Quantcast
Channel: mamma
Viewing all articles
Browse latest Browse all 725

På safari – i Danmark

$
0
0

Du behøver ikke reise helt til Afrika for å oppleve en natt på savannen. En tur til Danmark er nok.

– Vil dere være med å mate løvene?
Guide Simon Leth smiler og titter ned på vognen der store biter av det som inntil nylig var en bøffel, nå er blitt løvemat.
– Den ble syk og døde, så nå gir vi den til løvene. Det er slik det ville vært i naturen, forklarer guiden.

Vi er i Ree Park Ebeltoft Safari i Danmark. Men vi kunne nesten like gjerne vært i Serengeti. Vi har kjørt rundt i en Range rover på savannen blant sjiraffer, gnuer, antiloper, strutser og neshorn, og nå er det altså løvemating som står for tur.

– Her kommer Aslan, hannløven vår. Han er vi meget stolte av, smiler Simon Leth og kaster ut et bøffellår, som straks snappes opp av hannløven, etter at han har brølt faretruende til hunnløvene og løveungene, som også håper på en bit.
– Vi er opptatt av å aktivere dyrene og gjøre tilværelsen så lik den naturlige levemåten som mulig. Vi får ikke lov til å fôre dem med levende dyr, men vi gir dem store stykker slik at de må gnage, og ofte lar vi dem kjempe litt for maten også, forklarer guiden.

Natt på savannen: Man kan leie safaritelt og overnatte tett på dyrene.

OVERNATTING I SAFARITELT.
I Ree Park Ebeltoft Safari har man mulighet til å komme tett på de eksotiske dyrene, og her kan man også få en opplevelse helt utenom det vanlige. Parken tilbyr nemlig overnatting, og vi skal sove i et safaritelt med utsikt til flokker med gnuer og antiloper. En nysgjerrig struts stikker hodet gjennom sprinklene på rekkverket når vi er bortom teltet for å legge fra oss bagasjen, men vi skal komme tettere enn det på dyrene før vi lukker teltduken for natten.

– Vi har mange barnefamilier som overnatter her. Og ofte er det besteforeldre som tar med seg barnebarna på en eksotisk opplevelse, forteller Simon Leth.

– Det er jo nesten som å være på ordentlig safari i Afrika – eller i hvert fall slik jeg tenker at det må være.

Den unge biologistudenten drømmer om å få reise til Afrika for å oppleve de ville dyrene på nært hold, men foreløpig er det en god ekstrajobb å guide familier rundt på den danske savannen.

TRUEDE ARTER.
Avl og bevaring av truede dyrearter er et av hovedformålene til Ree Park Ebeltoft Safari, i tillegg til å presentere dyrene for publikum. Parken huser i dag ca. 80 arter, og omtrent 25 av disse er del av internasjonale avlsprogrammer. Det svarte neshornet er blant disse. På grunn av krypskyttere på jakt etter neshorn, er bestanden svært truet, og også de neshornene som lever i fangenskap voktes og beskyttes hele døgnet.

Parken har for tiden tre svarte neshorn – to hanner og en hunn, og de håper to av dem snart vil finne tonen slik at de kan få tilskudd på stammen.

Kito, den gedigne hannen, rusler nå fredfullt rundt på savannen sammen med de andre dyrene, og kommer helt inntil safaribilen når vi kjører forbi. Men det rundt et tonn tunge dyret er lunefullt, og kan bli svært farlig, noe en sebra i dyreparken nylig fikk erfare. Tilsynelatende uten forvarsel gikk Kito til angrep på en sebra foran fullastede safarijeeper, og drepte den.

– Det er klart at dette var en sjokkerende opplevelse for dem som så på, men dette er dyr med instinkter, og vi kan derfor aldri sikre oss helt mot at slik skjer, forklarer guiden.
– Men etter sebraepisoden slipper vi sebraene for tiden nå ikke ut på savannen sammen med neshornene, tilføyer han.

NÆRKONTAKT MED NESHORN.
Noe av den unike opplevelsen med å overnatte i dyreparken er at man får være der etter at parken har stengt, og at man blir vist rundt med egen guide.

Bortsett fra latteren fra en skoleklasse som overnatter i tipier litt bortenfor, og ulene fra ulvene i parken, har roen senket seg over området når skumringen faller på. Noen i gruppen som skal overnatte i et av de fem safariteltene, er opptatt av å forsikre seg om at dyrene ikke kan komme inn til teltet – og hvordan er det med lys og toaletter egentlig? Etter at guiden har forsikret om at dyrene kun kan gå under platået der teltet står, og lovet at han skal komme med noen oljelamper før leggetid, skal vi videre og utforske.

Sjiraffene og neshornene er låst inn i stallen for natten, men vi skal få komme inn og hilse på.
– Dette er Oskar. Han er den største av sjiraffene våre, forklarer guiden.

En lang, lilla tunge strekker seg ut og tar tak i kvisten vi rekker ham. En annen lang hals kommer inn fra siden og vil også ha en liten snack. Alle som vil, får lov til å mate de grasiøse dyrene. Så har turen kommet til neshornet.
– Før vi går dit, vil jeg bare si at dere ikke må gå forbi helt tett inntil gitteret, for han kan stange. Og hvis dere ser at han snur baken til, er det best å komme seg unna, for når han tisser, står spruten oppover veggen på andre siden. Vi hadde en liten jente her som ble ganske våt forleden, forklarer Simon Leth.

– Men er det noen som har lyst til å mate ham?
Eh, mate neshornet? Han som drepte sebraen nylig, og som kan stange ut gjennom gitteret? En skepsis brer seg i den lille gruppen inne i stallen. Når Simon viser frem skålen med eplebiter, blir skepsisen enda større.

Han strekker håndflaten ut mot det enorme dyret, og med overleppen plukker det forsiktig eplebiten ut av hånden hans. Kun en modig gjest tør gjenta stuntet, mens resten synes det er mest betryggende å følge neshornmatingen på litt avstand.

Solnedgang: Solen går ned, men ikke alle gjestene går hjem fra dyreparken. De afrikanske villhundene og de andre dyrene skal få selskap i natt.

NATT PÅ SAVANNEN.
Etter en tur bortom de afrikanske villhundene og en tur innom tigerhuset (- Ikke se den i øynene når vi går inn, det kan provosere den til å angripe), er det på tide å spise og fordøye inntrykkene. Det gjøres på ekte safarivis, rundt et bord mens solen sakte går ned over savannen utenfor.

Når strålene fra lommelykten sveiper over et par lysende øyne på vei til teltet, og man sovner til lyden av drøvtyggende antiloper rett utenfor, er det ikke vanskelig å tenke seg at man faktisk er på safari. Og når morgenlyset vekker oss, og det første man ser når man krabber ut av teltet er en flokk med gnuer, er det slett ikke verst å være på safari – i Danmark.

I Mamma nummer 5-2013, som er i salg 17.06-05.08, kan du lese mer om Ree Park Ebeltoft Safari. Der er det også en stor guide over andre familievennlige reisemål i Danmark.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 725