1. Hvorfor pusse?
Hull forårsakes av at bakteriebelegg på tennene omdanner sukker til syre. Derfor er det viktig at også barnas tenner pusses to ganger om dagen, morgen og kveld. Begynn pussingen allerede når den første tannen bryter frem, som regel mellom seks- og nimåneders alder.
2. De første tennene
Bruk enten en myk tannbørste eller en klut på de små riskornene som dukker opp. Tannbørsten blir mykere dersom den skylles i varmt vann før bruk.
3. Tannkrem?
Øk gradvis tannkremmengden fra noe tilsvarende barnets lillefingernegl fra ett års alder og videre til ertstor mengde ved 6 år.
4. Hvordan pusse?
Når man pusser tennene på små barn, er det best å stå bak barnet og bøye hodet litt bakover. Tannbørsten skal holdes med et lett grep. Da styres tannbørsten lettere over tennene, samtidig som man unngår å pusse for hardt. Elektriske tannbørster for barn finnes også – det er et godt hjelpemiddel.
5. Hvor lenge pusse?
To minutter hver morgen og kveld skal være tilstrekkelig dersom du pusser systematisk.
6. Når kan barn pusse selv?
Barn under ti år er ikke motorisk i stand til å pusse tennene slik at de blir rene nok. Kveldspussen er «hovedrengjøringen», og bør gjøres av en voksen, eventuelt under oppsyn hvis barnet har god dreis på tannbørsten.
7. Melketenner like viktig?
Selv om melketennene skal felles er det viktig at de blir stelt like godt som de permanente tennene. Blir det store hull i melketennene kan det skade de tennene som ligger under; de tennene som skal komme og være de tennene som skal vare resten av livet.
8. Hvordan involvere barnet?
Ikke alle barn synes det er gøy å pusse tenner. Prøv å la barnet pusse på deg. Det kan være en nyttig erfaring for foreldre og for barnet kan det være morsomt å prøve. Involver gjerne dukker og kosedyr også.
9. Fem flater
Alle tennene skal pusses. Finn en metode slik at ingen flater blir glemt. Puss gjerne tyggeflaten først, og fortsett så med utsiden og innsiden av tennene. Husk at tennene har fem flater.
10. Børste og tråd
Tannbørsten bør være myk og tilpasset barnets alder. På apoteket får du hjelp til å finne riktig børste til barnet ditt. Det anbefales at børsten byttes hver tredje måned. Det blir lettest hull i tyggeflatene og mellom tennene. Mellom tennene kommer ikke tannbørsten til. Det er derfor en fordel at barnet kommer i gang med tanntråd, senest når seksårsjekselen bryter frem. Da er det nødvendig med voksenhjelp.
11. Skyll og spytt
Små barn svelger gjerne tannkremen i begynnelsen, derfor er det viktig at det ikke er så stor mengde på børsten. Ikke skyll med vann etter tannpussen, da får fluoren lengre virkning.
12. Belønning
Det er mange som benytter fluortabletter som en belønning etter tannpussen, spesielt hos de barna som ikke synes det er morsomt å pusse tenner. Man kan for eksempel dikte en kort historie om smilet på den lille pillen, så har barnet noe å glede seg til etter at tannpussen er ferdig.
13. Puss, puss?
Så hvordan gjør vi tannpussen morsom? Syng en tannpussevise, les Karius og Baktus,la barnet få lov til å velge tannbørste selv blant modellene tilpasset deres alder – da blir det lettere å få til pussen. Flere tannkremer har både stjerner og glitter. Det kan virke motiverende for små som stritter imot puss. Hvis du som voksen har tannlegeskrekk, så ikke overfør det til småen. Gjør det til en spennende oppdagelsesreise å være hos tannlegen. Og som regel vanker det en belønning etterpå.
14. Noe du kanskje ikke visste …
Om du gir barnet en fluortablett rett etter et måltid, istedenfor etter tannpuss på kvelden, reduserer den i større grad faren for syreangrep på tennene. Sukkerfri tyggegummi er bra for tennene, det stimulerer spyttsekresjonen som er bra for tannhelsen.
Kilder: Boots.no, Tannpuss.no, Flux.no, Tenner for livet, Folkehelseinstituttet.