ET KVARTER OM DAGEN
Å gi barna skikkelig oppmerksomhet kan løse mange unødige konflikter og hindre at vi havner i kjeftefella. Slipp alt annet ett kvarter hver dag og hengi deg helt til barnet ditt. Du vil merke forskjell. Det høres kanskje ikke så vanskelig ut, og mange synes nok at de er mye mer sammen med barnet sitt enn et kvarter! Men faktum er at vi ofte gjør flere ting samtidig. Her handler det om å sette seg ned og ha fullt fokus på barnet. Forskning viser at familier som tilbringer mye tid sammen, har færre konflikter enn familier som er lite sammen.
FOKUSER PÅ DET POSITIVE
En tommelfingerregel er at barnet bør få fem ganger så mye positiv som negativ oppmerksomhet i løpet av en dag. Vær raus med ros, men vokt deg for å bare rose prestasjoner og ikke barnet i seg selv.
TA EN FINTE PÅ KONFLIKTENE
Det er ikke bare småbarn foran godtehylla som trenger avledning. Selv med store barn kan det være nødvendig å dukke unna konflikter. Hver gang du blir provosert, kan du velge om du vil gå inn i en diskusjon eller ikke. Det er fullt mulig å lære seg og til og med trene på hvordan man avstår. God konflikthåndtering gjør at du som forelder slipper fire av fem diskusjoner. Da er sjansen større for at du håndterer de viktige konfliktene på en bra måte.
PRIORITER!
Det er lett å mase av gammel vane. Ta et øyeblikk om kvelden og tenk på hva du har mast på barna om i løpet av dagen. Velg én eller to ting som du virkelig synes er viktige, og forsøk å handle ut ifra disse valgene – ikke på impuls.
FORBERED DEG
Ved å for eksempel legge fram klær dagen før, minsker du stresset og risikoen for å havne i kjeftefella morgenen etter. Hver gang du skal i gang med en aktivitet – da faren for å mase og kjefte er størst – trenger barnet tid til å forberede seg. Ikke diskuter under forberedelsesstadiet. Oppdraget ditt er bare å gjøre barnet klart for det som skal skje, og når du har gjort det, er oppdraget utført.
LAG RUTINER
Dersom hver og en vet hva de skal gjøre, finnes det ikke rom for unødige konflikter. Men følg ikke rutinene slavisk – det er ok å gjøre ting annerledes iblant.
MINIMER GRENSENE
For mange grenser, trusler og kritikk øker risikoen for problemer og konflikter. Forsøk derfor å begrense forbudene. Vær tydelig på hva som er åpent for forhandling, og la barnet få velge en gang iblant. I situasjoner der du må bestemme, er det derimot viktig at du står på ditt og ikke gir etter.
FORKLAR DEG IKKE UNØDIG
Det er ofte en misoppfatning at dersom barnet forstår hvorfor han skal gjøre noe, så vil han adlyde. Lange forklaringer og argumenter hjelper ofte ikke. Visst kan du gi en forklaring, men hold den kort og konsis.
GI BARNET ANSVAR
Velg ut en situasjon som tidligere har vært kjennetegnet av mye mas, og la barnet klare det selv – for eksempel morgenstellet. Barn vokser med ansvar. Husk bare at han eller hun også må oppleve konsekvensen av ikke å ta ansvar. Det vil si å komme for sent til skolen eller andre ting, slik at barnet tar oppdraget på alvor.
BEHOLD ROEN
Barn hermer etter din adferd og dine følelser. Gjennom å beholde roen selv, bruke få ord, rolig stemme og harmonisk kroppsspråk, skaper du et trygt miljø. Da minsker du risikoen for at barnet tar etter gneldringen og aggressiviteten.
Kilde: «Fem gånger mer kärlek» av Martin Forster.