område, hotellene er ganske rimelige der, og det ligger kun en
40 minutters biltur fra Hollywood og Beverly Hills. Vi har vært i flere av parkene tidligere, så vi valgte bort dette denne gang.
Vi utforsket videre, med et stopp ved Huntington Beach i Orange County, et sjarmerende sted med butikker og restauranter. I tillegg til en pier og ikke minst en herlig strand.
BARN VELKOMMEN: Skiltet sier det meste. Her er det bare å ta med barna og kose seg.
JAKTEN PÅ STJERNENE.
Neste dag besøkte vi Getty Museum. Det er et kunstmuseum med panoramautsikt over hele LA. Man parkerer et lite stykke unna og tar tog opp til museet. I tillegg til flotte kunstutstillinger, er det også et eget senter der barna kan utfolde seg og tegne.
Et av våre absolutte favorittsteder i LA er Santa Monica, litt nord i byen. Også her er det en fin strandpromenade og gode shoppingmuligheter. Legger du turen innom kjøpesenteret Santa Monica Place, skal det godt gjøres å komme ut uten handleposer.
Venice er absolutt også verdt et besøk. Langs Venice Boardwalk er det mye rare folk og mye rart å se. I området Abbot Kinney er det bra shopping, og gode muligheter for å støte på en kjendis eller to. Er du først ute på kjendisspotting, er jo Hollywood Boulevard og Beverly Hills et must. Her er det akkurat som man ser på tv hjemme i Norge. Skulle du ønske å ta stjernejakten enda lenger, kan man kjøpe et såkalt star map på gaten i Hollywood Boulevard. Det er en surrealistisk opplevelse
å ta en kjøretur i disse nabolagene, og se kjempepalassene til kjendisene bak høye porter. Man forlater heller ikke Hollywood uten noen bra bilder av det kjente landemerket, Hollywood-skiltet. Kjører man opp
til Mulholland Highway, kommer man så nærme skiltet man kan for å få tatt fine bilder.
LEGOLAND CALIFORNIA.
Etter noen dager i LA, kjørte vi nedover mot La Jolla, en koselig universitetsby som også har en deilig strand med en sjøløvekoloni. Her fikk vi med oss en vakker solnedgang, før i fortsatte til San Diego. Litt utenfor San Diego ligger Legoland California. Med en Lego-gal seksåring på tur, ble dette et opplagt stopp for oss. Parken er bygget opp etter modell fra Billund i Danmark, men alt er nyere. I tilknytning til Legoland, ligger også en vannpark og et nytt Lego-hotell.
Det aller beste stedet i San Diego er etter vår mening Coronado Island. Dette er et lite eldorado med deilige strender og sofistikerte hoteller. Vi anbefaler et besøk på stranden som for noen år siden ble kåret til USAs fineste strand, Central beach.
I tillegg er Hotel Del Coronado et gammelt og ærverdig hotell man bør besøke. Hotellet kan by på blant annet utvendig skøytebane og flott strand. Det er dyrt, og har man ikke mulighet til å overnatte, er det uansett verdt å spise lunsj der og bare kose seg på hotellets område.
TILBAKE TIL SEATTLE.
Etter over to uker på veien i California, leverer vi leiebilen og flyr tilbake til utgangspunktet i Seattle. Her prøver vi å gjøre alt vi ikke rakk da vi var der på begynnelsen av reisen. I sentrum av Seattle var det et spesielt sted vi ville sjekke ut, nemlig Pike Place Market. Dette er et stort marked med boder som selger alt fra frukt og grønnsaker til fersk fisk og kjøtt. I tillegg er det restauranter og spisesteder der.
Gå ikke glipp av fiskemarkedet der fiskeselgerne synger høylytt og kaster fisk til hverandre. Vi sjekket også ut bydelen Ballard, som er en liten skandinavisk koloni. Hit kom norske sjømenn på 1800-tallet, og vi kunne fortsatt se spor av dem i form av norske flagg og butikker.
Den siste dagen bruker vi til noe av det viktigste – nemlig shopping. Vi tilbringer dagen på Westfield Southcenter shoppingmall, og handler inn klær og sko til den store gullmedaljen – til langt billigere priser enn hjemme.
På hotellrommet oppsummerer guttene den tre uker lange USA-ferien.
– Vi har hatt det så gøy! Sier Noah.
– Dette er den beste ferien ever! Sier Nicholas.
Vi tar flyet hjem, og etter take off ser jeg ut på skyene og kommer til å tenke på Seattles gitarhelt Jimmi Hendrix` udødelige frase fra Purple Haze: «Excuse me while I kiss the sky».